Dolar (USD)
32.50
Euro (EUR)
34.59
Gram Altın
2476.06
BIST 100
9616.32
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

23 Haziran 2020

Yunanistan Doğu Akdeniz’de Mısır ile Anlaşma Peşinde

Son günlerde Doğu Akdeniz ile ilgili yeni gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki yetki alanını kısıtlamak isteyen Yunanistan, şimdi de Mısır ile münhasır ekonomik bölge anlaşması imzalamayı hedefliyor. Yunanistan Dışişleri Bakanının yaptığı açıklamada bu anlaşma ile Türkiye- Libya anlaşmasını feshedeceklerini iddia etti. İki ülkenin olası bir anlaşması Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki çıkarlarını etkileyebilir.

Türkiye Libya Anlaşmasını Feshedeceğiz İddiası

Türkiye’nin Libya ile yapmış olduğu Deniz yetki alanlarını sınırlandırma anlaşmasına büyük tepki gösteren Yunanistan, şimdi Mısır ile kendisi anlaşmak için kolları sıvadı. İki ülkenin Dışişleri Bakanları geçtiğimiz günlerde bir araya gelirken deniz yetki sınırlandırma anlaşması için bir görüşme yaptılar. Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias’ın önce Yunan basınına verdiği ‘Mısır ile birlikte Yunanistan’ın Türkiye-Libya anlaşmasını feshedeceğiz’ demecinden sonra Mısır’ın El Ahram gazetesine Türkiye ile ilgili açıklamalar ise oldukça dikkat çekici. Yunan Bakan Türkiye’nin yayılmacı ve revizyonist politikasının Libya’daki istikrarı ve barışı zayıflattığını iddia ederken Arap dünyasını da Türkiye’nin hegemonik istekleri onuşunda uyardı.

Mısır’ın Türkiye Çekincesi

Mısır ile anlaşmanın kolay olmayacağını da belirten Dendias bunun sebebi olarak ise Mısır’ın Türkiye’nin tepkisinden çekinmesi olduğunu söyledi. Yunanistan ve Mısır’ın olası bir deniz yeti anlaşmasının Türkiye’nin çıkarları ile çatışacağı ve Türkiye’nin karşı çıkacağı aşikâr. Dendias ise daha da ileri giderek Türkiye-Libya anlaşmasının yasal zemini olmadığını ve Mısır ile yapılacak anlaşma ile bu anlaşmanın iptal edileceğini ileri sürdü.

Mısır’ın Kaybedecekleri

Mısır’a anlaşma teklifini götüren Yunanistan, aslında deniz hukukuna aykırı olarak Meis adasını doğu sınırını kabul ederek Mısır’ın hakkını gasp etmeye çalışıyor. Daha önce 2003 yılında Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile anlaşma imzalayan Mısır, bu anlaşmada da 11 bin 500 kilometrekarelik bir kayıp yaşamıştı. Yunanistan’ın teklifini kabul etmesi durumunda ise 15 bin kilometrekarelik alanı daha kaybedecek. Mısır’ın bu şartlar altında anlaşmaya sıcak bakmadığı ise gelen haberler arasında. Fakat Yunanistan’ın bazı tavizler vermesi durumunda Sisi hükümetinin Türkiye’ye bakış açısının da göz önünde bulundurulduğunda anlaşmayı kabul etmeyeceğinin herhangi bir garantisi de yok.

Türkiye Adım Atmaya Hazır

Doğu Akdeniz’deki petrol rezervlerinden dolayı diğer ülkeler gibi Türkiye de alan kaybetmek istemiyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, daha öncesinde Türkiye’nin Güney Kıbrıs hariç tüm kıyıdaş devletler ile yeni anlaşmalar yapmaya hazır olduğunu açıklamıştı. Libya’da ağırlığını ortaya koyan Türkiye normalleşme yolunda Libya’nın komşusu olan Mısır’ı Libya’nın geleceği ve barış görüşmelerinde müzakerelere davet edebilir.