Dolar (USD)
35.18
Euro (EUR)
36.53
Gram Altın
2966.40
BIST 100
9724.5
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
21 Aralık 2021

Osmaniye'den gönülce notlar

İlme, sanata öncülük eden değerli bir sivil toplum kuruluşunun (İLSAN-DER)’in misafiri olarak Osmaniye’de bulundum. İlmin, sanatla incelikle gönüllere dokunulması hedeflenmiş, emek verenleriyle ayrı, binasının çok yönlülüğünün güzelliğiyle çalışmalarına nahifçe yol alıyor.

Bir heyecanla başlayan program zincirinde ilk durak Şehit Hayrettin Mennan Kız Anadolu İmam Hatip Ortaokulu idi. Pırıl pırıl bakan gençlerin gözleriyle konuştuğu, sıcacık bir ortama girdim. ‘Ninem Korkut Kuş Tüyü Hikayeler’ kitabımızı okuyan öğrencilerle hasbihal ettik.

Kitabımızdan özellikle okuma ve sevgi başlığı üzerinde durdum. Soruların ardından, bir kız öğrencinin ‘konuştuklarınızı özetleyen bir cümle kurarsanız ne dersiniz ’sorusu çok hoşuma gitti.

Okunmayan bir gün, sevgisiz kalan kalp olmasın dedim.’ Sevgiyle selamlaşıp ayrılarak ikinci durak Şehit Bekir Evren İmam Hatip Ortaokulu’na vardık. Yol üzerinde kayısı ağaçlarına alışmış biri olarak, portakal turunç ağaçlarını görmek gönlüme bambaşka bir mutluluk kattı. ‘Sevgili ağaçlar sizleri kucaklıyorum’ dedim içimden.

Donanımlı, düzenli, hoş bir okuldu. Okula girdiğimizde güzel bir hava karşılıyordu sizi zaten. Gençlerin dikkatli dinleyişi, nezaketli halleri, ilgileri çok hoşuma gitti. Hiç unutmayacağım. Yaptığım çalışmaları bir kadın, bir öğretmen, bir yazar, bir anne olarak duymak onlara güç vermiş olmalı ki; verdiğim çabayı takdire şayan bulan gençlerin şu sözü de benim için dikkate şayandı; siz artık bizim idolümüzsünüz, sizin gibi çalışıp üretken birer insan olmak isteriz.’’ Çok duygulanmıştım. Gençlerin gönlünde yer bulmak ömre sunulan hediyeydi. Okumaya ve yazmaya dair sorular gençlerle olan bağımıza ayrı bir etkendi. Gönüllere vurduğum mühür olarak addettiğim imzalarımızla programı tamamladık.

Günün üçüncü programına geçerken, bu güzel şehirde sahip olduğum enerjiye ve yorulmayışıma bende şaşırmıştım. Ebeveynlerle çocuklar ellerinde kitaplarımla beni bekliyorlardı.

Fuat Sezgin Kitap Kahve’de bir masal okuyup çocuklarla ve velilerle sözün etkileme sanatı oluşunu, masal ve hikayelerin çocukların dünyasındaki yerini konuştuk. Etkinliklerin, kaliteli birlikteliklerin önemiyle beraber çocukların iç dünyasında güzel kitaplardan, hikaye masal birikiminin önemine vurgu yaptık.. Umutlarımı fazla fazla arttıran babalar anneler vardı.

Dördüncü ve günün son programını Veli Aba konferans salonunda geniş katılımlı bir şekilde devam ettirdik. Çocuklar anneler babalar hatta dedeler ninelerde salonu doldurmuştu.

A ile başlayan aile; karakterin şekillendiği yerdi şüphesiz. Evde karakter eğitiminde aile bireylerinin hikayelerle çocuklara sunduğu katkıya dikkat çektik. İstenilen bir davranışı direkt söylemek yerine bir kıssayla bir hikayeyle bir olayla daha çok iz bırakacağını ve hikayelerin karakter oluşumu üzerindeki etkisini konuştuk. Rabbimiz de bize kıssalarla seslenir Kuran’ı Kerim’de. Bu metotla güzele yol aldırır. Aile iletişiminin kesik olduğu son yıllarda akşam oturulup bir çay birlikteliğiyle bir hikâye, olay, bir metin üzerinden çocuklarla zaman geçirmek onlara hediye edeceğimiz en güzel değerdir.

Programa öncülük edenlerden Cengiz Güven hocam Osmaniye’de ki bu adımları ve İlsan-Der’i şöyle özetledi.

Yaşadıkları beldeden başlayarak ulaşabildikleri, yetebildikleri, yetirebildikleri tüm gönüllere renklerini vermek, iyiliğe dair ne varsa bekleyen kalplere taşımak için birlikte gönül gönüle kalp kalbe vererek yola revan olan gönüllülerin bir araya gelerek kurdukları kervanın adıdır İLSAN DER. Bu gayeyle minik yüreklerden başlayarak genç yüreklere ve iyiliğe susamış tüm gönüllere dokunabilmek için sorumluluk alarak geniş bir yelpazede çalışmalar yapmakta bu erdemli gönüldaşlar. Allah’ın rızasını gözeterek ve umarak çalışmalarını komisyonlar marifetiyle istişareli ve planlı bir şekilde yürütmektedir. EKE ( Evde Karakter Eğitimi) çalışmalarıyla minik kalpleri boyamaya, renk renk boyalarla, fırça dokunuşlarıyla minik kalplerde ahengi yakalamaya, rabbimizin emaneti olan çocuklarımıza özgün bir ruh kazandırmaya Ortaöğretim Komisyonuyla ortaokul ve lise öğrencilerine ders halkaları etrafında kitap okuma, Kitap kritikleri, okur yazar buluşmaları, gençlik kampları, gençlik buluşmaları, sosyal, kültürel ve sportif etkinlikler, Doğa gezileri vb. çalışmalarla geleceğimiz olan gençlerimize yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz. ‘Dedi.

Umutla alınan bu yolculukta İlsan-der’in değerli yönetimi Cevat bal, Cengiz Güven, Musa Çiftçi hocalarıma, mihmandarlık eden Zeynep Aslankurt ,Nesrin Karataş, Muazzez adsız kardeşlerime teşekkürü bir borç bilirim. Selam ve dua ile...