Yeni Türkiye Ekonomisi
Bahar mevsimi geç de olsa geldi. Havaların ısınmasıyla birlikte birbirinden güzel etkinlikler bir birini izlemeye başladı. Bu etkinlik yoğunluğu içerisinde birinin önemi benim için diğerlerinden farklı. Genç TÜMSİAD İstanbul Şubesi Hedef 2023+ programlar silsilesinin üçüncüsünü düzenleyeceği "Yeni Türkiye Ekonomisi" başlıklı panel ile 25 Nisan'da İstanbul ve çevresindeki illerden yüzlerce genç işadamını İstanbul Ticaret Üniversitesi'nin Eminönü yerleşkesinde bir araya getirecek.
Program için dikkat çekici bir husus olarak şunu söyleyebilirim; konuşmacılar ekonomiyle ilgili farklı alanlarda iştigal etmektedirler. Prof. Dr. Halit Yanıkkaya hocamız bir bilim insanı olarak programın moderatörlüğünü yapacaktır. Özel kanunla kurulmuş, tüzel kişiliğe sahip, kamu kurumu niteliğindeki mesleki üst kuruluş TOBB'un Başkan Yardımcısı Halim Mete, devletin ekonomiyle ilgili faaliyetlerinin birçoğunda yer alan biri olarak bölgemizde yaşanan gelişmelerin yatırım ve ticarete etkisi (IŞİD tehdidi, Suriye ve Libya'da yaşanan iç savaş, Mısır ile azalan Katar ile artan ilişkilerimiz, petrol fiyatları, Irak'lı liderlerin Türkiye ile ilişkileri, Türkiye bu ortamdan nasıl ez an zararla ya da karlı çıkabilir?) sorularının cevabını verecek. Albaraka Türk Kurumsal Krediler Müdürü Hüseyin Tunç ise 2008 krizi sonrasında özellikle ABD ve AB ekonomilerindeki parasal genişlemenin boyutları, sonuçları ve bu gelişmelerin Türkiye ekonomisine yatırım ve büyüme bağlamında etkilerini inceleyecek. Bir başka konuşmacı ise ekonomi gazetesinin genel yayın yönetmeni... Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ; Türkiye'nin G20 dönem başkanlığı döneminde KOBİ'lere yönelik politikalarını değerlendirirken şu ana kadar yapılanlar, açıklanan paketler ve yapılması gerekenler ve yatırım imkanları üzerine iş adamlarına ışık tutacak. Son olarak iş dünyasının önde gelen isimlerinden Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, Türkiye'de hububat fiyatlarında ki artış ve Türkiye'de tarım sektörünün geleceğiyle ilgili konuşmasıyla panele ayrı bir bakış kazandıracak.
Hedef 2023 + programları zincirinin üçüncüsü olan bu programın ilki 2011 yılında TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu'nun katılımı ile gerçekleşmişti. "Geleceğin İş dünyasını tasarlamak" başlığı ile düzenlenen programda markalaşma ve patent üzerine konuşmalar yapılmıştı. 2012 yılında ise "Hedef 2023+" temalı programlar halkasının ikincisi "500 Milyar Dolarlık İhracat Hedefinde Genç İş Adamlarının Yeri ve Önemi" başlıklı programı, Ekonomi Eski Bakanı Zafer Çağlayan'ın katılımı ile gerçekleşmişti. Programda KOBİ'lerin mevcut durumu ve bu hedefe daha erken ulaşmak için genç iş adamlarının ve KOBİLERİN yaşadıkları sıkıntılar ve çözüm önerileriyle ilgili sunum yapılmıştı.
Son 10 yıldır ülkemizde sivil toplum kuruluşlarının durumu değişmiş, önemi ve etkinliği artmıştır. Birbirinden farklı alanlarda faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları yapmış oldukları etkinlikler ve projeler ile ülkenin kalkınmasında ciddi rol üstlenmektedirler. Üniversite öğrencilik yıllarımdan beri birçok sivil toplum kuruluşunda faal oldum ve hala olmaya devam ediyorum. Sivil toplum kuruluşları ile insanlar hem sosyal ihtiyaçlarını doğru bir şekilde giderirken aynı zaman da planlı ve doğru bir örgütlenme ile demokratik bir şekilde ilgili kurumlara taleplerini iletme şansı bulabilmektedirler.
2010 yılında kurulan Genç TÜMSİAD 35 ildeki teşkilatlarıyla bu süre zarfında yüzlerce genç iş adamına yeni ufuklar açmıştır. Yapmış olduğu organizasyonlar ile hem üyelerine fayda sunmaktadır hem de üyelerin sıkıntılarını yine üyeleriyle birlikte buldukları çözüm önerileriyle devletin ilgili kurumlarına rapor etmektedir. Çünkü devlet her sıkıntıyı tespit edip göremeyebiliyor. Bu durumda bu tür etkin sivil toplum kuruluşları hem üyelerine, hem de üyeleri nezdinde topluma hizmet etmektedirler. Tavsiyem herkesin bir sivil toplum kuruluşunda etkin olması ve topluma yararlı projeler üretmesidir. Toplumun ilerleyebilmesi için hizmet etmek isteyenlere sivil toplum kuruluşları güzel bir vesiledir.