Trump’ın imzaladığı cinsiyet, iklim, İsrail’e silah satışı, göçmenler ve daha bir çok meseleye ilişkin sert değişiklikler içeren kararnamelerin şoku ve Dünya Ekonomik Forum’unda yaptığı konuşmayla gerçekleştirdiği meydan okuma sonrası herkes yeni dönemde büyük değişiklikler beklerken, Open IA ve Oracle’ın müthiş yapay zeka yatırımıyla Çin ile yarışta önemli bir pozisyon almaya çalışan ABD’yi geçen hafta piyasaya sürülen Deepseek büyük hayal kırıklığına uğrattı.
ABD borsalarında 1 trilyon dolarlık kayba neden olan Çin’in hamlesi, şimdiden yarışta ABD’ye kök söktüreceğinin en büyük kanıtı olmuş durumda.
Malumunuz Nvidia, son iki yıldır çiplerinin yapay zeka teknolojisinin belkemiği olarak görülmesiyle yapay zeka hisse senetlerinde bir patlamaya öncülük etmişti. Kaliforniya merkezli çip firmasının hisseleri geçen hafta Deepseek’in ortaya çıkışı sonrası piyasa öncesi işlemlerde %10 düşüş yaşadı.
Çin ile ABD arasında Tayvan’ı mücadele sahasına dönüştüren çip üreticisi firma TSMC’ye eşi benzeri olmayan çipleri üretmesinde ekipmanlarını sağlayan Hollanda merkezli ASML’nin hisseleri de %11 değer kaybetti.
Yarışta ABD’nin elindeki en büyük kozlar olan bu firmaların sarsılması stratejistlerin şimdiden her şeyi en baştan planlamalarını gerektiren önemli bir işaret.
Trump, günden güne gücünü kaybeden ve hızla dünyanın patron koltuğundan uçuruma sürüklenen ABD’yi aldığı etkili kararlarla şok tedavisine sokmaya çalışırken en çok yapay zekadan faydalanmak istiyor. Fakat daha oyunun başında “stargate” isimli 500 milyar dolar bütçeli 27 veri merkezi kuruluşana ilişkin çılgın projesini açıklar açıklamaz Çin’den tokat hükmünde bir karşı hamle görünce işlerin ilerleyen dönemde hepten karışacağı ve kıyasıya bir rekabetin başlayacağı anlaşılmış oldu.
Evet, insanlar ilerleyen dönemde yapay zekanın insanlara ne fenalıklar yapabileceğini tartışırken aslında en büyük meseleyi gözden kaçırıyorlar. Yapay zeka bize ne yapacak diye düşünmenin aslında bir sonraki aşamanın sorusu olduğunun kimse farkında değil. İlk sorulması gereken soru aslında “yapay zekayla insanın insana ne yapacağı?”
Soğuk Savaş dönemi boyunca taraflar nasıl nükleer silahlanma yarışına girdiyse bu yeni versiyonda da mesele yapay zekayı silaha dönüştürmek ve bu silahla karşı tarafı esir alana kadar mücadele etmek olacak gibi gözüküyor. Hasılı dünya yeniden bir soğuk savaş dönemine giriyor.
Bu arada “Biz neredeyiz? Ne yapıyoruz? Bu yeni döneme ne kadar hazırız?” diye sormak ve bu sorular çerçevesinde pozisyon almak kendi adımıza en önemli vazifeler olarak karşımızda duruyor…