Dolar (USD)
35.18
Euro (EUR)
36.53
Gram Altın
2966.40
BIST 100
9724.5
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
29 May 2022

Zile'de Cahit Külebi Şiir Akşamları ve Zile Borsa İstanbul Anadolu Lisesi

Beldeleri birbirinden ayıran, coğrafi sınırların ötesine uzanan hassalardır. Bir dokunun, bir kokunun, bir tarihin, bir müziğin farklı tonlarda resmedildiği mekânlar halkı ile inşa olurken, halkları kendileriyle özdeşleştirirler. Yakın zaman önce tarihî bir şehir olmasının yanında tarihi kendine hapseden Zile’de bir ilke imza atıldı. Takvimler 20 Mayıs 2022’yi gösterirken Zile; şairleri okullarında, Cahit Külebi panelinde ve nihayetinde şiir akşamında ağırladı. TDED Tokat şube başkanı Ali Bal’ın fikir mimarlığını yaptığı ve Zile ilçe millî eğitimin destekleriyle hayata geçirdiği proje 19 Mayıs’ta Tokat gezisi ile başladı. Programa katılım gösteren şairler Hüseyin Akın, Mehmet Aycı, Cengizhan Orakçı, Sıddık Ertaş, Şenol Korkut, Mustafa Uçurum, Serap Kadıoğlu, Ömer Korkmaz, Taner Sarıtaş, Muhammed Münzevi, Ali Bal ve her aşamada misafirlere eşlik eden kıymetli akademisyen Orhan Gazi Gökçe Tokat’ın tarihi yerlerini ziyaret ettikten sonra TDED binasında bulundular. Tokat’tan programın merkezine Zile’ye yol alan konuklar akşam yemeğinden sonra Zile’nin tarihî konağında misafir edildi. Zile İlçe Millî Eğitim Müdürü Hacı Bayram Polattimur’un, Millî Eğitim Şube Müdürü Fethi Sayış’ın ve Zile Belediyesi’nin bir önceki döneminde kültür müdürlüğün yapmış Necmettin Eryıldız’ın da iştirak ettikleri geceye yöresel türküler ve şiirsel sohbetler eşlik etti.

‘o Mayıs’ta şairlerin okullarda ve Orhan Gazi Gökçe moderatörlüğünde panelistlerin Hüseyin Gazi Ortaokulu Konferans Salonu’nda program yapacağı serin bir sabaha uyandık. Hüseyin Akın, Cengizhan Orakçı, Mehmet Aycı ve Şenol Korkut saatler 11.00’i gösterirken çarpıcı ve özgün sunumlarıyla etkili bir panel gerçekleştirdiler. Bugün burada, söyleşi ve imza için ağırlandığım Zile Borsa İstanbul Anadolu Lisesi’nden bahsetmek istiyorum. Okul müdürü Özgür Keskin Beyefendi sanatsal etkinliklere son derece önem veren bir saha insanı... Aynı zamanda semah ve halk oyunu eğitmeni… Okula geleli iki yıl kadar olmasına rağmen öğretmenleri ile mükemmel bir uyum ve enerji ortamı tesis etmiş, aralarındaki bağ mesai arkadaşlığının çok ötesinde. Okul ve talebeler hakkında bilgi aldıktan sonra hep beraber konferans salonuna geçiyoruz. Yönetimdeki sevecen yaklaşımın öğretmenlerin ve öğrencilerin auralarında nasıl etkili olduğunu herkesin simasında gördüğüm tebessümle daha iyi algılıyorum. Akşam, şiir şöleninin sunuculuğunu üstlenecek olan edebiyat öğretmenimiz Aysel Mutlu sevgi dolu, lirik bir sunumla davet ediyor sahneye beni. Derin çukur gamzesi ile bütünleşen o şiirsel ses tonuyla ânı anıtlaştırıyor. Söyleşi, talebelerin omuzlarındaki kelebeği ürkütmekten korkan hassasiyetleri ile ilerliyor. Zile’nin en iyi okulunda olduğumu hissettiriyorlar. Zeynep, Şevval, Busenur, Berkcan İlayda, Tuana Zeynep, Ümmügülsüm, Amine, Hüseyin, Sevgi, Ceren, Şevval, Umut, Cihan, Zilşan söyleşide katılımı yüksek tondan sağlayan genç arkadaşlarım. Hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Konuşmalar esnasında sessizliğini muhafaza etse de imzada fark ettiğim Hatun’un simasıyla özdeşleşen edebiyat, sükût lehçesi üzerinden gösteriyor kendini. Gözlerine bakınca iyi bir edebiyatçı olduğunu fark ettiğim Hatun, tek kişilik bir tiyatro bile gerçekleştirmiş kurumda. Müdürümüz Özgür Keskin ömrümce saklayacağım bir kalem seti armağan ediyor program sonunda.

Programdan sonra öğretmen arkadaşlarımızla müdür beyin odasına geçiyoruz. Özenle hazırlanmış ikramlar; pasta ve tatlı tabakları, masanın üzerine iliştirilmiş çiçek ve çikolatalar karşılıyor bizi. Özgür müdürüm köylerden gelen gençlerin kurum nüfusunun üçte birini oluşturduklarını, bu anlamda yurtta kalan öğrencilerimizin sayısının oldukça fazla olduğunu anlatıyor. Daha önce Ardahan’da vazife yapan müdürümüz Zile’nin kültürel çeşitliliğine, çok renkli ve katmanlı yapısına vurgu yaparak aile olabilmenin, farklılıklarımızı kenara koyabilmenin ehemmiyetini vurguluyor. Kurum, TUBİTAK’ ta çevre dönüşümle ilgili Türkiye üçüncülüğü elde etmiş. Çay posalarıyla yapılan sunta sayesinde 700.000 ton ağacın kurtarılacağı ön görülüyor. Memleketimin en uzak yerleri muazzam kabiliyet ve zenginliklerle dolu… Okulun rehberlik öğretmeni Rumeysa Arslan ise aileye katılmanın, tanımanın, çocuğun nasıl bir evden geldiğini görmenin öneminden bahsederek okulda başlatılan sosyal yardımlaşma ve dayanışma projesinden söz ediyor. Müdür beyin kendilerine o yolu açtığını, ekonomik anlamda sıkıntı yaşayan her öğrenci için öğretmenlerin gönlünden koptuğu kadar para ortaya koyduğunu anlatıyor uzun uzun. Aysel hoca “kimsesizlerin kimsesi olmak” ifadesiyle şerh ediyor bu güzelliği. Tarih öğretmeni Bayram Matır bölgenin kültürel özellikleri hakkında dikkat çekici bilgiler verirken edebiyat öğretmeni Sadık Erdoğan ve felsefe öğretmeni Derya Kazan bu çok katmanlı derinliğe iştirak ediyor. Bir diğer edebiyat öğretmenimiz Mustafa Hoca sessizliği konuşturanlar ve sükûnetiyle huzuru sağlayanlar arasında… Okul kütüphanesi ilçe ve il millî eğitim müdürlerimiz tarafından güzel bir destek görmüş. Bununla birlikte okul idaresi 6000 kitap kazandırmış kütüphaneye. Elimde Zile Borsa İstanbul’un çıkardığı ve Türkçe, İngilizce, Almanca dillerini ihtiva eden bir de okul gazetesi var, büyük bir emek mahsulünün ürünü. Okul gönlümde eşsiz bir hatıra bırakıyor.

Programdan sonra, misafirperverliğinden aldığımız cesaretle Zile İlçe eğitim müdürümüz Hacı Bayram Polattimur’un odasına gidiyor, bir kahve içiyoruz kendileriyle. Müdürümüz samimi, o vakur görüntüsünün ardında devasa bir titizlik; ilgi ve alaka var. Sadece Zile’nin gençleri ile değil, caddeleri, yapıları, haneleri ile bile bire bir temas hâlinde. Şube müdürümüz Fehti Sayış Beyefendi de öğle yemeğinde uzun uzun soruyorlar programdan aldığımız verimi.

Akşam 20.00’de Zile Saray Sineması yoğun katılımla yüksek bir programa imza atıyor. Cahit Külebi’nin ruhu şâd olsun…