Ziya Hoca ve TYB ödülleri
"Edebiyatımızın zarif ustası Cahit Zarifoğlu'nun kitabının bakanlıkça toplatılması ve yasaklanması söz konusu dahi olamaz.” Medyada çıkan haberler üzerine Ziya Hoca sosyal medya hesabından böyle bir açıklama yaptı. İyi de oldu bu açıklama.
Peki, mesele nedir? Çanakkale Milli Eğitim Müdürlüğünün Cahit Zarifoğlu"nun "Bir Değirmendir Bu Dünya" isimli kitabının tavsiye edilen kitaplar listesinden çıkarıldığı yönünde bir iddia idi. CHP Milletvekili Özgür Ceylan tarafından konu TBMM gündemine taşınmış, CHP İl Örgütü ise27.09. 2018 tarihinde İl Milli Eğitim Müdürü Osman Özkan ve İl Milli Eğitim Şube Müdürü İdris Akbaş hakkında suç duyurusunda bulunmuş.
MEB aleyhine, dolaylı olarak da Ziya Hoca’ya, saldırılar, ağır eleştiriler olunca MEB’den ve Ziya Hoca’dan açıklama geldi. Ziya Hoca’yı yıpratmak isteyenlerimizin de olduğunu görmüş olduk. Kardeşim, insanda biraz insaf olur. “2023 Eğitim Vizyonu Belgesi” gibi bir tarihi vesikayı ve yol haritasını çizen Ziya Hoca bu kadar mı dar görüşlü! Araştırın, okuyun, düşünün! İşte o zaman Ziya Hoca’nın da "Bir Değirmendir Bu Dünya" dediğini göreceksiniz. Zira 2023 Eğitim Vizyonu’nda Ziya Hoca bize, bizim değerler manzumemizden oluşan bir yol haritası çiziyor. İlk defa bizim medeniyet ve değerlerimize atıf yapan eğitim felsefesinden bahsediyor. Lütfen okuyun!
TYB ödülleri
TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, 01.01.2019 tarihinde birlik genel merkezinde düzenlenen basın toplantısında 2018 yılının "Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları" ödüllerinin sahiplerini kamuoyuna duyurdu. 37 yıldır verilen ödüller yazar, sanatçı ve fikir adamlarınca ilgiyle takip ediliyor. Ödül alan yazar ve sanatçılardan bizzat tanıdıklarımızın oluşuna da ayrıca sevindik. İşte o isimlerden biri: Mustafa Uçurum.
Yıllardır yazan, araştıran ve edebiyatın kalbinin attığı her yer ve mecrada isminden söz ettiren bir isim Uçurum. Özellikle edebiyat dergileri konusunda hemen herkesin hakkını teslim ettiği bir isim. Nerede bir dergi varsa orada Uçurum var. Uçurum, ismini günden güne sağlamlaştırmaya devam ediyor. Kimsenin kimseyi görmediği bir yerde Uçurum, taraflı tarafsız hemen herkesi takip eder, tanıtır. Bu ise gerçek bir vefa olsa gerek. Zira Şair Hüseyin Akın, kişisel ödül olarak takdim ettiği ödüller listesinde Uçurum’a “Vefa Ödülü” vermiştir. Bu işin nüktesi olsa da hakikatti aynı zamanda. Uçurum’un TYB’den deneme alanında ödül alan eseri “Şairin Aynası” ismini taşıyor. Gelin biraz ödüllü eserimizi tanıyalım.
“Şairin Aynası” şairin şiir serüvenini izlememiz anlamında bizlere şairler geçidi sunan bir kitap. Uçurum, hayatında yer eden, şiir dünyasına ışık tutan şairlerle yaşadığı yol arkadaşlığını anlatıyor kitabında. Bu kitap bize şunu da gösteriyor: Şiir yazmak kadar şiir üzerine düşünmek ve mesai harcamak da önemli.
Şairin şiirini beslediği kaynakları bir şairler korosu eşliğinde okuyucuyu ile paylaşması aslında şiir yolunda mesafe kat etmek isteyenler için bir rehber niteliği de taşıyor. Uçurum’un yol arkadaşı olan şairler: Cahit Zarifoğlu, İsmet Özel, Necip Fazıl, Sezai Karakoç, Turgut Uyar, Edip Cansever, Cahit Külebi ve daha birçok şair var yolumuza çıkan. Şairlerin dünyasına girdikçe Uçurum’un da şiir dünyasının ipuçlarını yakalamış oluyoruz.
Kitapta özgün bir bakış açısı hâkim. Bununla ilgili bir örnek vermek istiyorum: Şairin Aynası Cahit Külebi konulu bir yazı ile başlıyor. Uçurum, Külebi’nin Amerika üzerine yazdığı bir şiiri ele almış. Külebi’nin bu yönü çok da ön plana çıkarılmaz. Uçurum böyle bir giriş yaparak çalışmasının özgün yüzünü de okuyucuya göstermiş oluyor. Tebrikler Uçurum!
Sözün özü şu ki araştıralım, okuyalım, düşünelim, tartışalım, yazalım. Vesselam!