İnsanın maneviyatı vardır, çünkü insanın bir ruhu vardır. İnsan hayatının her alanına dokunan yapay zeka, insanın maneviyat alanını değiştirecek potansiyelde olan bir teknoloji durumundadır. Maneviyat, ruhla, duyguyla ve bilinçle ilişkilidir. Kompleks algoritmaları ve veri işleme süreçlerine sahip olan yapay zeka programlarının, şu an itibariyle bir maneviyat tecrübeleri bulunmamaktadır. Maneviyata ve ruha sahip olmayan yapay zeka sistemleri, insanın ruha, bilince ve maneviyata olan bakışını kökten değiştirecek geniş kaynaklara sahip çok ileri bir teknoloji ve araçtır.
Maneviyat, bireyseldir. Birey, olmadan maneviyat, şiir ve aşk olmaz. Maneviyat, duyguları, duyarlılıkları, ruhu, farkındalığı, aklı, düşünmeyi, anlamı ve amacı içeren çok yoğun bir hayat tecrübesidir. Maneviyat için insanın varolması gerekmektedir. İnsanın, köreldiği ve kısırlaştığı bir ortamda maneviyat yoktur. İnsanın manevi tecrübesinin körelmesinden, kısırlaşmasından ve katılaşmasından yapay zeka başka olmak üzere teknoloji sorumlu değildir. Maneviyat tecrübesinin yozlaşmasından insanın kendisi sorumludur. Yaşadığı sorunlardan teknolojiyi sorumlu tutmak ve suçlamak yerine, insan kendi kendini sorumlu görme olgunluğunu göstermelidir.
Yapay zeka, bir insan ürünüdür. Maneviyatını yitiren ve yapaylaştıran insan, maneviyatı yapay zeka sistemlerine yüklemek gibi bir yanılsamaya düşmemelidir. Yapay zekaya ruh vermek gibi tehlikeli ve imkansız bir yanılsamanın içinde olmak, insanın tamamen bitişi anlamına gelmektedir. İnsan, yapay zekaya ruh vermek yerine, kendi ruhunu canlandırmalı, duyarlı, duygulu ve düşünceli birey olmaya çalışmalıdır.
Şu anda yapay zeka, manevi bir tecrübeye sahip değildir. Ancak insan-makine etkileşimi sonucu yapay zeka sistemlerinin maneviyat potansiyelini ve kapasitesini öngörmek çok zordur. Aslında teknolojinin ileride insanları kontrol edip etmeyeceği sorusu da kaygı verici bir problem olarak önümüzdedir.
Yapay zeka, veriyi analiz eden ve işleyen muhteşem bir teknolojidir. Yapay zekanın şu anda yaptığı işi, manevi olarak niteleyemeyiz. Yapay zekanın insani gelişime katkı sunan yönde nasıl kullanılacağı sorusu, herkesi ilgilendirmektedir.Yoksulluğun, şiddetin, cehaletin, fanatizmin azaltılmasında yapay zeka, çok kullanışlı bir araç olabilir.
Yapay zeka sayesinde birey, maneviyat alanında hiçbir yol göstericiye ihtiyaç duymamaktadır. Maneviyata dair insanlık tecrübesinin bütün bilgilerini ve pratiklerini kendinde barındıran yapay zeka sayesinde insan, kolaylıkla kendi maneviyatını kendi yaşama imkanına kavuşmuştur. Yapay zeka, maneviyat alanını bütün otoritelerden, gurulardan, şeyhlerden, ermişlerden, azizlerden temizlemiştir.
Yapay zeka, maneviyat alanında bir özgürleşme imkanı yarattığı gibi maneviyat tecrübesinin çoğulculaşmasını da sağlamaktadır. Yapay zeka sayesinde birey, insanlığın maneviyata dair bilgilerine ve pratiklerine ulaşma imkanına kavuşmuştur. Birey, sınırlı pratiklerle ve bilgilerle kalıplaşmış ve kilişeleşmiş şekilde artık maneviyatını yaşamak zorunda değildir. Yapay zeka sistemlerindeki bilgileri ve pratikleri öğrenen birey, insanlığın farklı manviyat geleneklerinden beslenebilir ve kendini yenileyebilir.
Maneviyat, bir amaç, anlam ve anlama arayışıdır. Yapay zeka, insanın hayatı ve doğayı nasıl anlamlandıracağına, anlayacağına ve varoluşsal amacının ne olacağına dair duygusal, düşünsel ve duyarlı bir manevi tecrübe oluşturamaz. Yapay zeka, insanın anlam ve amaç arayışında çok zengin bilgi kaynakları sunabilir. Yapay zekanın sunduğu bilgi kaynakları sayesinde, bilgi ve tecrübe ışığında maneviyat dünyamızı destekleyebilir, güçlendirebilir ve besleyebiliriz. Yapay zeka, maneviyat tecrübesinin çok önemli bilgi kaynağı durumuna gelmiştir.