ARABADA OLUŞAN KÜF TEHLİKE OLUŞTURUR MU?

Araç kullanıcılarının merak ettiği konulardan biri arabada oluşan küf tehlikeli midir? sorusudur.

Araç kullanıcılarının merak ettiği konulardan biri arabada oluşan küf tehlikeli midir? sorusudur.

Araba için bakım ve temizlik konusu oldukça önemli bir yere sahiptir. Araç bakımı ya da temizliği zaman zaman aksatılsa da bu sürecin fazla uzamaması gerekir. Özellikle araç içi dışarıya oranla daha az kirleniyormuş hissi meydana gelse de aslında aracın içi de en az dışı kadar çabuk kirlenir. Oluşan kirler bazen gözle görülmeyecek kadar küçük yapıda olduğundan başlangıç itibari ile rahatsızlık vermez. Ancak temizleme işlemi aksatılmaya başlandığında araç içinde meydana gelen toz ve kir yığınları farklı bir boyuta taşınır. Küf oluşumu da yine araç bakımında önemli bir yere sahiptir. Birçok kişi kendi aracında böyle bir durumun hiçbir şekilde meydana gelmeyeceğini düşünür. Ancak durum ne yazık ki böyle değildir. Araç içi nem almaya ve küf oluşturmaya son derece elverişli bir yapıya sahiptir. Peki araçta küf neden oluşur? Araçta oluşan küf tehlikeli midir? Gelin birlikte bakalım...

ARABADA NEDEN KÜF OLUŞUR?

Arabada neden küf oluşur? sorusu herkesin aklına takılan bir konudur. Başta basit gibi görünse de aslında her araç sahibinin dikkate alması gereken bir sorundur. Araç içinde meydana gelen küfler kontrol altına alınmadığında ciddi sorunların yaşanmasına yol açabilir. Küf, genel olarak nemli ve karanlık alanlarda oluşan bir bakteri türüdür. Araçta kendine uygun bir alana yapıştığı anda hızlı bir şekilde üreyerek çoğalabilir. Oluşan küfler minik bir bölgedeyken belki bir sorun teşkil etmez ancak yayılmaları halinde araç için de kişinin sağlığı için de risk oluşturmaya başlar. Arabalarda küf oluşmasının yalnızca bir nedeni yoktur. Birçok etmen buna sebebiyet verebilir. Önlem alınmadığı durumlarda ise küf oluşumu kaçınılmaz olur. Araç içerisinde bir şeyler yemek ya da içmek her zaman keyif verir. Ancak bu durumun bazı olumsuz yönleri de vardır. İçecek tüketiminde dikkatli olunmadığı sürece küçük kazalar meydana gelebilir. Elimizden kayan ya da aniden fren yapınca dökülen içecekler koltukların ciddi oranda ıslanmasına neden olabilir. Böyle durumlarda ıslanan bölge hızlı bir şekilde kurutulmazsa o bölgede küf oluşumu başlayabilir. Yine araç içinin yeterli ve doğru şekilde havalandırılmaması da nemin araç içinde kalmasına sebep olur. Nem oranının yüksek olduğu bir alanda küf oluşumu kaçınılmaz olur.

ARABADA OLUŞAN KÜF NASIL TEMİZLENİR?

Merak edilen konulardan biri de arabada oluşan küf nasıl temizlenir? sorusudur. Nemli alanlarda üreyen küf aslında insan sağlığına olumsuz yönde etki eder. Türleri farklılık gösteren küflerin yayıldıkları yüzeyde sahip oldukları renkler de çeşitlilik gösterir. Araç içinde yaygın olarak görülen küfler sarı, siyah, yeşil ya da beyaz renkli küflerdir. En sık rastlanan küf beyaz küf türüdür. Neredeyse her yerde kolaylıkla meydana gelebilir. Yine yeşil renkli küfler de evde, arabada ya da farklı yaşam alanlarında sıklıkla rastlanılan türler arasındadır. Siyah renkli küfler biraz endişe verici olsa da her çeşidi zehirli bir yapıya sahip değildir. Ancak siyah renkli küflerin kontrol altına alınması ve oluştuğu bölgeden temizlenmesi gerekir. Aksi halde sağlık açısından bir risk durumu ortaya çıkabilir. Araçta oluşan küfün temizlenmesi evde hazırlanan karışımlarla mümkündür. Bunun için ihtiyaç duyulan ilk şey sirkedir. Sirke, karbonat ve su belirli oranlarda karıştırılır ve nemli bir bez yardımıyla küflü bölgeye uygulanır. Hazırlanan karışım uygulandıktan sonra mikrofiber bez yardımıyla durulama işlemi yapılarak küfler bulundukları bölgeden uzaklaştırılır.