'YÜZDE 5 ENFLASYONU GÖRECEĞİZ'
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Merkez Bankası'nın bir vesayet kurumu ya da bir vasi olmadığını, bir acente bir teknik kurum olduğunu ve siyasetin dışında yer aldığını savundu.
Konya Ticaret Odası'nda "para politikaları" konulu bir sunum yapan Başçı özetle şu hususlara değindi:
u00b7 Son 44 yılın en düşük yılsonu enflasyonu yüzde 6,2'dir. Dolayısıyla bizim hedefimiz 5'e yakın bir enflasyonu bu yıl olmasa da gelecek yıl mutlaka sağlamak. 5'i görmeden rahat etmem.
u00b7 Para politikasında istikrar için hiç çekinmeden döviz ve faiz silahımızı kullanırız.
u00b7 En çok tüketen ülkelerden bir tanesi de Türkiye'dir. Mümkünse tüketerek değil üreterek büyüyelim. Tasarruf oranımız düşük. Borçlanmak tüketim dengelerini bozuyor.
u00b7 Yüksek faizden biz de memnun değiliz ama politika aracı olarak kullanmak zorundayız.
Irak kaynaklı jeopolitik riskler nedeniyle Türk Lirasının değer kaybı devam ederken Başçı'nın olası bir faiz indiriminin temkinli, ölçülü ve kademeli olacağını belirtmesi, kurda geçici de olsa "fren" etkisi yaptı.
2015'te görev süresi dolacak olan Başçı'nın en azından enflasyon konusundaki tahminlerinin tutması hepimizi memnun eder.
AF YASASI GENİŞLİYOR
TBMM'nin gündeminde bulunan mali af yasası teklifine emlak vergisi, çevre ve temizlik vergisi ve su borçları da dahil edildi.
Buna göre birikmiş emlak vergisi ve diğer borçlar anaparadan indirim yapılmadan, gecikme zammı silinip TÜFE/ÜFE oranına göre hesaplanacak faizle birlikte 18 taksitte 36 ay içinde ödenebilecek.
Vergisini tam ve zamanında ödeyenlerin "vergi indirimi" talepleri de gündemde.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Her mükellefin karnesi olacağını, karnesi çok iyi dürüst mükelleflere avantajlı uygulamalar olacağını" söyleyerek konuya sıcak baktığını vurguladı.
Dürüst mükelleflere ne gibi avantajlar sağlanacak?
Merakla bekliyoruz.
VERGİ AFFINA ELEŞTİRİ
İstanbul Sanayi Odası(İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, "Nasıl olsa bir gün af çıkacak beklentisi, bu konuda alışkanlık ve zafiyet doğuruyor. Vergisini disiplinli bir şekilde ödeyen mükelleflere ödüllendirme sistemi uygulansın" dedi.
İSO Meslek Komiteleri Ortak toplantısının açılış konuşmasını yapan Bahçıvan, sanayicilerin rekabet gücünü azaltan KDV oranlarının düşürülmesini ve demode olan damga vergisinin kaldırılmasını talep etti.
Yüzde 18 olarak uygulanan genel KDV oranının yasada yer aldığı şekilde yüzde 10'a çekilmesi ile kaybolacak vergi kaybının ÖTV ile telafi edilmesi görüşünü savunduğumuzdan Bahçıvan'ın talebini yerinde buluyoruz.
Damga Vergisi ile ilgili görüşüne de katılmakla birlikte, 2013 vergi gelirleri içindeki tutarının 9,4 milyar lira gibi yüksek bir meblağ teşkil ettiğinden kaldırılmasının şimdilik mümkün olamayacağının düşüncesindeyiz.