Dolar (USD)
32.57
Euro (EUR)
34.93
Gram Altın
2425.50
BIST 100
9722.09
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Yine çocuk üzerine

Başbakanımız son konuşmalarından birinde ailelerin bir veya iki çocuğunun bulunmasının ülke için iflas olduğunu, her ailenin üç çocuk sahibi olurlarsa ülke nüfusunun düşmeyeceğini ifade etti.

Sayın başbakanımız tabi ki bu tavsiyesinde yerden göğe haklıdır. Ayrıca çocukların ruh sağlıkları açısından çok kardeş olmalarında fayda vardır.

Özellikle tek çocuklar, problemli büyüme riskini de beraberinde taşımaktadır. Bu çocuklar gerek annelerinden gerekse babalarından büyük ölçüde ilgi görürler. Aynı ilgi ve desteği hayatları boyunca herkesten bekleyebilirler. Ayrıca tek çocuk olduklarından hiçbir şeyi kardeşleri ile paylaşmak zorunda değildirler. Bu sebeple de kendi yaşındaki çocuklarla ilişki kurmakta güçlük çekebilirler.

Kardeş sayısının üç veya dört olmasının birçok avantajı vardır:

u00b7 Kardeşlerin bir arada büyümesiyle çocuk yalnız yaşamaktan, içe dönük olmaktan uzaklaşır.

u00b7 Çocuk, her şeyini kardeşleriyle paylaşarak kıskançlık ve hasislik eğilimlerini frenlemeyi ve kendine düşeni kabullenmeyi öğrenir.

u00b7 Diğer kardeşleriyle beraber yaşamak, çocuğun yetişkinler dünyasından ayrılarak nefes almasını sağlar. Çünkü çocuklar birbirlerini daha iyi anlar, birbirlerine dayanak olur ve teselli ederler.

u00b7 Kardeşler birbirleri için iyi birer arkadaştırlar ve bazen birbirlerine düşmanca davranışlarda bulunabilirlerse de, bir yabancının tehdidi ile karşılaştıklarında hemen diğerinin yardımına koşarlar. Böylece bir olmaya, destek ve yardımlaşmaya alışırlar.

u00b7 Yine kardeşlerin arkadaşlığı sırasında birbirleriyle daha çok diyaloğa girer, konuşur ve sohbet ederler. Bu da onların dili kullanma becerisinin ve kelime haznesinin gelişmesi demektir.

u00b7 Kardeşler arasındaki çatışmaların da faydası vardır. Bu sayede sırasını beklemeyi, başkasının huzurunda arzularını sınırlamayı ve başkalarının hakkını tanımayı öğrenirler.

u00b7 Kardeşleri olan çocuk, ana u2013 babasının diğer kardeşlerine değişik davranışlar içinde olduğunu görecektir. Böylece bu durum, şahsiyetinin ve cinsiyetinin oluşmasına katkı olur, aynı zamanda başka çocukları da daha iyi anlamasını sağlar. Dünyada eşitliğin olmayacağını görür. Bu bilgi ve tecrübe, ilerde kendi çocukları olduğunda ona çok büyük fayda verecektir.

u00b7 Yapılan çalışmalar kardeş sayısı fazla olan çocukların soğuk algınlığı gibi enfeksiyonlara daha dirençli olduğunu göstermektedir. Bu çocuklar nezleye daha az yakalanmaktadır.

u00b7 Gelecekteki aile toplantıları, bayramlar, birkaç kardeşin bir araya gelmesiyle daha neşeli ve mutluluk verici halde kutlanır.

u00b7 Kardeşler evlenip çocukları olduğunda, her çocuğun daha çok amca, hala, dayı, teyze gibi akrabaları olacak; çocuk büyük bir ailenin parçası olma hazzını tadacaktır. Ayrıca anlaşabilecek, yardımlaşabilecek ve yakınlaşabilecek birini tercih edeceği akrabaları çoğalacaktır. Çünkü akrabalık bağı, daha çok yakınlık ve samimiyet, daha çok mutluluk ve özgüven demektir.

Kısacası başbakanımız her aileye üç veya dört çocuk derken çocukların ruh sağlığını da düşünmektedir. Kendisine teşekkür ediyoruz.