Dolar (USD)
32.58
Euro (EUR)
34.66
Gram Altın
2513.92
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

29 Temmuz 2020

Yerli otomobil fabrikası

Gemlik’te Yerli otomobil fabrikasının temeli sayın Reisicumhur Recep Tayyip Erdoğan tarafından atıldı. Bir ömür boyu hasretle beklediğimiz bu hizmetin devreye girmesi halkımız tarafından büyük bir sevinçle karşılandı.

1960 yıllarda Devrim arabası için çalışmalar yapılmış, ancak oda diğerleri gibi sabote edilerek sonuç alınamamıştı. Sadece müzelik bir araba ve ibretlik bir miras bu millete kaldı.

Yerli otomobilin piyasaya çıkması halinde ekonominin daha da canlanacağı muhakkaktır. Bunun sonucu olarak, birçok insanımızın iş imkânına kavuşmasına da vesile olacaktır.

Malum olduğu yollarımız da seyreden otomobillerin tümünün yabancı marka oluşu bizi derinden yaralıyor. Milyonlarca vasıtaya ve yedek parçaya ödenen döviz miktarı ekonomiyi büyük ölçüde daraltıyor. Her yıl bu vasıtalara ödenen milyarlarca dolar heba en uçuşup gidiyor.

Bazı insanlarımız bütün bunları düşünmeden nerede ise her yıl bir otomobil değiştiriyor. Bir eve bir araba yeterli iken, kapının önünde bir kaç araba duruyor, gösterişe meraklı olanlar israfı alabildiğine körüklüyor. Ülkeye verdiği zararı hiç umursamıyor. Ayrıca dinimizin emrettiği “İsraf haramdır” kuralını bir kenara bırakıp haram işlemekten de çekinmiyor.

Halbuki bir Alman, Bir Japon üretmedikleri bir otomobile kolay kolay binmezler Çünkü; İkinci cihan savaşında yaşadıkları mağlubiyet, kıtlık ve yokluk onları ister istemez bu hale getirmiştir. Ülkemize gelen Alman ve Japon turistler, kendi ülkelerine ait otomobilleri gördüğü zaman duydukları gurur ve güven anlatmanın çok ötesindedir.

Başta Almanya, Japonya, Fransa, İtalya olmak üzere daha birçok ülkelerden ithal edilen otomobiller in büyük bir pazarı haline geldik. Nerede ise otomobil ithal etmediğimiz ülke kalmadı.

Gelecekte sadece otomobil değil, Kamyon, Tır, Otobüs, iş makinelerinin üretimi için de bir çalışmanın yapılması lazım.

Türkiye dünyadaki en iyi teknolojiyi yakalama yoluna artık girmiştir. Çünkü; en son teknolojiyi kullanıyor, imal edeceği otomobiller akaryakıtı devre dışı bırakıp, elektrikli sistemi hayata geçirmesi halinde büyük bir avantajı daha elde edecektir. Bunun sonucu olarak Çevreninde temiz kalacağı muhakkaktır. Bunun sonucu olarak hem insan, hem de gıdaların sağlıklı olması birçok olumsuzlukları ortadan kaldıracak ve daha yaşanabilir bir ülke haline gelecektir.

Bütün bunlarla beraber çocuklarımıza, gençlerimize yerli malı kullanmaları için onları aydınlatacak eğitim ve programlara geniş yer vermeliyiz. Bu şuurla yeni bir nesil yetiştirebilirsek, bu sayede dışa bağımlılıktan hayli uzaklaşmış olacağız.

Milletleri millet yapan insanlardır. Otomobil fabrikasını ve diğer teknik gelişmeleri inşa ederken, insanı da mutlaka birlikte inşa etmeliyiz.

Eğitimli ve şuurlu bir toplum iktisatlı ve üretici, aksi olursa tüketici olur.