Dolar (USD)
32.59
Euro (EUR)
34.85
Gram Altın
2508.91
BIST 100
9675.32
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

20 Nisan 2022

Zelensky ne demek istedi?

Geçtiğimiz günlerde Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski: ‘’Büyük İsrail olacağız’’dedi. Siyonizm dünyadaki her siyasi gelişmeyle ilgili olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda bu sözlerin ne anlama geldiği üzerinde düşünmemiz gerekir. Görünürde İsrail, Ukrayna savaşında tarafsız durmaya çalışıyor ama perde arkasında neler çevirdiğini henüz bilmiyoruz.

Bu kapsamda geçen ay Zelensky İsrail parlamentosuna doğrudan bir çağrıda bulunarak, roketleri durduran Demir Kubbe sistemini İsrail’den talep etti. Bu talep karşısında bazı İsrailli politikacılar, Zelensky’nin konuşmasına itiraz etti. İsrail şimdiye kadar Ukrayna'ya silah sağlamayı veya Rusya'ya karşı ekonomik savaşta Batı'yla aynı tutumu takınmadı.

Çünkü İsrail, Suriye’de bulunan İran milislerine düzenli olarak hava saldırıları konusunda Rusya’yla yakın bir koordinasyon içindedir. Hâlbuki İran ile Rusya Suriye’de ‘’sözde müttefik’’ ama İsrail’in saldırılarına Rusya müsaade etmektedir. Bunun temel nedeni, İran’ın bölgede artan gücüne karşı Rusya, İsrail’le bir denge siyaseti yürütmektedir.

Buna mukabil İsrail’de Batı ile müttefik olduğu hâlde Ukrayna’da Rus saldırılarına göz yumarakbir denge politikası izlemektedir. İsrail, bir yandan Washington’un koruması altında olduğu için ABD’yi bölgede mutlu etmeye çalışırken, diğer yandan askeri çıkarları Moskova ile iyi ilişkiler sürdürmeyi gerektirmektedir.

Amerikalı siyaset teorisyeni Henry Kissinger ‘’Diplomasi’’ adlı kitabında güç dengesi sistemi ile ilgili derki:‘’Güç dengesi sisteminin temel amacı, barıştan çok istikrarın sağlanmasıdır.’’ Dolayısıyla İsrail, kendi istikrarını sürdürmek için iki gücün arasında bir denge kurmaya çalışması, uluslararası ilişkiler açısından anlaşılır bir tutumdur.

Peki, Zelensky, neden durup dururken ‘’büyük İsrail olacağız?’’ dedi.

Bu sorunun cevabı hem bölge siyaseti hem de küresel siyasetin geleceği açısından oldukça önemlidir. Büyük İsrail’in kurulması Rus jeopolitğine aykırı olduğu bilinmektedir. Zelensky, bu ifadesiyle İsrail ve Batı’ya ayrı ayrı mesaj mı verdi? Yoksa ona bunu söylettiler mi?

Eğer bu Zelensky’nin kendi taktiğiyse, İsrail için: Rusya’nın zayıflatılması büyük İsrail’in kurulmasının önünü açacaktır. O hâlde Ukrayna’ya destek vermek İsrail’in uzun vadedeki çıkarları için büyük bir fırsat olduğunun mesajını vermiştir.

Avrasya’yı ‘’büyük ödül’’ olarak gören batıya da: Ortadoğu’da İsrail, hangi rolü oynuyorsa, Avrasya’da aynı rolü, Ukrayna sizin için oynayabilir. Bunun için Ukrayna’ya daha çok destek verin demek istiyor.İsrail ve Batı’nın iştahını bu şekilde tahrik ederek amacına ulaşmaya çalışmış olabilir.

Ama eğer Zelensky’e bunu söylettilerse, o zaman burada sonuçları iyi hesaplanmış bir stratejiyle karşı karşıyayız demektir. Önümüzdeki süreçte bunları daha iyi göreceğiz.

İsrail’in rolüne soyunan Zelensky ister kendisi, isterse İsrail bağlantılı güçler ona ‘’Büyük İsrail olacağız’’ifadesini kullandırmış olsunlar, bu tarihi bir tehlikeye işaret etmektedir.Çünkü tarih, sadece geçmişi değil, içinde bulunduğumuz günceli incelememizi de sağlayan bir araçtır. Bu bakımdan İsrail’in hem tarihine hem de güncel durumuna baktığımızda sadece çatışma, işgal, kan, gözyaşı ve kargaşa görürüz.

Bu bakımdan Zelensky’nin ‘’Büyük İsrail olacağız’’ ifadesinin anlamı sadece Rusya için değil, Türkiye dâhil olmak üzere bütün bölge ülkelerinin üzerinde düşünmesi gereken önemli bir husustur.