Dolar (USD)
32.37
Euro (EUR)
34.92
Gram Altın
2320.54
BIST 100
9079.97
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

31 May 2023

​Yeni Türk İktisat Okulu

Avusturya İktisat Okulu, Alman Tarihçi İktisat Okulu, Freibug İktisat Okulu, Virginia Politik İktisat Okulu, Chicago İktisat Okulu...

Tüm bu ekollerin isimleri, belli üniversitelerin iktisat fakültelerindeki hocalarının benzer çerçevelerde, iktisadi olayları değerlendirirken özenle göz önünde bulundurdukları ana değişkenler ve sabit değişmezlerle beraber oluşturdukları teoriler ve ortaya koydukları ortak iktisadi önerileri ifade etmektedir. Zamanla birer ekol haline gelen bu çalışmalar iktisat bilimi içinde akımlar haline gelerek başta ortaya çıktıkları ülkeler olmak üzere dünya ekonomilerinin gidişatında önemli aktörler olmuşlardır.

Örneğin, Amerikalı iktisatçı James M. Buchanan'ın öncülüğünde geliştiren Kamu Tercihi ve Anayasal İktisat, Virgina Politik İktisat Okulu'nun öğretisidir ve kamu ekonomisinde karar alma sürecini analiz etmektedir. Ekolün mensupları piyasa ekonomisinde olduğu gibi kamu ekonomisinde de siyasal aktörlerin rasyonel karar verdiklerini ve özel çıkarlarını maksimize etme gayreti içerisinde olduğunu savunmaktadırlar.

Yukarıda isimleri anılan ve anılmayan tüm ekoller, çeşitli akademik çalışmalar çerçevesinde ortaya koydukları teoriler üzerinden iktisadi faaliyetleri okuyup, değerlendirmeyi ve dönemin ihtiyaçlarına göre meseleleri açıklamayı, problemlere çözüm üretmeyi, iyileştirmeleri artırmayı hedefler. Bu nedenle bazen birbirlerine rakip olarak bazen ise versiyon değişiklikleri ile hazırlanmış ardıllar olarak ortaya çıkmışlardır.

İşte bu çerçevede değerlendirdiğimizde, kendi nevi şahsına münhasır ekonomik, siyasal, jeopolitik, jeostratejik vb. bir çok kritik girdisine rağmen ülkemizin 100 yıllık tarihinde kendi ihtiyaç ve hayallerine uygun önerilerde bulunan bir iktisadi ekolün ortaya çıkmamış olmasını en basit ifadeyle akademimizin meşhur Batı hayranlığı ve tembelliğine bağlayabiliriz. (Fakat imkansızlıklarını da unutmadan!)

Bırakın bölgesel iddiaları ile coğrafyasına yeni bir soluk getirme iddiasındaki bir ekolü sadece kendi ülkemizin zorlu iktisadi yoluculuğuna dahi bir yol haritası hazırlayamayan bu akademi dünyası ile Türkiye dünyadaki %1'lik ekonomilk büyüklüğünü nasıl artıracak gerçekten merak ediyorum?

Bugün üniversite sınavını kazanıp iktisat fakültesinde öğrenci olmayı başaran bir genç 4 yıllık eğitim sürecinde adeta geriye doğru bir zaman yolculuğu tüneline girip mezun olduğu gün iktisadi bilgi açısından Keynes'in cenazesindeki dünyaya ışınlanıyor. Yani ileri gidemediği gibi, öğrenimini ancak ortodoks iktisada karşı bayrak açan heteredoks Keynes'in geniş kabul görüp gelenekselleşmesiyle ortodokslaşan 1 asırlık görüşlerine kadar ilerletip son noktayı koyuyor... Bir daha da kurulu nizam yani ortodoks politikalar ne diyorsa onu diyerek, neye inanılması emrediyorsa ona inanıp hayatını kamuda, özel sektörde devam ettiriyor. Akademi dünyasına geçenlerin durumu da çok farklı değil. Yeni bir soluk hiç bir yerde yok. Hazırladıkları makaleler, tezler kadro almak için sabredilmesi gereken angaryalar haline gelmiş durumda. Hepsi birbirinin tekrarı. Kimse yeni bir şey söylemiyor.... Hal böyle olunca derslerde gençlere anlatılanlar da yıllardır aynı notlardan... Verimsiz bir kısır döngü devam edip gidiyor.

Bu döngüden ülkemizi, bölgemizin, dünyayı etkileyecek bir ekolün çıkmasını bekleyenler varsa nafile. Her ne kadar akademiye yükkensem de ana suç onların değil. Kim bilir ne ideallerle başladılar yolculuklarına ve yolda başlarına neler geldi? Sormak lazım, dinlemek lazım, çözmek lazım.

Ne yapacağız yani, bırakalım böyle devam mı etsin?

Hayır tabiki, düzelteceğiz...

Bu toprakların özelliklerine, bölgemizin maddi kaynak ve sosyolojisine, tarihsel-kültürel mirasımıza uygun bir şekilde tüm girdilerimizi tezgaha koyup yepyeni bir okumayla iktisadi meselelerimizi ele alıp gaye-i hayallerimiz çerçevesinde analiz edeceğiz. Muhakkak kimsenin eskisi olmayan yepyeni bir rasyonel model oluşturup yola koyulacağız. Adını da "Yeni Türk İktisat Okulu" koyacağız...

İnşaallah!!!

 
ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan