Yetki Belgesi Olmayanlar 2.El Araç Ticareti Yapamayacak
Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) Motorlu Kara Taşıtları verilerine göre; trafiğe kayıtlı araç sayısı Temmuz ayı sonu itibarıyla 20 milyon 643 bin 246 adet.
İkinci el araç satışı olarak bilinen devri yapılan taşıt sayısı ise Temmuz ayında 414 bin 774 olarak hesaplandı.
Her geçen gün hacmi artan ikinci el araç piyasası için Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yeni düzenlemeler getiriyor.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun kapsamında 'İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik Taslağı'nda en çok dikkat çeken husus; yetki belgesi olmayanların yılda en fazla 3 defa araç devri yapabilmesi.
Düzenleme ile tüketicilerin mağdur olacağı olumsuz durumların önüne geçileceği, araç alacak vatandaşlara güven ve kalite başta olmak üzere birçok avantaj sağlanacağının altını çizen Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu(MASFED) Başkanı Aydın Erkoç "8 yaş ve 250.000 km'ye kadar garanti vereceğiz. Satış öncesi ekspertiz raporu düzenlenmesi zorunlu olacak. Vatandaşlarımız aracını almadan önce, ne kadar süre ile nasıl garanti uygulanacağını ve detaylarını bilerek daha güvenli bir şekilde araçlarına sahip olacaklar. Ekspertiz raporunda yer alması gereken bilgilerden bir veya birden fazlası uygun olmaması durumunda, taşıt kusurlu kabul edilecek. Bu durumda 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında kanununun ayıplı mala ilişkin hükümleri uygulanacak. Ayrıca otomotiv işi ile uğraşmayan kişiler bir takvim yılı içerisinde 3'ten fazla araç satışı yapamayacaklar. Böylelikle kayıt dışı faaliyetlerin önüne geçilmiş olunacak ve vergi kayıplarının da ortadan kalkması sağlanacak bu anlamda da Devletimiz korunmuş olacak." dedi.
Bu düzenleme hem sektörün sağlıklı gelişmesi hem de tüketiciye yararı açısından çok önemli.
Özellikle ikinci el araç piyasasında belirli bir fiyat standardı yok.
Fiyatları doktordan temiz, bayandan az kullanılmış gibi anlamsız kriterler oluşturuyor.
Aynı marka olan ve aynı yıl çıkışlı iki araç arasında bariz bir fiyat farkı oluyor.
"Kilometre göstergesiyle oynanıyor, vites topuzuna bakın eskimiş mi, fren pedalı aşınmış mı" gibi uyarılar uzman olmayan sıradan bir vatandaş için sıkıntı yaratıyor.
Bu yüzden işin ehli olanların, yetki belgesiyle bu işi yapması şart.
MASFED gibi ilgili meslek kuruluşları veya odaları tarafından verilen yetki belgesi sayesinde işini doğru yapmayanlara uyarı, kınama, meslekten men gibi cezalar verilince tüketici mağduriyeti büyük ölçüde ortadan kalkacak.
Dolaylı olarak da ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacağına inanıyorum.
Vergi kayıp ve kaçağının önlenmesinin yanı sıra konuyla ilgili kursların açılması, ileride meslek yüksek okullarında ders hatta bölüm olarak yer alması, bunun sonucunda mezun olan öğrencilerin meslek sahibi olarak iş hayatına girmesi gibi birçok olumlu etkiyi de göreceğiz.