Dolar (USD)
35.06
Euro (EUR)
36.73
Gram Altın
2964.79
BIST 100
9724.5
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
14 Mart 2015

Yorgunluğunuz baharın habercisi olmasın.

İnsanoğlunun dış ortamla zorunlu ilişkisi hayat akışını ister istemez etkilemekte;.mevsimsel değişimlerden kaynaklanan çeşitli yakınmalar ise alınacak bazı basit önlemlerle askariye indirilebilmektedir.Bu günlerde hissedilmeye başlanan yorgunluk uyku düzensizliği uyuşukluk vücutta yaygın ve gezen ağrılarla seyreden yakınmaların hepsini bahar yorgunluğu ile açıklamak mümkün mü?

Bahar mevsimi ile atmosferdeki ısı elektrik dengesi değişimleri ile birlikte değişen pozitif ve negatif enerji düzenine doğal olarak hemen uyumu sağlamamız mümkün olamamaktadır .Bu uyumsuzluk çok hassas olan hücrelerimizde de küçük çaplı olumsuzlukların gelişmesini de sağlayarak mevsimsel değişime uyumu zorlayıp yorgunluk olarak bilinen şikayetlerin başlatılmasına sebep olabilmektedir.
Başlangıçta pek önemsenmeyen yorgunluk bitkinlik ve halsizlik giderek artabilir. Yaygın kas eklem ağrıları ile de yaşam kalitesini bozmaya başlayabilir .Uyku düzenindeki bozulma ile etkisini daha da artırarak iş verimini ve sosyal yaşam da sorunlarla karşılaşabiliriz.
Vücut direnci ;enerji dengesizliğinden dış ortamdaki ani ısı farklılaşmasından veya iyon akışındaki bozulmadan dolayı düşer .Bu düşüş çeşitli fırsatçı mikrop ve virüslerin hücrelerimize saldırmasına ve vücut savunmamızın zayıflamasından dolayı hastalıklara yatkın hale gelmemize sebep olarak yorgunluğun daha da artmasına zemin hazırlar.
Yukarıda özetlemeye çalıştığım sorunlara özellikle kalabalık ve gürültülü şehir hayatını ,hava kirliliği araba ve teknoloji gürültüsünü kattığımızda hatta stres faktörlerinin üzerimize yükledikleri ile birlikte değerlendirdiğimizde mücadele etmek zorunda olduğumuz önemli bir sorunla karşı karşıya olduğumuz gerçeği ortaya çıkar.
Bu mücadeleyi kazanmak ve şikayetleri en az düzeyde hissetmek istiyorsak şu altın kurallara uymamız gerekir.
Özellikle mevsim değişikleri dönemine mahsus dış ortam ısı değişikliklerine karşı koruyucu giysilere dikkat etmemi gerekiyor.terlemeye karşı pamuklu giysiler gün içi ani ısı değişiklerini de göz önünde bulundurmamız gerekiyor.
Günlük gıda proğramında hücrelerimizin dayanıklılığının artmasını sağlayacak ilavelere azami dikkat etmek ihmal edilmemeli(fındık ceviz badem vs.)
Kahvaltı öncelikli ve önemli bir başlangıçtır dengeli hatta birazda zenginleştirilmelidir(taze meyve suyu süt.yoğurt ve yeşil sebzeler)
Özellikle kalp astım romatizmalı hastalıklarda mevsimsel yorgunluk daha bariz hissedildiği için bu hastaların beslenme ve bakımları daha titiz olmalıdır.
Bahar mevsiminde hücre yenilenmesi vücudun tamir ihtiyaçlarındaki artma nedeni ile özellikle B ve C vitaminlerini doğal yollardan almaya dikkat etmeliyiz.Bunun içinde ;yeşil sebzelerle sofraları zenginleştirmeliyiz.
Vücudumuzun ve hücrelerimizin olmazsa olmaz doğal gıdası olan uyku çok önemli bir mücadele metodudur .her insana göre süresi farklı olmakla birlikte 6-8 saat sağlıklı uyku gıdasını alarak bahar yorgunluğu ile mücadelemizi güçlendirmemiz gerekir
Günlük almamız gereken sıvı miktarını ihmal edemeyiz özellikle bu mevsimlerde en az iki hatta üç litre kadar sıvı almaya çalışarak halsizlik ve yorgunluğa sebep olan çeşitli toksinlerin vücudumuzdan atılışlarını hızlandırmalıyız.
Her türlü hastalığın ve olumsuzluğun kaynağı olan stres ile mücadele önemlidir. dengeli beslenerek yürüyüş eksersiz yaparak güzel hobilerimizle,. sorunlarımızı paylaşacağımız arkadaşlar seçerek bu mücadelede başarılı olabiliriz
Çivi çiviyi söker mantığı ile yorgunluk ve bitkinliğe karşı yürüyüş ,yüzme jogging . her zaman tavsiye edebileceğim bir öneridir.
Tüm bu tedbirlerle sonuca ulaşamadığımız durumlarda yorgunluk halsizlik gibi yakınmalara sebep olabilecek başka sebeplere karşı hekimlerimizden profesyonel yardım almak gerekebilir.Sağlıklı ve mutluluk dileklerimle.