Dolar (USD)
32.44
Euro (EUR)
34.75
Gram Altın
2442.63
BIST 100
9919.48
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

26 Ağustos 2022

Yine süresiz nafaka rezaleti

Ünlü bir basketbolcu mahkeme kararı ile manken eşinden ayrıldı. Medyadan takip ettiğimize göre mahkeme ayrılan kadına 1 milyon 350 bin lira nafaka ödenmesine ve ayrıca her ay 10 bin lira nafaka bağlanmasına karar verdi. Üstelik bu nafaka, enflasyon oranı ile günün şartlarına göre kadın yeniden evlenmedikçe ömür boyu devam edecek.

Bir hastamın başına gelenler bunu hatırlattı bana. Daha 26 yaşındaki bu genç görücü usulle evlenmiş. 6 ay nişanlı kalmışlar. Evlenmesine bir iki hafta kadar kala müstakbel yuvalarına eşya alırken kızdaki dengesizlikleri fark etmiş. “Çok kararsızdı. Sürekli fikir değiştiriyordu. Annesine soruyor, o ne derse tamam diyordu. Bazen de garip laflar ediyordu.”

Ailesine bu kızla evlenmek istemediğini söylemiş. Ancak nikâhta keramet var denilerek vazgeçirmişler. Davetiyeler bile basılmış, ev tutulmuştu. Mecbur kalmış evliliğe.

Evlenmiş ve ancak 1 ay dayanabilmiş. “Tam bir felâketti o günlerim” diye açıklıyor beraber geçirdikleri o bir ayı. Karısının davranışları ve tuhaf sözleri karşısında sinir krizi geçirmiş ve elini duvara vurmuş, ayakları üzerinde zıplamış. Eşi de kendisine şiddet uygulayacağından korkmuş ve baba evine dönmüş apar topar. “Hâlbuki kesinlikle ona şiddet uygulamak bir yana, yaptığı anormal hareketlere rağmen kırıcı bir laf bile etmedim” diyor hastamız. Anlaşmışlar ve ayrılmaya karar vermişler.

Derken mahkemeden yazı gelmiş. Ayrılmak üzere olduğu eşi maddi ve manevi tazminat olarak 500 bin lira para ve aylık 10 bin lira nafaka istiyormuş. “Ailemin maddi durumu iyi ama ben öğrenciyim ve asgari ücretle de babamın yanında çalışıyorum” diyor.

1 aylık evli kalmışlar ancak mahkemenin tayin ettiği nafakayı kadın evlenmedikçe ömür boyu ödeyecek olmanın moral bozukluğu içinde genç hastamız.

Rabbim sana yardım etsin, ne kadar zor bir durumla karşı karşıyasın” deyince bir arkadaşının başına geleni anlattı. Eşinden ayrılan arkadaşı mahkemenin belirlediği nafakayı zorlukla yıllarca ödemiş. Ancak işini kaybedince iki ay maddi durumu da olmayınca nafakayı yatıramamış. Ayrıldığı eşi mahkemeye bildirmiş ve hapse atmışlar.

İşte birkaç gün önce medyada çıkan başka bir haber başlığı:

'Bir gün' evli kaldı, 5 yıldır nafaka ödüyor.

Bir başka süresiz nafaka mağduru ise şöyle feryat ediyor:

“17 yıl oldu boşanalı, yüzünü unuttuğum kadına hala nafaka ödüyorum.”

Tabi olayın bir başka boyutu daha var: Nafaka ödeyen maaşından geriye kalan geliri ile genellikle tekrar evlilik yapamaz hale geliyor.

Bu anlattıklarımda yanlış giden bir şeyler olduğu görülmüyor mu? Yöneticilerimiz bu faciaya bir an önce el atmak zorundadır.