Şehrin tezyinidir şiir ve şiirin tezyinidir şehir. Meçhul bir şairin ağzından dökülen bu mısraları şerh etmek sadece bana düşmez. Bu ahvali şehre ve şiire dair sözü olanların da şerh etmesi gerekir.

Şehirleri süsleyen güzellikler içinde sanat ve edebiyatı koymamız bir gereklilik haline gelmiştir. Şehrin tarihî ve tab’i güzelliklerinin şairlere bir ilham çeşmesi olmasının yanında bir manzum ahengi kattığını da söyleyelim. Bu söylemlerimizle şunu da dile getirmek isteriz ki doğal ve tabi güzellikleriyle şehirler fiziki bir gerçekliğe bürünüyorsa şiir, felsefe ve sanatla adeta ruh bulup canlanmaktadır. Fiziki varlık; taş, toprak ve mekânla aktarılırken bu ruh o şehrin sanatkârları vasıtasıyla da nesilden nesile kuşaktan kuşağa aktarılır.

Anadolu Şiir Akşamlarının Urfa ayağı böyle bir ruh iklimiyle başladı. Nice kalem erbabı bir araya gelerek hasret giderdi. Şiirin gölgesinde sağlam dostluklar kuruldu, samimi muhabbetler yapıldı. Urfa’da Anadolu Şiir Akşamları vesilesiyle şairler bir araya geldi. Peygamberler şehri Urfa, gönüllerin şehri, muhabbetin şehri oldu.

Daha önce ilki Amasya'da, ikincisi Aksaray, üçüncüsü Kastamonu’da gerçekleştirilen Dördüncü Anadolu Şiir akşamı bu kez Urfa’da yapılıyordu. Niçin Urfa? Şanlıurfa’nın tarihi ve manevi bir atmosferi var. Şanlıurfa’nın şiire, tarihe ve misafirperverliğe ev sahipliği yaptığı bir hakikati var. Şanlıurfa peygamberler diyarı, Şanlıurfa’da sıra gecesi var, türkü var, gazel var, gazelhan var. Şanlıurfa’da Hz. İbrahim, Hz. Eyyub peygamberlerin hatırası var. Şanlıurfa’da Şair Nabi var. Merhum gazelhanlardan Tenekeci Mahmut, Kazancı Bedih var… Bütün bu sepepler Şanlıurfa’da bu programın yapılması için yeterli bir sebepti.

Türkiye'nin farklı şehirlerinden 32 şair geceye katıldı. Şairler, Anadolu Şiir Akşamları öncesinde İkindi Namazı sonrası Halillürrahman Gölünde (Balıklıgöl) bir araya gelen şairler burada Hz. İbrahim’in ateşe atıldığı yer ve diğer tarihî mekânları gezdi. Şairlerin daha sonraki durağı Mescid-i Aksa şairi M. Akif İnan’ın kabri olan Harrankapı Mezarlığı oldu. Şairler, burada Şanlıurfa il Millî Eğitim Müdürü Asım Sultanoğlu ve M. Akif İnan’ın damadı Hayati İnan tarafından karşılandı. M. Akif İnan’ın kabri başında dualar edildi. Burada M. Akif İnan’ın arkadaşları olan şair Mehmet Sarmış ve şair Mehmet Bahsi Mescid-i Aksa şairi ile ilgili hatıralarını aktardı. Şanlıurfa İl Millî Eğitim Müdürü Asım Sultanoğlu da üstadın tecrübelerinden faydalandıklarını, zaman zaman eğitim ve öğretim konusunda kendisine müracaat ettiklerini, onun eğitime vizyoner bakışından birçok tecrübe edindiklerini söyledi.

Buradaki programda M. Akif İnan’ın Mescid-i Aksa şiiri Mehmet Sarmış tarafından okundu.

Anadolu Şiir Akşamı için Eyyübiye- Mevlana Külliyesi’ne geçildi. Burada Urfalı şiir severlerin teveccühleri sonucu salon hıncahınç dolmuştu. Diyarbakır’dan, Batman’dan, Mardin’den Gaziantep’ten ve Urfa’nın ilçelerinden de şiir gecesine gelenler vardı.

Şiir okumalarına geçmeden önce selamlama konuşmaları yapıldı. Şanlıurfa Eyyübiye merkez ilçesinde Mevlana Külliyesinde yapılan şiir akşamına, Cihannüma Şanlıurfa İl Temsilcisi M. Emin Kılıç, Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak’ın selamlama konuşmaları ve Cihannüma Genel Başkanı Rıza Yorulmaz'ın açılış konuşmalarıyla başladı.

 Cihannüma Şanlıurfa İl Temsilcisi M. Emin Kılıç, şairleri selamlarken Peygamberler şehri Şanlıurfa’da ruhumuzu şiirle buluşturan şairlerimizi Urfa’da ağırlamanın sevincini yaşıyoruz, dedi.

Cihannüma Genel Başkanı Av. Rıza Yorulmaz da açılış konuşmasında Urfa’ya ve şiire dair

şunları söyledi:

“Peygamberler şehri Şanlıurfa’ya gelen ağlar giden ağlar diyorlardı. Biz gelirken hiç ağlamadık ama giderken ağlıyoruz, böyle misafirperver insanları görünce, iyi ki iyi insanlara çıkıyor yolumuz, diyoruz. Hz. İbrahim sofrasından, Hz. Eyyub dergâhından nasiplenmiş insanlara selam olsun, diyoruz. Tarihin ilk üniversitesi Harran’a doğru yol alacağız. İnsanlığın ilk yerleşim yeri Göbeklitepe’ye doğru yol alacağız. Anadolu Şiir akşamları ile Anadolu'nun misafirperverliğe ve güzelliğine şahitlik ettik.

Bu mekânlardan insanlığa selam olsun.” dedi.

Rıza Yorulmaz, ayrıca Anadolu Şiir Akşamları organizasyonun bundan sonra yılda iki kez yapılacağını söyledi.

Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak ise yaptığı konuşmada Cihannüma’nın yapmış olduğu programları ilgiyle takip ettiğini, yeni Türkiye vizyonuna sadık çalışmalar yaptığını vurguladı. “Programa gelirken Cihannüma ismini merak ettim. Sözlüğe baktım: Dünyayı gösteren ayna, dünya haritası, her yanı görmeye elverişli camlı çatı katı anlamı var…  Arkadaşlar cemiyetlerine iddialı bir isim almışlar. Sadece ülkemizde değil dünyadan da haberdar olma yönünde çalışmalar, etkinlikler yapıyorlar. Ülkemizin dünyada söz sahibi olması için kamu kuruluşlarının yanında sivil toplum kuruluşlarına da ihtiyacımız var. Cihannüma bu misyona talip olmuş. Şehrin valisi olarak şiir adına Şanlıurfa’mıza otuzu aşkın bir şairle şiir gecesi düzenledikleri için ve şehre şiir tadı kattıkları için teşekkür ederim.” dedi.

Programın sunumunu Tokat İl Millî Eğitim Müdürü Hüseyin Kır Yaptı. Gecenin onur konuğu şair-gazelhan Musa Kaldı, okuduğu gazel ve türkülerle dinleyicileri mest etti. Ardından etkinliğe katılan şairlerden Musa Kaldı (Onur Konuğu), Rıza Yorulmaz, Osman Mesten, Kudret Bülbül Ahmet Şener, Muhammet Fatih Akkurt, Mehmet Osmanoğlu, Hasan Ukdem, Tayyar Yıldırım, Yakup Çak, Adnan Çalık, Eyyüp Azlal, Abdurrahman Karakaş, Mehmet Bahsi, (Gazi) Hüseyin Kılbaş, Murat Bağış, Adnan Çalık, Salih Ersöz, Şaban Çetin, Mehmet Sarmış, Sezai Çiçek, Mehmet Gözükara, İlker Gülbahar, İmran Tekin, Mahmut Kılıç, Deniz Tavus, Yusuf Gökbakan, Süreyya Aydın, Kazım Gök, Halil Manuş, Ferhat Bülent Demirtaş, Hüseyin Murat Özkatar sevilen şiirlerini seslendirdi.

Programın ikinci gününde Göbeklitepe ve Harran ören yerleri gezildi. Harran Ören yeri gezilerinde Harran Kazı başkanı ve H.Ü. Öğretim Ü. Prof. Dr. Mehmet Önal, misafirlere Harran Kazıları hakkında bilgi verdi.