Dolar (USD)
32.55
Euro (EUR)
34.66
Gram Altın
2410.15
BIST 100
9645.02
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

05 May 2012

Yeriniz mi dar?

Her meslek kendi içinde hayattaki bir boşluğu doldurduğu ve insanoğlu o işe emek harcadığı için önemlidir. Buna rağmen bazı meslek sahiplerinin kendilerine kutsiyet vehmettiğini anlamak güç.

Doktorluk ve öğretmenlik gibi "Kutsal" mesleklerin ardından yeni derdimiz "mukaddes" tiyatro mesleği!

***

Başbakan'ın "Tiyatrolar özelleşecek" demesinin ardından bazı oyuncular isyan bayrağını göndere çekti.

Hem oynuyorlar hem maaş alıyorlar hem oyun sergiledikleri insanların iradelerine hakaret ederek siyasal tercihlerini aşağılıyorlar hem de aşağıladıkları zümrelerden alkış bekliyorlar. Paradoks mu desem oksimoron mu desem işin içinden çıkamıyorum.

***

"Sağlıkta özelleştirme insan haklarına aykırıdır" diyerek vatandaşın ücretinin birazını cebinden, gerisini de devletin kasasından karşıladığı özel hastanelerde muayene olabilme uygulamasına da benzer tepkiler vermişlerdi.

Onlar zaten başları ağrıdığında, yanları kaşındığında soluğu özel hastanelerde alıyorlardı ancak sıra vatandaşa geldiğinde buna karşı çıkıyorlardı.

Seçimlerin ardından sonuçlara bakıp bazıları itiraf etmişti; "Hükümetin sağlık hizmetlerindeki icraatları oy olarak iktidara geri döndü" diye.

***

Ta Refah Partili belediyelerin iş başına gelmesinden bu yana tiyatroların girmediği il, ilçe, kasaba, mahalle kalmadı. Belediyelerin inşa ettirdiği modern kültür merkezlerinde "varoşlar" denilerek dışlanan insanlar, özellikle de çocuklar tiyatro gibi sahne sanatlarıyla buluştular.

İşte önceki gün Milat'ta yayınlandı. Şehir tiyatrolarının 48 milyon gideri varken geliri sadece 4 milyon lira imiş.

***

Hem "Devlet ve belediyeler bize para versin hem de yaptığımız hiçbir şeye karışmasın" diyorlar. Madem çok kaliteli işler çıkarılıyor (ki gerçekten çok iyi oyunlar da var) o zaman toplumun çoğunluğunun mücadele verdiği rekabet şartları içinde kamuya yaslanmadan sanat üretsinler. İnanın kamuda da özelde de her zaman için "kalite"nin alıcısı vardıru2026

Kurda kuşa sorsunlar!

Anadolu'nun en ücra köşelerinde bile tek parti döneminde kapatılan, ahır veya depo yapılan camilerle ilgili hatıralar anlatılır. Bugün köşe yazarı görünümündeki bazı "allamelerin" veya CHP'lilerin "en iyi savunma saldırıdır" refleksi ile "cami kapatılması olmadı" yönündeki sözlerini şaşkınlıkla izliyoruz. Sadece ben de değil, tüm Anadolu aynı şekilde garipsiyor bu tartışmaları. Hatta yaşlı bir amca şöyle dedi: "Bıraksınlar, belgeyi, resmi. Kurda kuşa sorsalar İnönü döneminde ağlayarak anlatır onlara ahır yapılan camilerin ahvaliniu2026"