Moda… Her dönemin hatta her mevsimin bir modası var. Moda renkler, moda olan saç kesimleri, moda kıyafetler, aksesuarlar. Moda olan meslekler. Pek tabii psikoloji bilimi de özellikle sosyal medya platformlarının da desteğiyle moda akımlarının bir parçası oldu ve moda hastalıklarımız türedi.
Şüphesiz ki son yılların en moda hastalığı narsisizm. Sosyal medyaya giriyoruz “sevgilinizin narsist olduğunu nasıl anlarsınız?” Etrafımıza bakıyoruz “kocam kesin narsist”, iş yerindeki üsleri için “kesin narsist bu adam” söylemlerini duyuyoruz. Kısaca hepimiz narsistiz.
Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak…
Arama motoruna birkaç şikayetini yazarak kendisine kanser teşhisi koyabilen bireyler olarak yine arama motoruna birkaç davranış şekli yazarak kişilik bozukluğu tanısı koymamız çok da şaşırtıcı olmasa gerek. Bir konu hakkında bilgi sahibi olmadan o konu hakkında fikir üretmekten vazgeçmemiz gerekli.
Narsist Kişilik Bozukluğu sanıldığı gibi elini atsan çarpılan bir kişilik bozukluğu değildir. Son zamanlarda özellikle çiftlerde birbirlerine yönelik narsist olduğuna dair söylemlerle çok sık karşılaşıyoruz. Biraz daha daha derinlemesine sorguladığımızda bireyin kendi istediğine uyum sağlanmadığı, karşısındaki bireyin sınırını kabul etmek istemediği noktalarda da bu kişiyi narsist olmayla suçlaması ile karşılaşıyoruz.
Kısaca kişi kendi isteklerini karşısındaki bireye diretemediği yerde karşı tarafı suçlamayı tercih ediyor. Tabii bunda sosyal medyanın da etkisi çok fazla. Tıp doktorlarının yıllarca aldıkları eğitim ve derinlemesine incelemeler sonucu koydukları tanıyı, sosyal medya sayesinde 5 saniyede koyabilir hale geldik.
Her bireyde biraz narsistik yan, bencillik, benmerkezcilik, faydacılık vardır. Hepimiz zaman zaman aynı bir deniz gibi yükselip alçalabiliriz. Dalgalar kış aylarında daha şiddetli yaz aylarında daha dingindir. İnsanlar da içinde bulunduğu şartlar, dönem ve bağlamlar sonucu farklı davranışlar sergileyebilir. Geçişler yaşayabilir. Ancak özellikle duygusal ilişkilerimizde partnerimizi narsist olmakla suçlamadan önce kendimizi de sorgulamalıyız. Onun narsist olarak tanımadığımız davranışlarının oluşmasında peki siz ne yaptınız? Değişen ne oldu? Bu değişime sizin katkınız nasıl oldu?
Ya da en önemlisi onun narsist diye tanımladığınız davranışında aslında o kişi kendi sınırını sizden korumaya çalışıyor olabilir mi?