Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
21 Temmuz 2015

Yürekli Olmak

Merhum Ali Nar Hoca ile yıllar önce yaptığım kısa bir görüşme vardı. Başka şair ve yazarlara da sorduğum gibi kendisine de kısaca 12 soru yöneltmiş ve cevap almıştım. O anket sorularının sonuncusunda öğüdünü sormuştum. Herkese şu tavsiyede bulunmuştu: "Yürekli olup, gerçeği söylemek." Gerçeği söylemeyen diller neylesin. Yalan üzerine bina inşa edilmez. Temelsiz, köksüz, ruhsuz görünür, ilk sarsında yerle bir olur. Aradan yıllar geçti. Rahmetli Ali Hocaya sorduğum o soruları ve cevapları paylaşmak istiyorum. "Ali Nar ile Kısa Kısa" başlıklı o anketin soru ve cevaplar aynen şöyle:

1) En çok sevdiğiniz ve etkilendiğiniz roman ve yazarı: Sefiller (Victor Hugo).

2) Unutamadığınız bir şiir ve şairi: "Sakarya Türküsü" (Necip Fazıl Kısakürek)

3) Severek seyrettiğiniz en iyi film: Şehitler Kalesi.

4) Dinlemekten asla vazgeçemeyeceğiniz bir şarkı veya türkü: "Serd oldu hava çıkma ku00fbyundan kuzucağım"

5) Bugünlerde okuduğunuz kitap: Dinlerarası Diyalog Fitnesi (Oruç Gazi Noyan)

6) Tanışamadığınıza üzüldüğünüz bir şahsiyet: Cemil Meriç.

7) Basında her zaman takip ettiğiniz bir köşe yazarı: -

8) Kaçırmamaya çalıştığınız televizyon veya radyo programı: -

9) Son bir yılda sizi etkileyen haber: Pakistan seli.

10) En çok ne için dua ediyorsunuz: u00c2ilemin selametine, İslam'ın anlaşılmasına.

11) Sizi en çok ne korkutur: İftiraya uğramak.

12) Kendinize ve herkese yapacağınız ilk tavsiye: Yürekli olup, gerçeği söylemek.

Görüldüğü gibi yazarımız 12 sorudan ikisine cevap vermemiş. Demek ki düzenli olarak takip ettiği bir köşe yazarı yokmuş ve kaçırmadığı bir televizyon veya radyo programı bulunmuyormuş.

Yazı ve Editörlük kursumuzda "anket"e özel önem veririm. Çünkü bir bakıma insanların gündemdeki konular hakkında ne düşündüğünü en iyi şekilde anketlerden öğrenebiliyoruz. Yıllar önce bir dergi, aydınlar ve yazarlar arasında tek soruluk bir anket düzenliyormuş. Soru şu: "Allah'a inanıyor musunuz?" Bu soruya merhum romancımız Peyami Safa: "Ooo, bal gibi!" cevabını vermiş. Keşke bugün de aydınlarımız arasında farklı konularda anketler yapılsa ve biz onların gerçek düşüncelerini, yalın fikirlerini, net kanaatlerini öğrenebilsek.

Gençler arasında dergi çıkarma isteği her zaman olduğu gibi çok. Bunların bir kısmı geçici bir hevesin ürünü. Ama bazıları da ümit vaat ediyor ve kalıcı olacağa benziyor. Bir grup genç Amak-ı Efkar adıyla bir kültür, sanat, edebiyat ve hayat dergisi çıkarıyor. Ayakları yere basıyor gençlerimizin. İsmail Atakan Çetiner ve Mertcan Yoldaş'ı kutluyorum. Her sayıda bir kültür, sanat ve edebiyat ustasıyla röportaj gerçekleştiriyorlar. Üçüncüsünü Mehmed u00c2kif Ersoy Fikir ve Sanat Vakfı Başkanı Mehmet Cemal Çiftçigüzeli ağabeyimiz ile yapmışlar. Fetih ve Fatih eksenli bir konuşma. Çiftçigüzeli, Türkiye'de inançlı kesimin, muhafazakar çevrenin 'Ayasofya' hasreti ve macerasını uzun uzadıya anlattıktan sonra şu tavsiyelerde bulunuyor:

"Fetih ve Fatih nesli önce isminin manasını öğrenmeli. Lügat ve harita da okuyabilmeli. Bir doğru ve bir batı dilini bilmeli. Akıllı telefon, televizyon ve internete teslim olmamalı. Mesleğinde en iddialısı olmalı. Hekim ise mesela kanser ilaçlarından birini bulmalı. Teknik adam ise bir şey icat etmeli. Hukukçu ise dünya kamuoyunun kabullenebileceği, insan hukukuna endeksli tezler ortaya çıkarmalı. Çağdaş ve yurtdışı tecrübe edinmeli.Üstad u00c2rif Nihat Asya bunu daha da sorumlu hale getiriyor: "Yürü, hala ne diye oyunda oynaştasın, / Fatih'in İstanbul'u fethettiği yaştasın! / Bilmem, neden gündelik işlerle telaştasın, / Kızım, sen de Fatihler doğuracak yaştasın!"

Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER) vefa toplantılarına devam ediyor. Dernek yöneticileri, 23 Temmuz Perşembe günü, yaklaşık iki ay önce ebedu00ee aleme uğurladığmızı senarist, yapımcı ve yönetmen Erol Mermer'i yad ediyor. Kısmetse yöneteceğim bu "Babıali Sohbetleri"nde zengin bir kadro var. Yakınları ve dostları, Erol Mermer'in sanatını, dostluğunu ve gönül dünyasını anlatacaklar. İşte o isimler: Abdurrahman Pala, Abdurrahman Şen, Avni Cebi, Cem Akyoldaş, Erdem Mermer, Halil Önür, Harun Yöndem, Hüseyin Aydemir, Hüseyin Sarıkoç, Kemal Çiftçi, Mehmet Uyar, Mesut Uçakan, Mustafa Nadir Önay, Nazif Tunç, Ömer Çakkal, Ragıp Karadayı, Rahim Er, Şerif Aydemir, Ümit İsmailoğlu, Ünal Bolat, Üstün İnanç ve Veysel Karani Önen.

Hem Ali Nar'ı, hem de Erol Mermer'i rahmetle yad ediyorum. Kabirleri nur, akibetleri güzel, mekanları cennet olsun. İkisi de inançlı, iyi, hayırlı insandılar. İnşallah onları hiç unutmayacağız.