Dolar (USD)
34.42
Euro (EUR)
36.27
Gram Altın
2834.30
BIST 100
9389.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
06 Eylül 2024

​Geçmişten geleceğe manevi mirasımız

Geçmişten günümüze Anadolu’da Rumeli’de camiler ile, tekkeler, tarihi birçok yapılar hem geçmişimizi tanımamızda toplumsal hafıza rolünü oynarken aynı zamanda oynadığı sosyolojik, birleştirici rol ile de geleceğimize ışık oluyor. Bu yazımızda İstanbul’umuzun Anadolu yakasının incisi, nerede ise her bir sokağında, tekkelerin, tasavvuf büyüklerinin izi olan Üsküdar’da Kartal Baba Tekkesini öğreneceğiz işte detaylar;

ÇOBANLIKTAN GÖNÜL SULTANLIĞINA

Çoban Ahmed Dede, yani ‘’ Şeyh Ahmed Kartal ‘’ Hazretleri tekkenin ilk kurucusudur. Kartal Baba Şeyh Mustafa Gavsi Efendi Hazretlerinin halifelerinde olup aynı zamanda şeyh Mustafa Efendi’nin pirdaşı oldu ve o dönem itibari ile tarla olan şeklinde arazi olan Nuhkuyusu civarındaki araziye gütmekte olduğu koyunlardan elde ettiği kazanç ile bu tekkeyi yaptırdı. Kartal Ahmed Dede’nin Hakkında şöyle bir beyit de vardır:

Âşiyân ez kerâmet şu muallâ tekkede

Şâhbâz-ı evc-i himmet Hazret-i Kartal Dede

Tekkenin on kadar şeyhi oldu ve son şeyhi ise yine tekke şeyhlerinde İbrâhim Edhem Efendi’nin dört evlâdından en küçüğü Hâfız Hasan Hulkî Bey’dir. ‘Kartalbaba’ soyadını aldı.

TEKKE BİRÇOK TARİKATA EV SAHİPLİĞİ YAPTI

1780 li yıllarda kurulduğu tahmin edilen tekkenin Celvetiye’den, Nakibendiye’den Kadirilik’ten olmak üzere birçok cemaati oldu, günümüzde Üsküdar’da bulunan Zeynep Kamil Hastanesi’nin banisi Zeynep Hanım’da tekkenin bilinen takipçilerinden oldu. Bazı Zamanlarda Zeynep Hanım’ın tekkeye gelerek çorba pişirdiği de öğrendiğimiz bilgiler arasında. Ayrıca edinilen bir bilgi ile birlikte Zeyhep Hanım’ın hastaneyi tekke şeyhi ve hocası Şeyh İbrâhim Edhem Efendi’nin emri ile yaptırdığı biliniyor.

TAMİRATI KAVALALI MEHMET ALİ PAŞANIN AZATLI KÖLESİ YAPTIRIYOR

Süreç içerisinde oldukça yıpranmış bir hal alan ve görevini yerine getirmekte zozrlana Kartal Baba Tekkesi,ilk tamiri, Mısır’dan ,Kavalalı ehmet Ali Paşa’nın azatlı kölesi Lâlter Hanım tarafından yaptırıldı. 1789 yılında yapılan ilk yenileme çalışması sonucunda yapılan tamir şu kitabe ile de anlatımak istendi;

‘’Kıldı bu dergâhı evvel lâne-i feyz ü kemâl

Bast edip Kartal Baba elhak cenâh-ı himmeti

Tâir-i rûhu uçup dem geçmiş olmuşdu harâb

Lâlter Hanım güzel yaptırdı buldu cenneti.’’

Later Hanım, restorasyon çalışmalarını yaptırdığı eser tamamlanamadan ebediyete göçtü ve kabri tekkenin haziresindedir.

GÜNÜMÜZDE MİNARESİ OLMAYAN ‘’KARTAL BABA CAMİİ’’

Zaman içinde binâ tekrar harâb oldu ve 1970 yılında Vakıflar İdâresi tarafından yıktırıldı. Tanınmış bir sanayicinin maddi mânevî desteğiyle Kartal Baba Câmii yeniden inşâ olunup 14 Eylül 1975 tarihinde ibadete açıldı. En son restorasyonu 2016 yılında tamamlandı ve Son yapılan restorasyondan önce minaresi bulunan caminin günümüzde minaresi bulunmamaktadır.

Kaynak :

https://mustafaresmiahi.net/mustafaahi/tekkeler/kartalbaba.html