Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülü sahibi Usta sanatçı İlhami Atalay’ın, ‘Tak Takıştır Yap Yakıştır’ isimli resim sergisi, Milli Saraylar Sanat Galerisi’nde 25 Ocak Cumartesi saat 17 de görkemli bir açılışla sanatseverlerle buluştu.
Sanatın çınarı, İlhami Atalay Anadolu topraklarından aldığı ilhamla yoğrulmuş, kendi öz değerlerine bağlı, kavi ve sağlam sanatçı duruşuyla, ortaya koyduğu sanatıyla olduğu kadar, sanat için verdiği mücadele ile de tanınan usta bir ressam. Çocukluk yıllarında çimento kâğıtlarına yaptığı resimlerle Anadolu’nun yoksun zamanlarından, İstanbul’a Akademiye taşınan büyük bir kahramanlık hikâyesi…Yaşayan büyük değerlerimizden, İlhami Atalay yurt içi ve yurt dışına açtığı sergilerle eserlerine Anadolu büyük ilham kaynağı olmuş, çeşitli obje çizimleri, tabiat gözlemleri, renkli ve özgün fonlar üzerine hazırlanmış yüzeylere binlerce desen çalışmasına imza atmıştır. İstanbul ve Anadolu şehirleri onun için büyük bir ilham kaynağı olurken, pastel boya ve mürekkep teknikleri ile farklı ve özgün yaklaşımlarla yaptığı desen çalışmaları ile desen ödülü kazanan ressamın eserleri daha çok yurt dışında büyük ilgiyle karşılanmıştır.
58 ESERDEN OLUŞAN ETKİLEYİCİ KOLEKSİYON
Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülü sahibi Usta sanatçı İlhami Atalay’ın, ‘Tak Takıştır Yap Yakıştır’ isimli resim sergisi, Milli Saraylar Sanat Galerisi’nde 25 Ocak Cumartesi saat 17 de görkemli bir açılışla sanatseverlerle buluştu. Bu sergiyle de görmüş olduk ki usta ressam İlhami Atalay yıllardır Anadolu’dan aldığı ilhamla, olağanüstü bir görsel şölen güzelliğinde eşsiz eserlere imza atmış.
GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE UZANAN SANAT YOLCULUĞU
Küratörlüğünü Betül Sağlam Tekiner’in üstlendiği sergiye, sanatçının 2023 yılında hazırlıklarına başladığını öğreniyoruz. Anadolu kadınlarının kullandığı başlıklardan ilham alınarak 58 eserden oluşan bu etkileyici koleksiyon, geçmişten günümüze uzanan eşsiz bir sanat yolculuğunun kapılarını aralıyor. Anadolu’nun yüreğinden kopup gelmiş nice renk, desen, obje ve zengin sembollerle, eşsiz bir renk harmonisi, coşkun bir duyarlılıkla oluşmuş tablolar adeta görenleri büyülüyor.
ATALAY’IN AKADEMİ YILLARINDAN ESİNLENEN ESERLERİ
Serginin açılışı, Milli Saraylar Başkanı Dr. Yasin Yıldız tarafından gerçekleştirildi. Sanatseverleri heyecanlandıracak bu sergide, Atalay’ın Berlin Devlet Güzel Sanatlar Akademisi ve Tatbiki Sanatlar Akademisi yıllarındaki birikimlerinden esinlenen eserleri de yer alıyor. Özellikle, Lozan Bienali için dokuduğu ve çeşitli düğüm tekniklerini içeren halının bir parçası da yer alıyor. Ayrıca, sergide sanatçının daha önce hiç görülmemiş 48 eseri ilk kez sanatseverlerle buluşuyor.
TÜRK KÜLTÜRÜNE ÖZGÜ OBJELER BİR ARAYA GETİRİLİŞİ
İlhami Atalay’ın tekstil objeler üzerine yıllardır süren çalışmaları, eserlerine renklerle, desenlerle, kendine özgü, benzersiz bir derinlik katıyor. Türk kültürüne özgü objeleri bir araya getiren Atalay’ın, Anadolu’nun zengin ve eşsiz mirasından esinlenerek, eski mezar taşlarının başlıklarından ilham alarak gizemli portreler oluşturduğunu gözlemliyoruz. Rengarenk desenli başlıkların, büyüleyen atmosferi ile gizemli bir haldeki portreler, çehreyi esrarengiz bir şekilde perde arkasında bırakarak izleyicide merak uyandırıyor. Kümbet formundaki eserler; renkli kumaş parçaları, nazar boncukları, püsküller, paralar, pullar, düğümler, saç örgüleri ve rengârenk boncuklardan oluşan dinamik kompozisyonlarla adeta görsel bir şölen sunuyor…
İSLAM HEYKELLERİ: MEZAR TAŞLARI
Ressam İlhami Atalay açılışta yaptığı konuşmasında, serginin tarihsel ve kültürel birikiminin yoğrulmasıyla ortaya çıktığını belirterek, eserler için büyük çaba harcadığını belirtti.“Her sanatkâr, kendi kültürünün ürününü verebilmek için milletinin geçmişinden esinlenir. Bu milletin mitolojisinde de halen yaşamakta olan bir ‘takıştırma ve yakıştırma’ alışkanlığı var. Hayli zamandır bu düşüncelerle yeni bir felsefe ve konu etrafında yoğunlaşıp yeni bir tarz ve seri oluşturabilmenin sıkıntılarını ve sancılarını çekiyordum. Bu arayış içinde İslam Sanatının heykelleri olan mezar taşlarından ve Osmanlı serpuşlarından karalamalar yaparak oyalanıyor, Yeniçeri başlığından nasıl bir tablo çıkarabilirim diye hayal ediyordum. Mezar taşlarını incelerken ait olduğu şahsın başlığının detaylı bir şekilde işlenmesine rağmen kişinin karakterini yansıtan yüzünün ihmal edildiğini, yerine yazı veya bir motif yerleştirildiğini gördüm. Yüzlerin bir esrar perdesi arkasında gizlenmesiyle çalışmalarımın izleyenlerde klasik portreye kıyasla çok daha fazla heyecan ve merak uyandırdığını fark ettim” diye hazırlanan sergi kataloğunda duygularını ifade etti.
YAPAY ZEKANIN ORTAYA KOYAMAYACAĞI ESERLER
Atalay, Anadolu Ajansına verdiği röportajda: “Buradaki çalışmalarım, yapay sanat ile ortaya çıkmış ürünler değil. Sergilenen eserler, kalp gözüyle derinlemesine düşünülmüş, gönül gözü süzgecinden geçirilmiş gerçek sanat ürünleridir. Bütün bu eserler, yapay zekanın ortaya koyamayacağı eserlerdir.” Diyerek görüşlerini bildirdi.Milli Saraylar Başkanı Yasin Yıldız, İlhami Atalay’ın eserlerini gördüğü andan itibaren büyük hayranlık duyduğunu ifade etti. Atalay’ın hayatı boyunca büyük zorluklar ve sıkıntılar yaşadığından bahseden Yıldız: “Atalay, bütün zorluklara karşı yoluna yılmadan devam etmiştir. Bu ülkede hak ettiği değeri bulamadığında bile sanat mücadelesini sürdürmüş bir sanatçıdır. Kendisini ağırlamaktan mutluyuz. Atalay bu toprakların değerlerinden beslenen bir sanatçı” diyerek görüşlerini ifade etti.
İMKANSIZIN SINIRLARINI ZORLAMAK
Küratör Betül Tekiner: “Bu kadar kısa sürede 53 eserlik bir serinin hayat bulmasında şüphesiz İlhami Atalay’ın sanat hayatının neredeyse tamamını kapsayan bir arka plan bulunuyor. “Tak Takıştır Yap Yakıştır”ın üretim süreci karşı konulamaz bir ilhamın kalbine düşmesiyle başladı. Adeta nefes almayı unutturan bir aşkla devam etti. “Mümkün olmayanın sınırlarını zorlayan” yaklaşımıyla vücut buldu. Tıpkı bahçesini imkânsız görülen yerlerde kurması gibi.” Diyerek, sergikataloğunda, İlhami Atalay’ın sergi hazırlığı sürecini böyle anlamlı cümlelerle anlatıyor.
SERGİ 25 MART’A KADAR ZİYARETÇİLERİNİ BEKLİYOR
Coşkulu bir kalabalıkla açılan serginin açılışına, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Celile Ökten, Milli Saraylar Başkan Yardımcısı Abdülhamit Tüfekçioğlu, Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu, KÜME Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Sümeyye Erdoğan Bayraktar, Hikmet Barutçugil, Cemal Toy, İlhami Atalay hocamızın eşi Mediha Atalay, evlatları ve pek çok sanatçı ileHocanın öğrencilerinin katılım sağladığı sergi 25 Mart’a kadar ziyaretçilerini bekliyor. Anadolu’nun coşkun renklerinden, kadim kültüründen ve gizemli, efsunlu güzelliğinin her kareye nakış nakış işlendiği, boyandığı sergi adeta bir şölen havasında görenleri büyülüyor. Usta Ressam İlhami Atalay’ın bu sefer bambaşka bir coşkuyla, büyüleyen, sıra dışı dünyasına davetlisiniz.
Ressamlar ‘Engelsiz Gazze Protez Projesi’ için buluştu
İsrail saldırıları ile yerle bir olan Gazze’ye kahraman halk akın akın geri dönüyor. Yıkılmış evlerine, harap olmuş şehirlerine yılmadan bir geri dönüş başladı. Dünyada eşi görülmemiş bir kahramanlığı yaşayarak gösteren Gazze halkına her anlamda tam da şimdi yardımlar gönderme zamanı, yaraları sarma zamanı.Sanatın iyileştiren, bir eyleyen, yaraları saran gücüne inanan duyarlı sanatçılar, İsrail’in Gazze’yi işgali sonucu uzuv kaybı yaşayan bireylerin protez ihtiyacına destek sağlamak amacıyla 2 Şubat Pazar günü Fatih Belediyesi’nin Ayvansaray Eğitim Birimi’nde bir araya gelerek sanatlarını icra ettiler.
BU ETKİNLİKTE 7’DEN 70’E HER YAŞTAN SANATÇI DESTEK VERDİ
AID Uluslararası Doktorlar Derneği’nin hazırladığı proje kapsamında düzenlenen etkinlikte, Yeni Dinamizm, Birlikte Sanat, Engelsiz Gazze ve Zulmü Fırçala sanatçıları ile pek çok ressam bir araya geldi.Ressam Cemal Toy: “Bugün sanatçılar olarak burada, Gazze’de uzuvlarını kaybetmiş kardeşlerimizin yeniden hayata tutunabilmesi için bir araya geliyoruz.Çocuk sanatçılarımızın da yer aldığı bu etkinlikte 7’den 70’e her yaştan sanatçı yalnızca sanatsal üretim için değil aynı zamanda iyileşmeye ve umuda katkı sunmak amacıyla buluşuyoruz.Tüm sanatseverler dostlarımızı bu anlamlı projeye destek olmaya davet ediyoruz"diyerek anlamlı bir çağrıda bulundu.
GAZZE KATLİAMLARINDA 17 BİN ÇOCUK AMPUTE OLDU
AID Uluslararası Doktorlar Derneği Başkanı Yavuz Dede, yaptığı açıklamada, böyle bir etkinlikle hem çocuklara hem de büyüklere farkındalık yaratmayı amaçladıklarını ifade etti. Yavuz Dede, uzun süredir Gazze de büyük bir katliam yaşandığını hatırlatarak, “Bu katliam neticesinde şu anki verilere göre 17 binden fazla kişi ampute olmuş. Bunlardan 5 binden fazlasının çocuk olduğu vurgulanıyor. Dernek olarak uzun yıllardır ortez ve protez üzerine insani yardım olarak yoğun çalışmalar yapıyoruz. Hedeflerimizden bir tanesi de Gazze’de var olan sağlık merkezimizle beraber ortez, protez faaliyetimizi yürütmek” dedi.
SANATÇILARIN BU İŞTE ÖNCÜLÜK YAPMASI LAZIM
Ressam İlhami Atalay “Ne desek boşuna. İsrail bildiğini okuyor. Bu etkinlik belki çocukların şuurlanmalarına yardımcı olacak. ABD ve İsrail ortaklaşa çalışıyor. Biz de çığlık resimleri yapıyoruz. Aslında bütün sanatçıların bu işin bayraktarı olması gerekiyor. Bizim nefesimiz gitmiyor ancak bu kadar duyurabiliyoruz. Sanatçıların bu işte öncülük yapması lazım” diyerek görüşlerini ifade etti.
Bu anlamlı projede ortaya çıkan eserler Ramazan ayında sanatçıların bağışlayacağı eserlerle birlikte düzenlenecek müzayedeyle sanatseverlere ve hayırseverlere sunulacak elde edilen gelir Gazze’de protez hizmeti veren AID Uluslararası Doktorlar Derneği’ne bağışlanacak.
ŞİMDİ YARDIM ZAMANI
Bu anlamlı projeye tüm sanatçıları davet ediyoruz. Sanatın iyileştiren, bir eyleyen gücüyle Gazze’deki yaraları sarma zamanı. Herkes elinden ne geliyorsa bu kahraman halka yardımlar göndermeli, gücü yettiğince ve gücünü zorlayarak paylaşmalı izzetli bir şekilde. Gazze’nin mazlum halkı bizi bekliyor. Şimdi yardım zamanı…