Dünya hayatı sürüp giderken yeryüzünde iz bırakmış birçok insan vadesi dolduğunda bu geçici handaki, misafirhanedeki ömrünü tamamlayıp aramızdan ayrılıyor; ahiret yurduna, ebedî âleme doğru yol alıyor. Şüphesiz insanların hepsi iyi intibalar bırakıp göçmüyor bu fani dünyadan. Biz iyilere bakalım. Mesela Feyzi Halıcı’yı düşünelim.
Bereketli bir ömrü dolu dolu yaşayan iyi bir mümin, sağlam bir münevver, kıymetli bir şair ve hareketli bir fikir, sanat ve medeniyet adamıydı. Neredeyse vefat ettiği asırlık bir ömrün senelerine yakın eserler bırakıp gitti aramızdan. Sadece kitaplar mı? Başlattığı hizmetler… Başta Çağrı dergisi olmak üzere kurduğu müesseseler, dernekler… Yaptığı organizasyonlar… Hülasa Feyzi Halıcı’nın hepimizin üstünde hakkı var. Sadece Konya ilimizi “Selçukya” diye isimlendirerek köklü bağına dikkatimizi çekerek değil Mevlâna Hazretleri’ni de önce bize, yani Türkiye’de yaşayan insanlarımıza sonra da bütün dünyaya tanıtıp sevdirmiş, Mesnevi-i Şerif’i ve Divan-ı Kebir’i okutmuştur. O sadece Konya’nın ulu bir değeri değildir, Türkiye’nin seçkin kişisi, abide şahsiyetidir. Halıcı’yı tanımak, eserlerini okumak, hatırasını yaşatmak bir bakıma kendi özümüze dönüş, irfanımıza sarılış ve medeniyetimizin yüksekliğini hatırlayıştır.
Bugünlerde Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından yayımlanan bir kitabım çıktı: Selçukya’nın Mevlâna Âşığı Şairi Feyzi Halıcı. Naçizane kaleme aldığım bu kitapta amacım, Feyzi Halıcı gibi büyük bir edibin, üstün bir şairin, fikir ve sanat adamının daha geniş kesimlere, bilhassa gençlerimize ulaşmasını sağlamak, bu yolda küçük de olsa bir katkıda bulunmaktır. Zira bugün toplumumuzun onun fikirlerine, hislerine, ideallerine ve heyecanına ihtiyacı vardır. Çünkü Feyzi Halıcı, başta Peygamber Efendimiz olmak üzere bütün değerlerimize sahip çıkmış bir gönül eriydi. Asr-ı Saadet’i seven ve özleyen bir serdengeçtiydi. Başta Mevlâna Hazretleri olmak üzere bütün maneviyat büyüklerimize hürmet eden ve onları her zaman anan bir vefa adamıydı.
Kitapta hayatını, fikirlerini, şiirlerini, ideallerini ele aldım. Eserlerinden, şiirlerinden bol miktarda örnekler verdim. Elbette Kur’an-ı Kerim hariç her eser gibi bu kitabın da eksiklikleri vardır. Sürç-ü kelam ettimse affola… Feyzi Halıcı’yı rahmetle, şükranla yâd ederken ona sahip çıkan Konya Büyükşehir Belediye Başkanımız Uğur İbrahim Altay’a ve mesai arkadaşlarına teşekkürü bir borç biliyorum.
Feyzi Halıcı hayatta iken de kıymeti bilinmiş bir gönül insanıydı. Onun için ESKADER olarak bir saygı programı düzenlemiştik. O gün Fatih ilçemizdeki Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi’ne dostları, sevenleri gelmişti. Bazı hayranları Anadolu’nun ücra yerlerinden o tarihî toplantıya koşup yetişmişti. Çok mutluydu o gün şairimiz. Etrafına tebessümle bakıyordu. Kıymetli eşi Bahar Hanımefendi de öyle… Hizmetleri uzun uzun anlatıldı, şiirleri coşkuyla okundu, 100’e yaklaşan kitapları üzerinde etraflıca duruldu. Bunları büyük bir olgunlukla dinliyordu. İyi ki o program yapıldı. Bugün doğumunun 100. Yılında rahmetle andığımız Feyzi Halıcı en azından çabalarının toplum tarafından görüldüğünü fark edip Rabbine bir daha şükretmişti.
Kitaba büyük emek verdim. Tanıdığım Feyzi Halıcıyı 230 sayfalık bir kitapta bütün cepheleriyle anlatabilmek elbette mümkün değildi. Ama başta hemşerileri olmak üzere, kültüre, sanata, edebiyata değer veren herkes onu yaptıklarıyla, hizmetleriyle tanımalıydı. Bu kitabın vücut bulmasında Vural Kaya’nın teşvikleri, destekleri oldu. Kendisine müteşekkirim. Sizleri arka kapak yazısıyla baş başa bırakıyorum:
“Rahmetli Feyzi Halıcı Konyalı büyük bir şair, fikir ve sanat adamıdır. Mevlâna Hazretleri’nin komşusu olan bir ailenin hayırlı evladıdır. Doğarken kulağına ezan-ı Muhammedi okunduktan sonra Mevlâna’nın menkıbeleri, sözleri ve telkinleriyle annesi tarafından eğitilmiş, ney sesleri arasında büyütülmüştür. Onun yerli ve millî çizgide yürümesinde bu manevi iklimin şüphesiz büyük tesiri vardır.
Yaşadığı dönemde neredeyse Kültür Bakanlığı kadar irfanımıza ve medeniyetimize hizmet ettiği ifade edilen bu abide şahsiyetimizi Konyalı çocuklarımıza, gençlerimize ve bütün halkımıza tanıtmak ve sevdirmek şüphesiz en mühim vazifelerimiz arasındadır. O sadece Konya’nın ulu bir değeri değildir aynı zamanda Türkiye’nin de seçkin kişisi, ülkemizin abide şahsiyetidir. Feyzi Halıcı’yı tanımak, eserlerini okumak, hatırasını yaşatmak bir bakıma kendi özümüze dönüş, irfanımıza sarılış ve medeniyetimizin yüksekliğini hatırlayıştır.
Amacımız, bu kitapla Feyzi Halıcı gibi büyük bir edibin, şairin, fikir ve sanat adamının daha geniş kesimlere, bilhassa gençlerimize ulaşmasını sağlamak, bu yolda kültürümüze katkıda bulunmaktır. Zira bugün toplumumuzun onun fikirlerine, hislerine, ideallerine ve heyecanına ihtiyacı vardır. Çünkü Feyzi Halıcı, başta Peygamber Efendimiz olmak üzere bütün değerlerimize sahip çıkmış bir iman ve gönül eridir. Bu kitapta hayatını, şiirlerini, ideal fikirlerini okuduktan sonra inanıyoruz ki onu çok sevecek, 100’e yakın külliyatını okumaya başlayacaksınız.” (Konya Büyükşehir Belediyesi Kültür Yayınları)