Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.22
Gram Altın
2987.79
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
18 Eylül 2022

Zengin hayallerimiz olsun

İNSANIN zengin hayalleri olsun. İnsan zengin hayallerle büyüsün. Hayallerimizin zenginliği büyüyünce fakirleşiyor muyuz, ne.

Ben şahsen artık zengin hayaller kuramıyorum. Bir çare aradım. Kitaplığımda merhum Cahit Zarifoğlu’nun “Zengin Hayaller Peşinde” adlı kitabını buldum. Orada şair-yazarın zengin hayallerle dolu yazıları var. İnsan hem şair hem de yazar olunca yazılar da bir başka oluyor. Biraz iddialı bir cümle olacak ama söylüyorum. Zarifoğlu’nun çoğu denemesi şiir yoluna varamadığı için orada deneme olarak duruyor.

Elimdeki kitap, Mayıs 1999 Beyan yayınları baskısı. Kitabın editörü yazar Hüseyin Durukan (Yorulmaz), daha önce Zarifoğlu’nun “Bir Değirmendir Bu Dünya” kitabından bazı yazıları almış. Ayrıca gazete ve dergilerde neşredilmemiş yazıları da bu kitapta derlemiş. Bilemiyoruz, belki rahmetli Zarifoğlu sağlığında Zengin Hayaller Peşinde adlı bir kitabım olsun, demiştir.

Bu kitabın bende ayrıca bir hikâyesi var. Temmuz- 7-1999 notu ve Merhum Ali Nar Hocanın hediyesi. “İslami Edebiyat Vakfı başkanı Ali Nar Hoca’nın hediyesidir.” Sadece bu kitap değil. “Bir Değirmendir Bu Dünya” kitabını da hediye etmişti Ali Nar Hoca.Allah rahmet eylesin.

Hatıralar canlandı

Zengin Hayaller kitabını okuyunca bu hatıralar canlandı gözümde. Garip bir takıntım var. O hatıralar silsilesindeki insanları aramadan duramıyorum. Yayınevi sahibi Ali Kemal Temizer, kitabın editörü-yazar Hüseyin Durukan (Yorulmaz), şair-yazar Recep Garip kitabı okurken aradığım şahıslardı. Aramadığım şahıslar da rahmet-i rahmana ulaşmışlardı. Bunların hepsi de Cahit Zarifoğlu üstadımızın dostlarıydı.

Kitabın editörlüğünü yapan yazar Hüseyin Durukan, elinizdeki kitabın ismi, yazara ait bir yazının başlığından mülhemdir, notunu düşmüştü. Ama hangi yazı olduğunu belirtmemiş. Editörün bu bilgiyi belirtmemesi de iyi olmuş. Şimdi bize düşen şairin dediği gibi birçok sayfasını atlayarak bitirdiğimiz kitabın başından yeniden başlamaktır.

Cahit Zarifoğlu şiirden, hikâyeye, günlükten çocuk masallarına kadar birçok alanda at koşturmuş bir şairimizdir. Bununla beraber kalem oynattığı her alanın ön safhalarında bulunmuştur. Her zaman zengin hayâller peşinde koşan merhum şairin elinizde bulunan düşünce ve sanat yazıları, onun bilinen yönlerini daha zenginleştirirken meçhul taraflarını ve çok az tanıdığımız yönlerini de ortaya çıkarmaktadır.

Edebiyat camiasında Cahit Zarifoğlu’nun sanatın teorik yönü üzerine “düşünmekten değil ama konuşmaktan” fazla hoşlanmadığı öne sürülür.

Kitabı hazırlayan yazar Hüseyin Durukan (Yorulmaz) bu kitapta Zarifoğlu’nun yazılarını toplarken o’nun sanat ve edebiyatın teorik yönüyle de ilgilendiğini, düşündüğünü belirtmek istemiş. Zaten “Bir Değirmendir Bu Dünya” kitabı aktüel içerikli yazılar olduğu için orada var olan edebiyat içerikli yazılar bu kitaba nakledilmiştir. Aslında bu kitap, “Bir Değirmendir Bu Dünya” adlı eserinin bir devamı niteliğindedir.

Zarifoğlu’nun zarif dili ve şiir dili her ne kadar bu kitaptaki yazılara yansımışsa da şiirlerinin aksine denemelerinde oldukça anlaşılır. Anlatmak istediğini hayata dair misaller vererek, bazen fıkra anlatarak çok güzel bir şekilde anlatıyor. Onun nükteli duruşunu bu kitapta daha iyi gördüm. Çok ince esprileri ve göndermeleri olduğunu buradan söyleyelim. Kitabı belki on seferdir elime alıyorum. Ama her seferinde bir yazısına takılıp o yazı üzerinde tefekküre dalıyorum. Hala kendi kendime düşünüyorum. Aslında ilk başlardan beri bu kitabı bitiremeyeceğimi biliyordum. İnşallah kitabın tamamını okurum.

Kitabın içerisinde birbirinden güzel ve zengin hayaller barındıran yazılar var. Bu yazılardan biri Küçülen Aileler… Haftaya inşallah bu yazıya dair değerlendirmemiz olacaktır.