Dolar (USD)
34.20
Euro (EUR)
37.09
Gram Altın
2981.32
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
17 Ekim 2024

'İlk 10 arasına girmek'

2024-2025 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni 8 Ekim 2024 gerçekleştirildi. Bu açılış töreninin geçmişi 8 yıl önceye dayanmaktadır. Bundan önce her üniversite ayrı ayrı akademik açılış törenleri yapıyordu. Akademik açılışın genel mi ayrı ayrı mı olmalı tartışılabilir.

İlk kez yapılan genel açılışa akademik yönetici olarak katılmıştım. O toplantıdan kısa bir alıntı yapacağım:

Kalite

Ulusal Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni 18 Ekim 2016 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde ilk kez tüm üniversiteler için toplu olarak gerçekleştirilmişti. İlk kez gerçekleştirilen ulusal akademik açılış töreninde “kalite” vurgusu dikkatimi çekmişti:

Törende yaptığı konuşmada dönemin YÖK Başkanı, “Niceliksel (sayısal) büyümeye niteliksel (kalite) büyümenin eşlik etmesi konusunda, Yükseköğretim Kuruluna ve üniversitelere büyük bir görev düşmektedir." dedi. Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ise “Yükseköğretimde yatay büyümede hedeflere ulaşıldığını, artık dikkatleri dikey büyümeye çevirmek gerektiğini” belirtti.

Bu konuşmalardan sonra kalite kurulu, rektör adayı belirlemesi, teknoloji transfer ofisleri vd. bazı konularda önemli kararlar alınıp uygulamaya geçirildi. Bunlar etkili oldu mu? Kamuoyunda sonuçları çokta tartışılmadı!

Son akademik açılış töreni 8 EKİM 2024’de gerçekleştirildi. Törende YÖK Başkanı ve Sayın Cumhurbaşkanının mesajlarını merak ettim ve basında yayımlanan metinleri dikkatle inceledim.

Yanınızdayız

Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde gerçekleştirilen törende Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan, "Türk üniversitelerine yakışan, kısa vadede bilimsel yayınlarda ülkemizin ilk 10 arasına girmesini sağlamaktır. Üniversitelerden teknoloji, fikir, teori, kavram, insanlığın ortak mirasını geliştiren bilimsel tezler üretmede kalitelerini göstermelerini beklediklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu süreçte, hükümet olarak her daim sizlerin olacağımızı burada tekraren ifade etmek istiyorum." dedi. (bk. https://www.iletisim.gov.tr/turkce/haberler/detay/cumhurbaskani-erdogan-2024-2025-yuksekogretim-akademik-yili-acilis-toreninde-konustu).

Sayın Cumhurbaşkanımız önemli bir hedef göstermiştir: “İlk 10 arasına girmek”

Uluslararası

YÖK Başkanı Sayın Özvar yükseköğretimde kalite, yenilikçilik, ihtisaslaşma, çeşitlilik ve rekabetçiliği teşvik eden yaklaşımlarının olumlu sonuçlarını görmeye başladıklarını ifade etmiştir. Ayrıca, Türk üniversitelerinin son birkaç yılda uluslararası üniversite sıralamalarında gösterdiği ilerlemenin bu durumun bir göstergesi olduğunu şu sözlerle aktardı: “Dünyada ilk 500 üniversite içinde 5 üniversitemiz ve ilk 1000’de ise 11 üniversitemiz yer almıştır. Pek çok üniversitemiz listede yükseliş gösterirken hiçbir üniversitemiz sıralamada gerilememiştir. Bir diğer sıralama kuruluşunun 2024 Yılı Dünya Üniversiteleri Sıralamasına Türkiye’den 75 üniversite dahil olmuştur. Bu sayı 2023 yılında 61, 2022 yılında ise 54’tür. Türkiye, ABD, Japonya, İngiltere, Hindistan, Çin ve Rusya sonra dünyanın en iyi temsil edilen yedinci ülkesi olma başarısını göstermiştir.”

12. Kalkınma Planında ve Yükseköğretim Kurulunun 2024-2028 yıllarını kapsayan stratejik planlamasında, araştırma üniversiteleri başta olmak üzere 5 yıl içinde en az 2 üniversitemizin ilk 200’e, en az 10 üniversitemizin ilk 500’e ve en az 50 üniversitemizin ilk 1000’e girmesi hedefini koyduk. Bu hedefe ulaşacağımıza yürekten inanıyorum.” (Bk. https://www.yok.gov.tr/Sayfalar/Haberler/2024/2024-2025-akademik-yil-acilis-toreni.aspx).

Önemli bir mesaj olarak her iki konuşma Türk üniversitelerinin uluslararası ligde önemli bir konuma yükselmesine (hedefine) dikkat çekmektedir. Ümit edelim bu gerçekleşsin.

2024-2025 Akademik Yılı’nın öğrenciler, akademisyenler, idari personel ve ülke için hayırlı olmasını dilerim.

Son söz: Süper ligde süper takımlar yer alabilir.

 
Masrafsız Bankacılık
Görüntülü Görüşme