Türkiye’de seramik alanında sanatsal anlamda ilk atölye Füreya Koral tarafından kuruldu. 87 yıllık ömrüne müzik, edebiyat, tiyatro, sinema gibi bir çok sanat dalını sığdırmıştır. 4 Eylül 1910 tarihinde İstanbul’da doğdu. Birçok sanatçı yetiştirmiş Şakir Paşa ailesinin bir üyesi olarak iyi bir öğrenim gördü.  Sanatla iç içe bir çocukluk geçiren Füreya, ailesinin resme olan ilgisi sayesinde erken yaşlarda sanata yönelmeye başladı. Babası, ünlü Türk ressamı İbrahim Çallı’nın öğrencisi olmuş bir sanatçıydı.

Eğitimine İstanbul’da başlayan Füreya, Paris’te Fernand Léger ve André Lhote gibi ünlü sanatçılardan eğitim, aldı. Bir süre İstanbul Üniversitesi’nde Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümüne devam etti. Dönemin ünlü Macar keman virtüözü Charles Berger’den özel keman dersleri aldı. Daha sonra Ankara'ya yerleşen sanatçı eşi ile birlikte Mustafa Kemal'in yakın çevresinde bulundu. 1939'da İstanbul'a taşınan sanatçı 1940-44 yıllarında müzik eleştirileri yazdı, çeviriler yaptı. İlk sergisini 1951’de Paris’te açarak, seramik sanatının sanat olarak kabul edilmesine öncülük etti.

HER BİR ESERİ ÇOK DEĞERLİ

Yaşamını profesyonel bir sanatçı olarak sürdüren Koral, 1954 yılında Şakir Paşa Apartmanı'nda özel bir atölye kurdu ve 20 yıl bu atölyede çalıştı. Her bir eseri çok değerli olan usta sanatçının TBMM için yaptığı sehpalar görülmeye değer. Sanatçı 1955'te Cannes Milletlerarası Sergisi'nde, 1962'de Prag Milletlerarası Sergisi'nde, 1967'de İstanbul'da altın ve gümüş madalyalar, Washington Smithson Enstitüsü'nden  onur ödülü. Fransa'da onur diploması, TC.Kültür Bakanlığı Özel Ödülü, 1986'da Sedat Simavi Vakfı Ödülüne layık görüldü.  

Füreya Koral, 14 Temmuz 1997’ de İstanbul’da hayatını kaybetti. Ölümü Türk sanat dünyasında büyük bir kayıp olarak kabul edildi. Sanatçının eserleri, bugün hâlâ Türk resim sanatının önemli bir parçası olarak değerlendirilmekte ve müzelerde sergilenmektedir.