Dolar (USD)
32.49
Euro (EUR)
34.87
Gram Altın
2432.74
BIST 100
9716.77
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

09 Nisan 2015

Yozdil'in 'Çöp Teorisi'

Yılmaz Özdil yine 'tart edilmişler' limanından 'döktürmüş'!
Kendilerine 'halkı' payanda edip zırva kitaplarla 'Malı' cukkalıyanlar, gerçekten 'halkı' nasıl 'mal' gördüklerinin bir numunesini daha, Özdil tezvir etmiş.
Şöyledir efendim. Düne kadar, nasıl olsa insanların sınırlı imkanları dolayısıyla istese de aslını tam manasıyla bilemeyecekleri yave ve herzeleri 'ilmi' kılıfta gösterip salla gitsin. Zaten bu 'halka' ne versek 'yerler' ve araştırıp soruşturmadan, gargarasız 'yutarlar'!
Batı ve Amerika, bu noktada pek makbuldur ve hemen imdada yetişir tabii. Üstelik sorsan 'Amerikan Emperyalizminden' en çok bunlar şekvacıdır, ha! Tıpkı 'halkı' aşağılayıp sonra da üzerlerinden 'para' ve rant devşirdikleri gibi!
Hele biz de Molla Kasımlığa soyunalım.
Yılmaz Özdil, Giuliani ve New York şehrindeki uygulamalarından ve şehirdeki 'suç oranını düşürmek ve düzeni sağlamaktan' dem vurarak yine Erdoğan'a 'giydirmeye' yeltenmiş!
Rudy Giuliani, hukukçu New York Şehri sabık Belediye Başkanı. Phillip Zimbardo, 1969'da iki farklı şehirde sosyal bir deney yapmış bir psikolog.
Bu ikisi hariç Özdil'in yazısının tamamı, ya eksik, ya yanlış, yahut çarpıtma.
1- Belediye başkanlığı sırasında 'get-tough' yani 'Sert Ol' yaklaşımı tercih eden Giuliani, Özdil'in iddia ettiği gibi bir açıklama yapmamış ve çokca eleştirilen 'suçun niteliğini' hiçe sayan "Suçun büyüğü küçüğü olmaz. Hepsine aynı 'sertlikle' yaklaşılmalıdır" demiştir!
2- Giuliani 'Carrots, Sticks and Broken Window' üçlemiyle bu başarıyı! sağlamış ve bunun en etkilisi 'Carrot' yani 90'larda New York'da olağanüstü patlama yapan ekonomiden faydalanmıştır. İkinci unsur da 'Sticks' yani 'sopa' ile suçlulara 'aşırı' sert yaklaşımı ki, burda Necip Fazıl'ın 'Reis Bey'ini' hatırlayın! ve ancak üçüncü sırada Özdil'in son iddiası 'Kırık Pencere' teorisi etkili olmuştur. Bu teori ise hala 'tartışmalıdır'. Bir küçük ayrıntı ise, bunun asıl uygulayıcısı da Giuliani değil, işe aldığı Polis Müdürü William Bratton'dur.
3- Üstelik Giuliani'nin başarısının asıl sebebi, şahsi hukukçu kimliğiyle özellikle İtalyan Mafyası ile olanmücadelesindendir. Yoksa siyaseten pek 'başarılı' olduğunu söylemek güçdür!
4- Belki de en çarpıcı olan 11 Eylül 2001'de meydana gelen saldırıda 'güvenlik zafiyetiyle' itham edilen Giuliani NewYork'da belediye başkanlığını bırakmıştır!
Bunun dışında sayın Özdil, biliyorsunuzdur! sanırım. Amerika'da 'her gün en az bir kişi polis tarafından vurularak ölüyor!'
Sonra sayın Özdil ahkam kesmeye başlıyor. Şöyle olmasa böyle olmazdıu2026 Yani kısacası tüm yaşananların, bunaFenerbahçe'ye yapılan saldırı dahil, sorumlusu hükümet ve az ötede Erdoğan!
He, 'Broken Window'- Kırık Pencere teorisi, değil mi? James Q Wilson ve George L Kelling'e ait 1982'de ortaya konan teori iflas etmiştir efendim! Evet 'çökmüştür'.
Çünkü 'şahsi suça eyilim yaklaşımların tümü bulunan toplulukla aynı şekilde kurulan bağla açıklanamaz ve olsa bile şuça eylimde bu kurulan bağ 'çok ama çok' zayıf bir ihtimaldir!'
Bu tıpkı şöyle bir 'bağa' ve mantığa benzer cancağızım.
Yılmaz Özdil Türkiye'nin en 'çok okunan!' yazarıymış. Porno siteleri de Türkiye'de en çok rağbet gören internet siteleridir!
***
Hayat her dem imtihandır Dostum. Kimi bulsa da şükretmez, kiminin şükür hali bilinmez.
Yazarımız Yakup Köse'nin yanındayız.