Yurt Dışı Eğitimde Rağbet Gören Ülkeler
Dün yurt dışında eğitimin önemine değinmiştik.
İlk akla gelen soru;
Hangi ülkenin şartları beklentilerinizi karşılıyor?
Önceki yazımda bahsettiğim ve şu an devam etmekte olan yurt dışı eğitim fuarı üç büyük ilimizde yapılıyor.
Gidemeyen gençler için, fuarın genel koordinatörü Aslıhan Özenç'in en çok tercih edilen ülkelerin sunduğu fırsatları özetleyen açıklamasını paylaşalım.
*ABD, eğitimini sürdüren öğrencilere haftada 20 saat çalışma izni verirken, eğitimlerini tamamlayan gençlere bir yıl OPT (Optional Practical Training - Pratik yapmak için ABD'de çalışma izni) hakkı tanıyor. İş garantisi sağlamayan bu olanak, birçok gence ABD'de bir yıl daha kalıp çalışma veya araştırma yapma imkanı sağlıyor.
*Avustralya'daki okullardan mezun olan öğrenciler, lisans sonrası 2 yıl, master ve doktora sonrasında ise 4 yıl ülkede çalışabiliyorlar.
*Hiyerarşik bir sistemin olmadığı İsveç'te, öğrencilerin özgür, yaratıcı ve eleştirel düşünmelerinin önü açılıyor. Ülkenin eğitim sistemi, öğrencileri modern organizasyonlar içinde özgür düşüncelerle takım çalışmalarına hazırlıyor. Herkesin İngilizce konuşabilmesi ve 1000'in üzerinde programın İngilizce olarak verilmesi, öğrencilerin entegrasyonunu da kolaylaştırıyor. Dünyanın önde gelen okulları sıralamalarında birçok İsveç üniversitesi bulunurken, ülkedeki bir üniversiteden mezun olan yabancı öğrenciler, 6 ay içinde bir iş bulmaları durumunda orada yaşamaya devam edebiliyorlar.
*Kanada, öğrencilere lisans ya da master sonrası 3 yıl çalışma hakkı tanıyor. 1 yıllık sertifika sonrası 1 yıl çalışma hakkı kazanılırken, öğrencilik devam ederken, okul döneminde 20 saat, okul dönemi haricinde ise haftada 40 saat çalışma hakkı veriliyor.
*İrlanda, lisans ve master sonrası 1 yıl çalışma hakkı veriyor. Öğrencilik devam ederken, okul döneminde 20 saat, okul dönemi harici haftada 40 saat çalışma hakkı veriliyor.
*Almanya da tıpkı ABD gibi eğitim sonrasında 1 yıl çalışma hakkı veriyor. Bu durum lisans ve yüksek lisansta aynı. Öğrencilerin eğitimleri sürerken yarı zamanlı çalışma hakkı da bulunuyor.
*2100'den fazla uluslararası eğitim programı sunan Hollanda, Kıta Avrupası'nın en fazla İngilizce eğitim programına sahip ülkesi. Hollanda'da yükseköğretim devlet tarafından desteklendiği için, eğitim ücretleri diğer ülkelere göre daha düşük. Aynı zamanda Hollanda'da eğitim almak için çok sayıda fon da mevcut.
Seçeneklerin bir kısmı bunlar; değerlendirirken önce hayatta ne yapmak istediğinize, amacınızın ne olduğa karar vermeniz gerekiyor.
Kariyer planlarınızla uyumlu bir eğitim alanı seçmeniz şüphesiz ülke seçimi kadar önemli.