Dolar (USD)
32.50
Euro (EUR)
34.97
Gram Altın
2434.25
BIST 100
9716.77
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

01 Haziran 2017

Zekatını ve Ramazan Paketlerini Vergiden Düş

Ramazan ayında güzel bir sosyal davranış olan erzak paketleri hayır sever insanımız tarafından dağıtılıyor.

Bedelsiz olarak verilen bu tür yardımlar vergi uygulamasında ayni yardım olarak adlandırılır.

Konunun birkaç boyutu varu2026

Personele Verilen Ramazan Paketleriu2026

Gelir Vergisi Kanunu'nun 61.maddesine göre personele mal veya emtia olarak bağışlanan bu tür yardımlar ücret mahiyetindedir ve vergilendirilmesi gerekir.

Buna göre;

  • İşçiye ayın (mal) olarak verilen ekonomik değerler, ücret sayılır. Verilen Ramazan Paketinin değeri ise; bulunulan yerdekiortalama perakende fiyatlar dikkate alınarak hesaplanır.
  • Buna göre yapılan yardımlar "stopaj Gelir Vergisine" tabi tutularak muhtasar beyanname ile beyan edilmesi gerekir.
  • Hesaplanacak Ramazan Paketi değeri dolayısıyla Damga Vergisi de hesaplanacaktır.
  • Vergiye tabi malların her ne suretle olursa olsun, vergiye tabi işlemler dışındaki amaçlarla işletmeden çekilmesi, vergiye tabi malların işletme personeline ücret, prim, ikramiye, hediye, teberru gibi namlarla verilmesi" "KDV'ye tabi" olduğundan ayrıca KDV de hesaplanarak beyan edilmesi gerekir.

Olayın SGK Boyutuu2026

  • Sosyal Sigortalar Ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu İle İşsizlik Sigortası Kanununa Göre "Ayni Yardımlar" hem sigorta primlerinin hem de işsizlik sigortası primlerinin hesaplanmasında brüt ücrete dahil edilmez.
  • Ancak; ayni yardım niteliğindeki Ramazan Paketi amacıyla bile olsa yapılacak nakdi ödemeler, prime esas kazanca tabi tutulacak ve nakdi ödeme üzerinden prim hesaplanması ve ödenmesi gerekecektir.

Paketlerin Vakıf ve Derneklere Bağışlanmasıu2026

Vergi mevzuatımız; Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıflara ve kamuya yararlı derneklere makbuz karşılığında yapılan ayni yardımlar belli ölçüler çerçevesinde vergi matrahından düşülmesine imkan tanıyor.

Bakanlar Kurulunca böyle bir statü tanınmayan dernek veya vakıflara yapılan yardımların vergi matrahından düşülmesi olanağı bulunmuyor.

Gıda Bankacılığına Yapılan Yardımlaru2026

Konu hakkındaki en büyük avantaj gıda bankacılığı yapan kuruluşlardau2026

Buna göre; gıda bankacılığı faaliyetinde bulunan vakıf ve derneklere yapılan ayni yardımların tamamı vergi matrahının hesaplanmasında indirim olarak dikkate alınabilmektedir.

Gerek dernek ve vakıflara gerekse gıda bankacılığı faaliyetinde bulunan kurumlara yapılan ayni bağışlar için mükellefler tarafından fatura düzenlenmesi ve açıklama kısmına bunun bağış ve yardım karşılığı bir teslim olduğu yazılması gerekiyor.

Zekatın vergiden düşülmesiu2026

Bilindiği üzere zekat ayni (mal) olarak hesaplanıp verildiği gibi nakdi olarak da hesaplanarak verilebilmektedir.

Bu sebeple; gerekli şartların bulunması koşuluyla Ramazan Paketleri için geçerli olan yasal hükümler ayni zekat için de geçerlidir.

Nakit olarak verilen zekatın vergiden daha doğrusu vergi matrahından düşülebilmesi için; Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıflara ve kamuya yararlı derneklere makbuz karşılığında yapılmış olması gerekiyor.

Yaniu2026 Zekatını veru2026 Yardımını yapu2026 Vergiden düş...