Dolar (USD)
32.56
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2490.29
BIST 100
9524.59
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

29 Ekim 2014

YENİ YILINIZ HAYIRLI OLSUN (Hicri Yıl dönümü )

Zaman; değerinden habersiz olduğumuz iki nimetten biri...

Zaman; Mevla'nın, adına yemin ettiği kutsal mefhumu2026

Zaman; gökleri ve yeri yaratan Rabb'in, yarattığı günkü şekliyle "an"ların kesintisiz akışıu2026

On ikiye böldü onu Rahman. Meydana gelen hadiselere göre isimlendirilirken, Muharrem, Safer, Rabiulevvel, Rebiulahir, Cemaziyelevvel, Cemaziyelahir, Recep, Şaban, Ramazan, Şevval, Zilkade, Zilhicce diye adlandırıldı bölümleri. Farklı duraklarına farklı değerler yükledi zamanın sahibi. Bunun için öncesi, anı ve geleceği ile muhterem oldu zaman. Bu değerler manzumesinin başlangıcıdır 1 Muharrem. Dinde kardeş olanların birlikte sevindiği an. Duaların bir olduğu an.

Her dinde ve millette olduğu gibi, yüce Dinimiz İslam'da da diğer zaman dilimlerinden farklı, kutsal sayılan gün, gece ve aylar vardır. Bu anları gerektiği şekilde değerlendirebilenler, iki cihanda huzuru yakalayan kullar olacaktır.

Hicru00ee tarih, iki cihan serveri, Hz. Muhammed (s.a.s.)' in Mekke'den Medine'ye göç edişi ile başlar. Hicret bu alemde bir milattır. Veda tepelerinde Hz. Muhammed ve yol arkadaşının görünüşü, yeni bir tarihin başlangıcı olmuştur. Hürmetin zamana kazınmış adı oldu bu an. Tüm Yesrip'liler Ensar oluyor, dostluğun ve kardeşliğin en güzel timsalini oluşturuyordu. Yesrip Medine oluyor, tüm kıtalara medeniyet taşıyan bir Kevser gibi akıyordu. Allah'a ve O'nun peygamberine candan bağlılığın simgesi örülüyor, kardeşlik yolculuğunun öyküsü yazılıyordu. Gönüllerde başlayıp gönüllerde biten bir duygu iklimi yaşanıyordu. Gönüller sevinçle dolu, yüreklerdeki pusula barışı gösteriyordu. Böyle öğretmişti Yaradan Resul'üne ve Resul'ü ümmetine. Barış olmalıydı dünyada. Savaşa son verilmeliydi kardeşler arasında. Kan dökülmemeliydi bu fani alemde. İnsanlar kucaklaşmalı, her halde kardeş olduklarını bilmeliydiler. Müminlerin emiri Hz. Ali (r.a)'nin buyurduğu gibi, "Ya dinde kardeş, ya yaratılışta kardeş" olmalıydılar. Nitekim öyle de olmuştu. O şanlı rehber Resulüllah (s.a.s.)'ın Medine'ye gelişi ile barış genel bir prensip, savaş ise, zorunlu hallerde olabilecek bir durum haline gelmişti.

Bu kutlu yolculuk, hicretten 17 yıl sonra Hz. Ömer'in halifeliği döneminde Hz. Ali'nin teklifiyle hicru00ee takvimin başlangıcı olarak kabul edilecek, hürmet ifade eden ay olan Muharrem ayı da bu takvimin ilk ayı olacaktı.

Muharrem ayı, Sevgili Peygamberimizin "Şehrullah: Yani, Allah'ın Ayı" diye nitelendirdiği kutlu ay. Mekkeli müşriklerin bile kin ve nefretlerine ara verdiği bir ay. Muharrem, haram kılınmış, hürmete layık, hürmetle başlayan bir ay. Muharrem ayı Müslümanların takvim başlangıcı, hicri yılbaşı. Hicri yıldönümü, tevhit inancının kalplerde kökleştiği bir dönemdir. Hicri yıldönümü, İslam sevdasının kalplerden, bir toplumun bütün hayatına nüfuz etmeye adım attığı bir zaman dilimidir.

Kötülüklerden ve fenalıklardan uzaklaşıp, Rabbimize hicret etmeyi başardığımızda, hicret takvimimiz işlemeye başlayacaktır.

Yeni yılınız hayırlı olsunu2026

Kamil Çakır

[email protected]