Dolar (USD)
35.18
Euro (EUR)
36.53
Gram Altın
2966.40
BIST 100
9724.5
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
13 Kasım 2024

​MALATYA KİTAP FUARI ARDINDAN

10.su düzenlenen MALATYA KİTAP FUARI ardından bir değerlendirme yapmayı görev addettim Malatyalı bir yazar olarak. Fuar bu yıl da güzelliklere vesile oldu. 150 yayınevi, 250 yazar katılım gösterdi.

Fuarın onur konuğu Prof. Ahmet Güner Sayar idi.

Edebiyatseverleri, yazarları, yayınevlerini bir araya getiren önemli bir etkinlikti. Fuar, bölgenin kültürel yaşamına katkı sağlamakla birlikte, Türkiye genelinde de ilgi gördü. Malatya Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde gerçekleştirilen bu etkinlik, okurlara çeşitli türlerde kitaplara ulaşma fırsatı sunarken, yazarlarla buluşmalar, söyleşiler, imza günleri ve paneller gibi birçok etkinlik düzenlendi .

Malatya Kitap Fuarı'nda her yaşa hitap eden geniş bir kitap yelpazesi vardı. Roman, şiir, tarih, araştırma-inceleme ve çocuk kitapları gibi türlerde geniş bir seçki sunuldu. Yazarlar ve edebiyatçılar burada okurlarıyla buluşarak, kitapları hakkında sohbet etme, yeni projelerini tanıtma ve imza günleri düzenleme fırsatı buldu. Özellikle genç okurlar için yazarlarla birebir etkileşimde bulunabilmek, onların edebiyata olan ilgisini artırması , ilham verici olması önemli idi.

Fuarın diğer önemli yönü ise kültürel mirası yaşatmasıdır. Malatya, tarihi ve kültürel dokusuyla bilinen bir şehirdir, deprem ile birçok yer yıkıma uğrasa da. Kitap Fuarı sayesinde bu miras da canlandırıldı . Yerel yazarlar ve sanatçılar da fuarda kendilerini tanıtma imkanı buldu böylece yerel kültürün tanıtılmasına imkan verdi. Fuar kapsamında düzenlenen söyleşi ve panellerde, edebiyat dünyasının güncel meseleleri, kitap okuma alışkanlığı, dijitalleşme ve yayıncılıkla ilgili konular ele alındı.

Malatya Kitap Fuarı, şehirdeki kültürel hareketliliği artıran, edebiyatı geniş kitlelere ulaştıran ve yeni okurlar yetiştirmeyi hedefleyen bir organizasyon oldu .

Çocuk edebiyatı yazarları Nehir Aydın Gökduman, Esra Bahadır Cesar ve öykü deneme yazarı Ressam Selvigül Şahin ile Büyükşehir belediye başkanımız Sayın Sami Er 'e, İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi dekanı Sayın Mehmet Arslan' a hayırlı olsun ziyaretinde bulunduk.

Bu yazarlarımızla ayrıca Malatya kent konseyi 'nde "Çocuk Edebiyatı ve Roman Öykü Yazarlığı" başlığı altında kitapseverlere bir program düzenledik.

Programa yazar Ayşe Hale katkı sundu.

Belediye başkanımızın eşi Sevgi Er hanımefendi tüm ortamlarda bizlerle beraberdi. Samimiyeti şehre dokunuşu dikkate şayandı.

Şehir dışından gelen kıymetli dostlardan Zekeriya Efiloğlu, Yusuf Tosun , Şakir Kurtulmuş, Nazım İntepe, Safiye Çetinkaya, Abdurrahman Adıyan, Nuran Taydaş, Talat Özer, Gürhan Gürses, Ahmet Karacan ile sohbet etme imkanı buldum. Şehre güzellikler kattılar.

Malatya’da her daim kültür,sanat, proje platformlarının oluşumunda emek veren Malatyalı yazarların orada gönül köprüsü olmaları dikkate şayandı. Dışarıdan gelen yazarlara mihmandarlık eden görevliler, eğitimciler özveri timsali idiler.

Şehrin kapılarını açıp, misafirperverlik yapan, Malatyalı yazarlarımız gerek Malatyalı yazarlar standı gerekse Öğretmen yazarlar standında canla başla çalıştılar.

Bu bağlamda, daha aydınlık yarınlar için, güzelliklerin yayılması için şehrin kültür elçileri ile ara ara fikir toplantıları yapılması kanaatindeyim.

Emeği geçen; başta valimiz Seddar Yavuz, Büyükşehir Belediye Başkanımız Sami Er olmak üzere tüm amir, idareci, öğretmen ve görevlilere şükranlarımızı arz ederim.

"Kitabın ruhuyla yeniden" mottosuyla düzenlenen fuar hepimize iyi geldi. Cemil Meriç 'in ifadesi ile fuarlar limandır. Bahar mevsiminde fuara alışan şehrim güz yaprakları sükunetiyle huzur buldu.

Kitap okumak boş zaman işi değil hoş zaman işidir. Sağlıcakla...