Dolar (USD)
32.59
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2498.09
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

09 Şubat 2021

Yurtdışı Türklerden Haberdarız

Yurtdışındaki vatandaşlarımız, kardeş topluluklarımız ile Türkiye’de öğrenim gören uluslararası burslu öğrencilerimize yönelik çalışmaları koordine etme, bu alanlarda verilen hizmetleri ve yapılan faaliyetleri geliştirme görevini yerine getirmek için 2010 yılında Başbakanlığa bağlı ‘Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’ (YTB) kurulmuştur.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Cumhurbaşkanlığı sistemiyle birlikte Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı kuruluş statü ile yurtdışındaki vatandaşlarımızla ve kardeş topluluklarla ilişkileri güçlendirmek için ekonomik, sosyal ve kültürel olarak yakın ilişkiler tesis etme gayretlerini takip ediyoruz.

Ermeni meselesine ülke menfaati olarak bakan ve hiçbir zaman meseleye ideolojisini taşımamış bestekârlardan sinema sanatçılarına varıncaya kadar arşivlerde yer alan isimleri hatırlattıkları günden bugüne seneler geçti.

Ülkemiz, 1960’lı yıllarda çeşitli ülkelerle işgücü anlaşmaları imzalamıştır. Almanya ile 1961; Avusturya, Belçika ve Hollanda ile 1964; Fransa ile 1965 ve Avustralya ile 1967 yıllarında imzalanan bu anlaşmalarla birlikte söz konusu ülkelere göç etmeye başlayan işçilerimiz, muhatap ülkelerin kalkınmasında büyük rol oynamışlardır. Bugün sayıları yaklaşık 6,5 milyona ulaşan kardeşlerimizin önemli bir kısmı, söz konusu işgücü anlaşmalarıyla Avrupa ülkelerine yerleşen ve bu ülkelerdeki varlıklarını günümüze değin sürdürüp, artık 4. nesline ulaşan Avrupa’daki vatandaşlarımızdan oluştuğunu tarihi süreçte gördük.

Yurtdışına yapılan iş gücü göçünün 50. Yılı dolayısıyla Temmuz 2013 senesinde Almanya’nın Köln şehrinde bir dizi program dolayısıyla gittiğimde işçi olarak Avrupa’ya gelen soydaşlarımız ve çocuklarının oralarda yaşadıkları sosyolojik, siyasî ve ekonomik süreçlerin neticesinde ihtiyaç ve önceliklerinde değişimlere yol açtığını müşahede etme imkânı bulmuştum.

Altmışlı yıllarda işçilerimizin anavatana dönüş fikirleri daha sonraları barınma, ibadet, dernekleşme şekline tezahür ettiğinden kalıcı olarak yerleşme fikri ile gittikleri ülkelerde aile ve yuva kurup vatandaşlık da alınca uyum süreci başlamıştır. İki binli yıllarla birlikte eğitim sorunu, ırkçılık ve İslam düşmanlığı meseleleri ön plana çıkmıştır.

Devletimiz yurtdışı vatandaşlarımızın yaşadığı ülkelerde anadil, kültür ve kimliklerinin muhafaza edilmesine yönelik faaliyetler gerçekleştirerek vatandaşlarımızın aile yapısı ve sosyo-kültürel değerlerinin korunmasına yönelik sivil toplum faaliyetlerini desteklemesi için yetkilendirdiği kurumun ‘Online Kişisel Gelişim Akademisi’ eğitimiyle gençlerimizin sosyal hayatlarında sahip oldukları etkinin artırılması ve başarılarının desteklenmesi öngörmeleri takdire şayandır.

Salgın döneminde çalışmalarına kesintisiz devam eden YTB, kardeşlerimizin yaşadıkları ülkede karşılaştıkları meselelerin çözümüne yönelik eğitim ve çalışmalar yapıldığını bir vesile öğrendiğimizde memnuniyetimizi belirterek yapacakları çalışmalarda üzerimize düşecek görevlerden kaçmayacağımızın taahhüdünün altını kalın çizgilerle çiziyoruz.

Bu vesile ile sesimizin Kültür ve Turizm Bakanlığına ulaştığını hissediyoruz. Gençlerimizin Yurtdışı Akraba Topluluklar Başkanlığının projelerinizi değerlendirmek için beklediklerini duymak ümitlerimizi artırıyor.

Gençler duymadık demeyin. Hoca Nasreddin’in torunları zaten duymayanlara söylerler. Vesselam.