YÜKSEK FAİZ, İSTİHDAM VE YATIRIMIN DÜŞMANIDIR
Genç İşadamları Konfederasyonu toplantısında faiz ve büyümeye ilişkin açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Faiz konusunda hassasım ve özellikle enflasyonun en önemli sebebi olarak görüyorum. Kim faizlerin yükselmesini savunuyorsa yatırımın ve istihdamın düşmanıdır. Faizin yüksek olduğu bir ülkede yatırım olabilir mi? Önce bu konuyu halletmemiz gerekiyor, bu konuda gerekli uyarılarımı gerekli yerlere yaptım'' dedi.
Dünyada faiz sıfıra, hatta negatife inerken Türkiye'de faizin yüzde 14-15'lerde seyretmesi karşısında, Cumhurbaşkanının tepkisison derece yerindedir.
Gerçekten bu kadar yüksek faiz, yatırım ve üretim hevesini kırar.
Nitekim milli gelirin 8 yıldır yerinde saymasının bir nedeni de yüksek faizdir.
Dolayısıyla faizin düşürülmesi konusuna odaklanılmalıdır.
Bunun için dış kaynak ihtiyacını asgari seviyeye indirecek reformlar hızlandırılmalıdır.
Faiz maalesef emir talimat dinlemiyor.
YÜZDE 10 ENFLASYON TEHDİT
TÜSİAD Genel Kurulu'na katılan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin enflasyon, işsizlik ve cari açık alanlarında zaaflar yaşadığını ve bu alanlarda reformlara ihtiyaç duyduğunu kaydederek, yüzde 10'a yaklaşan enflasyonun ciddi bir tehdit olduğunu ve büyüme potansiyelini aşağıya çektiğini söyledi.
Şimşek, enflasyonu indirmenin yolunun yapısal reformlarla verimliliği arttırmak, birim maliyetlerini aşağı çekmek ve arzı güçlendirmek olduğunu ifade etti.
Şimşek'in politikacı kimliğini bir yana bırakıp ekonominin zaaflarını açık yüreklilikle dile getirmesi ve doğru teşhiste bulunması ileriye dönük umutlarımızı güçlendirdi.
Şimdi tedavide başarılı sonuçlar elde edilmesini bekliyoruz.
CARİ AÇIK 2015'TE 32,2 MİLYAR DOLAR
Cari işlemler açığı 2015 yılında bir önceki yıla göre yüzde 26 daralarak 32 milyar 192 milyon dolara geriledi.
Cari açık, ihracat veya turizm gelirlerindeki artıştan dolayı değil petrol fiyatlarında yaşanan düşüş nedeniyle küçülüyor.
Petrol fiyatlarının yükselmesi halinde cari açığın tekrar büyüme eğilimine girebileceği ihtimalini düşünerek tedbirli olmak gerekir.
Bu bağlamda bir yıldır azalan ihracatı ve turizm gelirlerini arttırmak için bütün imkanlar seferber edilmelidir.
TORBA YASA YAYIMLANDI
Pek çok alanda düzenleme getiren torba yasa Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yasanın önemli maddeleri şöyle;
*Kanun, çocuğun mecburi ilköğretim çağına başlama yaşına kadar kısmi çalışma hakkı getiriyor.
*Doğum yapan çalışan kadınlar, analık izni sonrasında birinci doğumda 2 ay, ikinci doğumda 4 ay, sonraki doğumlarda ise 6 ay günlük çalışma süresinin yarısı kadar çalışabilecek, bu süre içinde mali ve sosyal haklarda herhangi bir kesinti yapılmayacak.
*Özel sektörün bu nedenle üstleneceği maliyet İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanacak.
*Gübre ve yemde KDV sıfırlanacak.
*Emekli olduktan sonra çalışmaya başlayanların aylıklarından yapılan sosyal güvenlik destek primi kesintisi kaldırılacak.
Sondan başlayalım; emekli aylığıyla geçimini sürdüremediği için çalışmak mecburiyetinde olanlardan yüzde 10 oranında kesilen primin kaldırılması isabetli bir karardır.
Et fiyatlarının yükseldiği bir dönemde hayvancılığı teşvik amacıyla gübre ve yemde KDV'nin sıfırlanması da olumlu bir tasarruftur.
Kadınlarla ilgili düzenlemeleri de desteklememek mümkün değildir.
Bu noktada şu çekincemizi söylemeliyiz.
Kadın memurlarda bir sorun gözükmemekle birlikte özel sektörde bazı sıkıntılara yol açabileceğini belirtelim.