Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
15 Ocak 2023

Evlerde AKILLI telefon savaşı!

Hande Nur Yılmaz yazdı...

Teknoloji hayatımızın her alanını işgal etti. Bu, hayatı birçok durumda daha kolay ve verimli hale getirdi. Ama aynı zamanda bir çok sorunu da beraberinde taşıdı. Akıllı telefonlar hayatımızın vazgeçilmezi haline gelince evlerde dahi telefon savaşı başladı.

BİR akıllı telefonun çocuklarımızın gelişimi ve geleceği üzerindeki olumsuz etkilerinden endişelenmemiz gerekmez mi? Bu cihazlara sahip olmalarına izin vermeye devam edecek miyiz?

Amerikalı Psikiyatri Uzmanı Adriana Stacey için mesele çok basit ve cevap oldukça açık: “Asla çocuklarımdan hiçbirine akıllı telefon almayacağım.” Bu haliyle, onun, kapsamlı mesleki deneyiminin bir sonucu olarak kişisel değerlendirmesi.

Ekranda harcanan zaman

Arkansas Fayetteville’de lise ve üniversite öğrencileriyle çalışan ve işi sırasında rutin olarak yeni hastalardan telefonlarının kilidini açmalarını ve ne kadar ekran başında kaldıklarını göstermelerini isteyen bir psikiyatrist olan Adriana Stacey, günde ekran zaman harcama sürelerini incelemektedir. Stacey, “Telefonlarında 9 saatten daha az zaman harcadıklarını nadiren görüyorum, bu nedenle bu çocuklar ve gençler, telefonlarında uyuduklarından daha fazla zaman harcıyorlar” diyor.

Akıllı telefon savaşı evlerimizde devam ediyor... Cihazlar, çocuğun öğrenme için gerekli becerilerinin gelişiminin engellenmesine neden olur.

Önce telefonu bırak!

Stacey sık sık bu hasta çocukları tedavinin ilk adımı olarak yalnızca bir uygulamayı silmeye teşvik eder, ancak ofisine gelen bazı gençler için Snapchat’i takip etmeme fikri imkansız görünüyor. Yani onlara, “Telefonunu kullanmayı bırakmadan tedavine devam edemeyiz. Ama bunu benden duyduktan sonra bir daha kliniğe gelmiyorlar” diyor.

4 çocuk annesi olan Stacey kararını çoktan vermiş: “Bu telefonlar çocuklarım için değil. Eğer istiyorlarsa 18 yaşına geldiklerinde kendi imkanları dahilinde alabilirler. Bu onların tercihi. Ama ben onlara asla almam.”

Stacey şöyle devam ediyor: “Yetişkinler çocuklar için zararlı olabileceğini düşündükleri akıllı telefon kullanımını sınırlamaya çalışırken, evlerimizde çocuklarımızla aramızda her gün çıkan savaşın hayranı olabilir. Ve büyük sürpriz, ebeveynlerin bu savaşı kazanmıyor olmaları, çünkü sadece çocuklarıyla değil, aynı zamanda büyük ölçüde standartlara, zorlamalara ve beklentilere boyun eğmiş bir toplumda bağımlılığa neden olmak için özel olarak tasarlanmış ürünleri zorlayan güçlü bir teknoloji endüstrisiyle de karşı karşıyalar.”

İletişime engel çıkarır

Bunu yapmadan önce, Dr. Stacey’nin yaptığı gibi çocuğunuza akıllı telefon almamanız için 5 neden sunuyoruz. Bundan sonraki karar son zamanlarda “Life Hack” (Hayat Kesmek) platformunda da belirtildiği gibi size kalmış. Akıllı telefonlar, çocukluk döneminde ebeveynler ve çocuklar arasında doğrudan ve sürekli iletişimi engeller.

Çocukların zihinsel gelişimini sınırlıyor

ÇOCUKLAR zihinleri büyüyüp geliştikçe birbirleriyle oynayarak öğrenirler ve ayrıca kendi oyunlarını icat etmeye veya oyunlardaki eksiklerini eskisi gibi küçük elleriyle yaparak tamamlamaya başlarlar.

Arabalarımızı, toplarımızı ve kuklalarımızı yaptığımız zaman bizimle ve bizim neslimizle, bu da çocuklarda üreticidüşünme geliştirmek anlamına gelir.

Ancak oyunlarının çoğuna bir akıllı telefon aracılığıyla kolayca erişilebilen çocuklar artık düşünmeye veya yeniliğe ihtiyaç duymadan istedikleri heyecan verici oyunları oynayabilecekleri kolay ve doğrudan bir platforma sahipler ve bu oyunlar üreticiliklerini ve hayal güçlerini sınırlıyor ve duyusal gelişimlerini , görsel ve motor gelişimini yavaşlatıyor. Bilimsel bir çalışmaya göre, çocukların yatak odalarında akıllı telefon bulunmasının geç saatlere kadar ayakta kalmalarına ve uyku saatlerinin gecikmesine yol açacağını kanıtladı.

Ebeveyn - çocuk ilişkisi değişiyor

AKILLI telefonlar her ne kadar kullanışlı olabilse de, ebeveynler ve çocuklar arasında var olması gereken ilişkiyi değiştirmektedir çünkü çocukluk döneminde ebeveynler ve çocuklar arasında doğrudan ve sürekli iletişim, çocukların sağlıklı ve sağlıklı büyümeleri için gereklidir. Çocuklar bu ilişkide öğrenirler, çünkü çok soru sorarlar, Ebeveynlerden öğrendikleri pek çok şey onların gelişimi ve olgunluğu için çok önemlidir ebeveynlerin davranışlarını gözlemlerler ve onlardan öğrenirler. Ancak çocukların akıllı telefon bağımlılığı aradığı cevaplara hızlı, anında ve zahmetsizce ulaşmalarını sağlıyor. Bu da cep telefonu bu rolleri üstlendiğinden, rol modellerin ve rol modellerin yokluğunda ebeveynlerin çocuklarına sağladığı destekten vazgeçmek anlamına geliyor. Çocuklarınızın uzun vadede kötü seçimler yapmasına yol açabilecek bu durum onların tüm geleceğini olumsuz etkiler.

Çocuk uyusun diye yatakta telefon olmaz

ÇOCUKLARIN vücutlarının sağlıklı büyümesi için yeterince uyuması gerekir ve bilimsel bir çalışma, yatak odalarında akıllı telefon bulunmasının geç saatlere kadar ayakta kalmalarına ve yatma saatlerinin gecikmesine ve çocukların oyun oynamakla meşgul oldukları için yeterince uyuyamamalarına yol açacağını kanıtlamıştır. Gece saatlerinde; çocuğun sabah aktivitesine devam etmesi için beynini dinlendirmesi gerektiğinden ve akıllı telefonun bunu başarmasına kesinlikle yardımcı olmayacağından, bu da ertesi gün kendilerini yorgun ve bitkin hissetmelerine neden olur.

Çocuğunuza fırsat vermek sakıncalıdır

ÇOCUKLARA eylemlerinin sonuçlarını düşünmeleri veya öğrenmeleri için zaman vermeyin. Bir çocuğun bir sohbet sitesinde sohbet ettiğini ve sonra her şeyin ters gittiğini hayal edin. Çocuk ise ona hakaret ediyor ve küfrediyor ve burada çocuğunuz çok hızlı bir şekilde diğer çocuğa benzer bir hakaret ve hakaretlerle karşılık verecektir. Bu sadece basit bir örnek. Bunun nedeni, çocuğa eylemlerinin veya söylediklerinin etkisi ve olumsuzluğu hakkında düşünme fırsatı verilmemesi ve bir akıllı telefonla her şeyin hızlı bir şekilde gerçekleşmesidir.