Dolar (USD)
34.23
Euro (EUR)
37.12
Gram Altın
2980.39
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

İyi Hal İndirimi nasıl olmalıdır?

Neden ve nasıl uygulandığını bilmediğimiz ama çoğunlukla "hakim niye böyle bir şey yapar!" diye içten içe hayıflandığımız bir konu… Peki bu konunun detayları nelerdir?
İyi Hal İndirimi nasıl olmalıdır?
08 Şubat 2022 00:39:31
Neden ve nasıl uygulandığını bilmediğimiz ama çoğunlukla "hakim niye böyle bir şey yapar!" diye içten içe hayıflandığımız bir konu… Peki bu konunun detayları nelerdir?

Av. Cüneyd Altıparmak

GÜNLÜK hayatta çok duyduğumuz, basından gördüğümüz ve sosyal medyada polemik konusu olarak “trend” bir konu iyi hal indirimi… Neden ve nasıl uygulandığını bilmediğimiz ama çoğunlukla “hakim niye böyle bir şey yapar!” diye içten içe hayıflandığımız bir konu… Tepki uyandıran ve özellikle kadına, çocuğa, yaşlılara karşı suçlar açısından uygulanınca infial uyandıran bu konu; bu kez en üst perdeden eleştiriye tabi tutuldu. Bu yazımızda Adalet Bakanının yeniden ve değişmesi gerektiği vurgusu ile gündeme getirdiği iyi hal konusunu sizler için beş soru/cevapla özetlemeye çalıştım.

1)İyi hal ne demek, kimleri ilgilendiriyor?

“İyi hal” kelime anlamı olarak, bir kimsenin geçmişinde veya yaşayışında bir sakıncanın olmadığı anlamına gelir. Ancak hukuken ve özellikle ceza hukukunda bu kavram mahkemenin değerlendirmesine sonuç bağladığı bir durumdur. İyi hal, suçu ne olursa olsun bir ceza dosyasında yargılanan herkesle ilgilidir.

2)Hangi suçlar için geçerli?

Ceza mahkemeleri yargılama yaparken, olayı ve olayın oluş şeklini ortaya koyar. Sonra eylemin hangi suç kapsamına girdiğini tespit eder. Sonra cezayı belirler işte cezayı belirlerken sanığın durumuna göre birtakım değerlendirmeler yapar. Bunlardan biri de “iyi hal” taşıyıp taşımadığıdır. Bu konu, yaralama, kadına karşı şiddet, memur suçları, insan öldürme, hırsızlık gibi suçlar ile sınırlı değildir. Basit bir ceza dosyasında ve ağır ceza davasında yargılanan tüm sanıklar için geçerlidir.

3)Hangi yasada, nasıl düzenlenmiş?

Bu konu TCK 62. maddede düzenlenmiştir: “(1) Fail yararına cezayı hafifletecek takdiri nedenlerin varlığı halinde, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine, müebbet hapis; müebbet hapis cezası yerine, yirmi beş yıl hapis cezası verilir. Diğer cezaların altıda birine kadar indirilir. (2) Takdiri indirim nedeni olarak, failin geçmişi, sosyal ilişkileri, fiilden sonraki ve yargılama sürecindeki davranışları, cezanın failin geleceği üzerindeki olası etkileri gibi hususlar göz önünde bulundurulabilir. Takdiri indirim nedenleri kararda gösterilir.” Buna göre bir kimse yargılanırken hakim, geçmişte hiç sabıkasının olmamasını, suç işlemeden önceki sosyal durumunu, toplumdaki konumunu, mahkeme salonundaki tutum ve davranışlarının, hakimlere, görevlilere karşı yaklaşımını, verilecek aşırı bir cezanın fail üzerinde bırakabileceği olumsuz etkileri gözeterek “iyi hal” taşıyıp taşımadığına bakar ver karar verir. İyi halli olduğuna kanaat getirince vicdani kanaatine göre en fazla 1/6 oranında olmak üzere cezadan indirim yapar. Misal olarak 1 yıl ceza alan birine iyi hal uygulanırsa ceza 10 aya düşecektir. Ama bir takım suçlara bu tatbik edilince toplum tarafından eleştirilmektedir. Yine sanığın giyim kuşamı, heyete hitabı gibi hususların dikkate alınarak iyi hal indirimine karar verilmesi de zaman zaman tepkiye sebep olmaktadır.

4)Adalet Bakanı ne demek istedi?

Bakanlıkta uzun süredir, kadın ve çocuklara karşı suçlar nezdinde çalışmalar yapılıyor bu sadece ceza dosyaları için değil hukuk davaları içinde geçerli. Yeni yeni yetkiler veriliyor ve önleyici tedbirler desteklenmeye çalışıyor. Bunun bir uzantısı olarak Adalet Bakanı Sayın Bozdağ; Aile İçi ve Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Toplantısındaki konuşmasında iki hususu vurguluyor:

1) Kravata göre, boyun bükmeye göre indirimler üzerinde durup bu konuda da yeni adım atmak gerektiğine inanıyorum. İyi hal indirimi, kravattan, elbiseden, bıyıktan, saçtan, sakaldan değil, suçun failinin gerçek pişmanlığı üzerinden uygulanan bir ceza indirim nedenidir. Eğer yasa gerektiriyorsa yasayı değiştirerek, eğitim gerekiyorsa eğitim yaparak bu konunun önüne geçme konusunda kararlı olduğumu ifade etmek isterim. Her işin üzerine gideceğiz. Yargının üzerine ne düşüyorsa onu da sağlayacağız.”…

2) “15 yerinden bıçak yiyen bir kadının hukukunu koruyup onu bu hale getiren şiddet bağımlısı bu kişiyi adli kontrolle serbest bırakmaya bizim hukukumuz izin verir mi? Vermez ama bırakıyor. Bunu tutuklamayacaksın da kimi tutuklayacaksın? Bundan daha büyük bir şiddet olur mu? Elbette yargının takdir hakkı var. Ama takdir hakkı somut kurala bağlı bir haktır. 15 tane bıçak yiyen, ayaklarından ateşli silahla tarayan birisine adli kontrol verildiğinde benim yüreğim yanıyor, eyvah diyorum. Kadına karşı şiddette ve diğer konularda bizim merhamete değil, adalete ihtiyacımız vardır. Bu konularda merhamet yerine adalet neyi emrediyorsa onun üzerine hareket etmek, adaletin gereklerini yapmak lazım. Adaletin gerektirdiği yerde adaleti yapmazsak başka haksızlıklara kapı aralamış oluruz”

5)Nasıl bir düzenleme gelecek?

Sayın Bozdağ’ın ifadelerinden çıkan sonuçlar kendi değerlendirmelerime göre şöyle;

İyi hal indiriminin sınırları belirlenecek. Kadın ve çocuklara karşı suçlarda iyi hal indiriminin uygulanmaması söz konusu olacak.

Failin gerçekten pişman olması halinde iyi hal indirimi söz konusu olacak, bunun için özel bir bilgi veya tespit biçimi getirilebilir veya hakimler bu konuda eğitime tabi tutularak yetiştirilecek.

Kadına ve diğer dezavantajlı gruplara karşı şiddet içeren suçlarda tutuklama kolaylaşacak, adli kontrol zorlaşacak.

Kadına karşı şiddet konusunda adliye açısından önleyici tedbirler artacak.

Tüm bunlar gelecek düzenlemenin işaretleri. Umarız ki kadına karşı şiddet bitme noktasına gelir. Ancak bu sadece hukuki düzenlemeler ile olmaz. Bunun için eğitimler ve toplumsal bilgilendirici faaliyetler elzemdir.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin
Masrafsız Bankacılık
Görüntülü Görüşme