Nasıl Başardılar? (2)
Geçen hafta başarılı 4 insanın isminden söz etmiş ve bunlardan Sayın Prof. Dr. Aziz Sancar ve Sayın Prof. Dr. Fuat Sezgin’in başarılarındaki ipuçlarının bazılarını paylaşmıştım…
Gençlere başarılı olmak istiyorlarsa, başarılı insanların hayatlarını tekrar tekrar incelemelerini tavsiye ederim…
Başarılı bireyler arasında cinsiyet ve engel durumunun etkisini ortadan kaldıran örnekler vardır… Bu yazıda da bu özelliklere sahip başarılı 2 insanın başarısında önemli gördüğüm hususları sizlerle paylaşacağım… Bu isimler Dünya-Avrupa şampiyonlukları da dâhil 30 altın madalya kazanan bir “bayan” ve Paralimpik Dünya/Avrupa Şampiyonu bir engelli erkek kardeşimizdi…
Engel tanımayan…
İlk olarak Paralimpik Dünya/Avrupa Şampiyonu (2015) Beytullah Eroğlu’ndan söz edeceğim… Sayın Eroğlu doğuştan iki kolu olmayan ve kalça çıkığı nedeniyle bir ayağı diğerinden 12 santim kısa olan bir milli sporcumuz… Onun hayatını incelediğimizde tam bir başarı öyküsü görmekteyiz…
Sayın Beytullah Eroğlu yüzme sporuna başladığında suyun üstünde durması sorun olmuş… Şöyle ki antrenmanlara yüzme simidi ile başlamış ama kolları olmadığı için simitten sıyrılarak suyun dibine inmiş… Yazıyı okumayı bırakarak bu sahneyi bir hayal edin derim…
Bu engeli aşmak için “özel bir bot/simit” yapılmış…
Beytullah Eroğlu; “Su üzerinde durmak 6 yılımı aldı” diye çalışmalarını anlatmakta… ve “Sporla özgüvenim arttı” demekte…
Şu ifadelerde Beytullah Eroğlu’nun: “En büyük faktör ailem… Amcam Şeref Eroğlu Avrupa ve Dünya Şampiyonu.”
Bu ifadelerden “Hayatta Başarının Anahtarları” kitabımda da dikkat çektiğim başarı faktörlerindendir… Sayın Beytullah Eroğlu’nun başarısında etkili faktörleri şu şekilde özetleyebiliriz:
— ASİT: Azim, Sebat, İrade, Tecrübe…
— Özgüven
— Aile
— Başarılı örneği taklit etme ve teşvik…
Disiplin…
İkinci olarak Dünya-Avrupa şampiyonlukları da dahil altın madalyalar kazanan “Altın Avcısı” olarak adlandırılan Milli Tekvandocu İrem Yaman’dan söz edeceğim… Sayın İrem Yaman kendisi ile yapılan bir söyleşide şunları anlatmakta (bk. 30.08.2018, Milliyet)
— Başarının sırrı: “Özgüven, cesaret ve adanmışlık…”
— Başarının sırrı: “Aşırı disiplinli bir hayat sürdürmek zorundayım…»
— Başarının sırrı: “Başarıyı sürdürmek elde etmekten daha zor…”
Bu ifadelere Sayın İrem Yaman’ın babasının profesyonel tekvandocu ve hakem olduğu da eklenmelidir… İrem bir yılda 350 gün kampta geçirdiğini ifade etmekte…
Milli sporcumuzu başarısında özetleyecek olursak, Özgüven, adanmışlık, disiplin, sürdürebilmek (azim), başarılı örneğin taklit ve doğru danışmanlık gibi faktörler öne çıkmaktadır…
Bu başarı öyküsünde adanmışlık (dedicated) dikkatimi çekti… Türkçemizde “kendini adamak” diye bir deyimimiz de vardır.
Adanmışlık…
Adanmışlık; kutsal saydığı bir şey uğruna kendini feda etmek üzere söz vermektir…
Adanmışlık; bir şeyle yoğun olarak ilgilenmektir, uğrunda çalışmaktır…
Adanmışlık konusunu şu sözler de ne güzel anlatmaktadır:
— Adan bana, adanayım sana: Sen bir konuda başarmak için fedakârlıkta bulunursan o konu da sana kapılarını açar…
— Ada(n)mak kolay, gerçekleştirmek zordur: Bir şeyi (başarı diye okuyun) istemek kolay ancak başarmak için çalışmak zordur.
— Adanmakla bir şey kaybedilmez: Fedakârlıkla kaybedilmez hatta başarı gerçekleştirilir…
Yazımın sonunda eğitim ve kültür hizmeti yürüten tüm kurum ve kuruluşlara sesleniyorum… Gençler başarıya ulaşmış insanlarımızı tanımıyor. Bu çorbada niçin tuzunuzun olmadığını merak etmiyor musunuz?
Son söz: Kendini başarıya adayan her kişi, başarıya giden yoldan geçmelidir…