Ziraat Bankası Gençlerimizi Tarıma Özendiriyor
Ülkemizde tarımla uğraşan nüfus oranı her yıl biraz daha düşüyor. Özellikle kırsal kesimde yaşayan gençlerin büyük bir kısmı büyükşehirlere göç etmenin yollarını arıyor.
Bu durumun pek çok sebebi var. Büyükşehirlerde sunulan imkanlar(eğitim, kültürel aktiviteler, sağlık, geniş iş yelpazesi vs), miras yüzünden bölünen tarlalar, sanayi ve teknolojinin gelişmesiyle tarımda iş gücü ihtiyacının azalması bu nedenlerden birkaçı.
Tarıma olan ilginin azalması benim kanaatimce tarımsal faaliyetlerden bireysel ve bağımsız bir kazanç elde edilememesi. Bir aile düşünün, her ferdi çalışıyor. Ama gelir babada toplanıyor. Kadına ve çocuklara bir maaş ödenmiyor. Ekonomik bağımsızlığı olmayan bireyler evin reisinden harçlık alıyor. O bakımdan şehre göç etmek isteyenlere hak veriyorum.
İşte bu soruna çözüm olarak Ziraat Bankası çok yerinde bir projeye imza attı. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile başlattıkları “Genç Çiftçi Akademisi” ; gençlerin tarıma olan ilgisini arttırmak, başvuru koşullarını taşıyan gençlere belirli konularda tarımsal üretim ve yatırım yapmayı öğretmek, ve gençlere tarım alanında girişimcilik bilinci kazandırmak üzere banka – üniversite - kamu ve özel sektör işbirliğine dayalı bir eğitim programı.
Genç Çiftçi Akademisi’ne başvuru koşulları: Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, Türkiye’de yerleşik olmak, 18 yaşını tamamlamış – 30 yaşından gün almamış olmak, asgari lise mezunu olmak, eğitim verilecek konularda tarımsal faaliyet yapmayı veya mevcut tarımsal faaliyetini büyütmeyi ya da bir tarımsal işletmede çalışmayı istemek, erkek adaylar için askerlik görevini tamamlamış ya da muaf olmak, medeni haklarını kullanma hakkına sahip olmak, kredi kullanmasına engel bir durumu olmamak.
Kadın çiftçiler/çiftçi adayları, tarımla ilgili teknik lise veya üniversite mezunları, ailesine ya da kendisine ait tarım işletmesinde çalışanlara ise öncelik verilecek.
Eğitimin içeriğinde; Faaliyetin tanıtımı, faaliyetle ilgili (bitki, hayvan, bina, makine ekipman vb.) unsurlar, yatırım ve iş süreçleri ile bunların yönetimi, üretim, pazarlama, satış zinciri, gıda güvenliği, yatırım analizi ve yatırım kararı verilmesi, finansal okuryazarlık, finansman (kredi – teşvik – hibe ve destekler), işletme/çiftlik yönetimi ve kayıt sistemi,tarım sigortaları, ortak iş yapma kültürü yer alıyor.
Ziraat Bankası Genç Çiftçi Akademisi Başarı Sertifikası, Ziraat Bankası ve eğitimi veren üniversitenin onayını taşıyacak. Bu yönüyle her şeyden önce programı başarıyla tamamlayıp, sertifika almaya hak kazanan Genç Çiftçiler için hayat boyu önemli bir referans olma niteliği taşıyacak.
Sertifika almaya hak kazanan Genç Çiftçiler, kendi yatırımlarını yapmak için Ziraat Bankası’nca uygun koşullarla sunulan kredilerden yararlanarak yatırım yapmak suretiyle kendi işletmelerine sahip olabilecek.
Aile işletmesinde ya da kendi adına mevcut işletmesinde tarımsal faaliyet yapmakta olan ve sertifika almaya hak kazanan Genç Çiftçiler de işletmelerini geliştirmek için Ziraat Bankası tarafından uygun koşullarla sunulan kredilerden yararlanabilecekler.
Bir tarım işletmesinde çalışmak isteyen gençler ise Ziraat Bankası Genç Çiftçi Akademisi Başarı Sertifikası’nın referans özelliği ile çiftliklerde iş bulabilme imkanına kavuşabilecek.
Bilinçli ve eğitimli genç çiftçilerin artmasına vesile olacak bu projenin ülkemize çok faydalı olacağına inanıyorum, hayırlı olsun.