Dolar (USD)
32.45
Euro (EUR)
34.49
Gram Altın
2473.65
BIST 100
9636.55
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

28 Eylül 2020

Yol arkadaşlarım-5

Sezai Karakoç

Sezai Karakoç, son yarım asırda adından sürekli söz ettiren, edebiyat ve düşünce alanındaki çalışmalarıyla kendine has bir çizgisi olan önemli bir değerdir. Çünkü o, “derdi olan” bir insandır. Kendisi için yaşamak nedir bilmeden, kendini yaşadığı coğrafyaya adamış ender şahsiyetlerden biridir. Biz biliriz ki Sezai Karakoç’un kendisi için adanmış bir ömrü yoktur. Kendisi için tek taş koymamıştır duvara. Onun derdi gençlikle, şekillenmeyi bekleyen yüreklerledir.

Yazdıklarının arkasında olmak, yazdığı gibi yaşamak en güç sağlanan dengelerdendir. Bir acıyı anlatırken o acının gölgesinde bulunmak, uzak diyarların türküsünü terennüm ederken kalbini sonsuz bir şekilde bütün sevgilere açmak ve attığı adımda hakkı gözetmek kişinin ortaya koyacağı kendinden emin olma çizgisinin sınırlarını da belirlemektedir. Sezai Karakoç, yazdığı her cümlede ve dizede ilmik ilmik bu toprakların değerlerini dokumuş bir düşünce adamıdır. Onun düşüncelerinin temelinde insanın kendisi vardır. Dert de şifa da insanın kendisidir.

Ve bir şiirle dirilebilir insan. Şiir, hikmeti kuşanır ve hayatın ortasından konuşur. Öylesine yüksektir ki şiirin sesi, münzevi sanılan bir yürekten tüm insanlığa seslenir. Sezai Karakoç’un şiiri Mehmet Akif’ten beslenen ve aynı zamanda Necip Fazıl’dan ses alan bir sentezin tam ortasındadır. Bu kadarla kalmaz onun şiiri. Doğu ile batı adeta omuz omuzadır onun şiirinde. Doğunun mistik esintisi tüm ihtişamıyla dizeler arasında seyr-ü sefer ederken Batı’nın doğuya bakan yüzü karşılar okuyucuyu.

Sezai Karakoç… Diriliş neslinin büyük ustası. Ömrüne bereket.

Nurettin Durman

Nurettin Durman, uzun yıllar hiç görüşmeden sadece mektuplarla muhabbet kurduğum şairlerdendi. Düş Çınarı’nda yayınlanan şiirlerimin benim için hâlen yeri önemlidir. Aramızda dostluk köprülerinin atılmasında Düş Çınarı’nın yeri büyüktür. İletişimin dergilerle, mektuplarla kurulduğu bir dönemde, kapımızı yoklayan bu derginin varlığı önemliydi.

Nurettin Durman, nasıl tanırsanız tanıyın sizi muhabbetle kucaklayan bir içtenliğe sahiptir. Babacan tavrıyla, karşısındakine değer veren duruşuyla Durman, edebiyatımızda bir çınar olmayı hak eden isimlerdendir. Onun çalışkanlığına hayran olmamak elde değildir. Edebiyat adına, samimiyet adına söyleyecek sözü olan bir söz ustasıdır o. Dergilerin başköşesi onun sesi derinden gelen, bizleri eski zamanlara savuran şiirleriyle anlam kazanır.

Cahit Koytak

Mazlum coğrafyaların gür sesli şairi. Sesinin gürlüğü imanından. Bir kuleye tırmanan ince, yanık sesli müezzin! Sanki başka bir alemden seslenir gibi.

Cahit Koytak şahitliğini tazeleyerek yazmaya devam ediyor. Her zaman şiirleriyle yaşadığı dönemin olaylarını şiirine taşıyan Koytak, kendine has üslubuyla tarihe not düşmeye devam ediyor.

Çokça sivil, çokça şair ve sözünün mesafesi dünya coğrafyasına sığan bir dik duruş.

Cahit Koytak; şairliğine de şahitliğine de gönülden inandığımız bir isim. Bütünün parçalarını tamamlaya tamamlaya yaşıyor ve yazıyor.

Bekir Sıtkı Erdoğan

Bir şiir duyarsınız, bir ses, bir ahenk. İçtenliğiyle ve insanı kuşatan havasıyla bir anda bu sese kendinizi kaptırırsınız. Sanki yıllardır bildiğiniz ve size ait olan bir sestir bu. Aynı göğe bakan, aynı havayı teneffüs eden, aynı toprağa basan bir gönül birlikteliğinin söze, dizeye dönüşmesidir bu.

Bekir Sıtkı Erdoğan ismine aşinalık, onun eserlerine olduğu kadar yoktur. Ortak bir değer olarak görülür onun şiirleri. Dilden dile dolanır, gönüllerde taht kurar ama şairin ismi gizemini her vakit korur.

Bekir Sıtkı Erdoğan’ın şiirindeki Anadolu sıcaklığı, halk şiiri söyleyişi, şiirlerinin bestelenmeye elverişli olmasındaki en önemli etkendir. Hasretle, gurbetle ve kavuşma arzusuyla kaleme aldığı şiirlerinin notalarla buluşarak daha geniş kitlelere ulaşması onun şiirlerinin içtenliğinden kaynaklanmaktadır.

Anadolu’ya sevdalı, bu toprağın insanı ile gönül bağını dizelerine aksettiren şair, arkasında kendisi gibi içten şiirler bıraktı ve şiirleriyle anılmaya devam edecek. Bir han odasında gönlünü demlendirerek hem de…

Hüseyin Akın

Hüseyin Akın, çıkardığı dergilerden tutun da altına imza attığı her kitabında özenli olduğunu kanıtlamış bir ağabeyimiz. Onun adının olduğu her projeye gönül rahatlığıyla dahil olmak bütün izlerin birbirine karıştığı bu çağda atılacak en sağlam adımlardan biridir.

Şiir, deneme, hikâye, şehir ve anı başlıklarıyla kitaplar yayınladı Hüseyin Akın. Gazetede köşe yazıları, dergilerde şiir ve yazı yayımlamaya devam ediyor. Söyleşiler, imza günleri, özellikle öğrenci buluşmaları derken edebiyatı dopdolu yaşayan bir güzel yorgunluğun adamı. Bu koşuşturmacadan son derece memnun olduğunu hâlâ devam eden etkinliklerden ve dergilerde okuru selamlayan şiirlerinden anlayabiliyoruz.

Hüseyin Akın’ı seviyoruz ve bu sevgi içimize çok iyi geliyor.