Yeni normalimizin anormallikleri
Değerli dostlar sağlık ordumuz covid sürecinde her yönden başarılı bir imtihan vererek devletimizin yüzünü ağartıp yerli ve yabancı el ovuşturup bekleşen azgın güruha fırsat vermedi.
Halkı ile devleti kaynaştığında aslında her alanda destanlar yazan bir millet olmakla ne kadara övünsek az gibime geliyor.
Covid 19 dünyamızda artık hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağı gerçekliği ile bizleri yüzleştirdi.
Yeni normalimizin anormalliklerine alışmamız zaman alacak olsa bile olanda hayır arayan insanlarımız sayesinde bugünlere ufak tefek sıyrıklarla kazasız belasız geldik.
Şimdi yeni anormal yaşam şartlarını normal kabul etme zamanı.
Fiziksel mesafe maske ve hijyen yeni normalimizin olmazsa olmazı gibi.
Tokalaşma, kucaklaşma, namazda safları sık tutma gibi dünün normali birçok alışkanlıklarımız bugün anormal ve yasak.
Eş dost torun torba ile yakın olamama, sarılıp koklaşamama ve benzeri anormal insanlarımızı mutsuz eden davranışlar bugünün normali haline gelmiş.
Her şeye rağmen karamsar olmayalım beterin beterini düşünelim.
Yaşa ki gör derler.
Gerçekten ömrü olanlar son yıllarda yaşayarak bizzat şahitliğini yaptığı o kadar çok olmaz oldu ve olduruldu ki, Allah beterinden esirgesin diyorum.
Son yıllarda teknoloji ve yaşam tarzı değişiklikleri birçok yeni hastalığı tanımlamış ve buna göre tedavi ve aşı protokolleri geliştirilmiştir.
Önümüzdeki dönemde covid-19’un yol açtığı hastalıklar ve hasta olmayan hastalarla başımız derde girecek gibi. Aşı ve tedavi ile ilgili gelişmeler ve daha neler neler...
Nerede ise hiç bir konusunda konsensus yok. Bir bilim insanının ak dediğine diğeri kara diyebiliyor. Her gün yeni marifetler üreterek topluma korku pompalamak gibi bir garabetle karşı karşıyayız. Bunu doğal sonucu olan koronafabi nedir sorusunun cevabi ile çare ve çözüm önerilerine başlayalım.
Kısaca bu durumu, kaygının kontrolden çıkarak beyin ve sinir sağlığımızı bozması olarak tanımlayabilirim.
Hassas, duygusal, kaygıyı kontrolde tutamayarak panik hal nedeni ile zorlanan insanlar günümüzde herkesin sorunu olan bu süreci normalden biraz daha gergin tedirgin ve stresli abartılı yaşayabilirler.
Obsesyon olarak bilinen bazı norm dışı davranışları abartılı yaşamanın klinik bulguları ile yüzleşir ve sürecin kontrolden çıkmasını engelleyemezler.
Virüs bulaşması ve onu uzaklaştırmak için abartılı yıkama ve kaçınma davranışı ile ilgili öyle savrulmalar yaşanır ki, kişi ne kadar gayret etse bu girdaptan bir türlü çok amamanın çaresizliği ile agresif ve gerginlik durumunun girdabından çıkamamaya bağlı gelşen çarpıntı,ateş ,boğaz ağrısı, nefes darlığı , halsizlik gibi virüs kaynaklı şikayetler(!) ile acillerin yolunu tutmak sık karşılaşılan bir durum bugün.
Zıvanadan çıkan kontrolsüzlük ve içine düşülen girdabın çaresizliği ile birleşince olanlar oluyor. Akşama kadar banyodan çıkmasa veya günlük birkaç kalıp sabun tüketimi yada dezenfektan kolonya gibi temizleyici maddelerin sınırsız tüketimine rağmen bulaşma riskinin olamadığına inanmanın akıl yolu ile çözülemememsi ve buna bağlı kontrolsüz davranışlar...
Akıl ve mantıkla düşünüldüğünde yanlış yaptığının bilincinde olmasına rağmen sağlıklı düşüncenin kaybı nedeni ile kendini kontrolde başarısızlık giderek sık yaşanılan bir durum halini alıyor.
Fobilerin psikolojik tahlilinde altta yatan açıklanabilir bir gerekçe genellikle mevcuttur. Genetik yatkınlık etrafta olumsuz yaşanmışlık örnekleri çocukluk çağında yaşanılan fiziksel ve duygusal travmalar gibi gerçekliklerden yola çıkılarak çare ve çözüm için tedavi protokolleri oluşturularak sabır ve sebat ile sonuç alınabiliyor.
Normal olan birçok durum anormal ve tehdit olarak algılandığı için kişi kendini korumak adına yakınlarına dahi zarar verecek davranışlar sergileyebiliyor.
Hastalığın ana sebebi yaşanılan travmalar sonrasında stres kontrolünün bozulmasıdır. Bu sebebe bağlı gelişen abartılı şüpheci kişilik ile yaşam kalitesi alt üst olabiliyor.
Depresyondan paranoyaya, anksiyeteden kaygı kontrol kaybına iç içe girmiş birçok tablo ile sağlıklı oldukları halde hasta olarak karşımıza çıkabiliyor.
Yapılması gereken en elzem şey iyi iletişim ve hekim hasta diyaloğu.
Hasta hekimine güvenmeli, hekimde hastasına güven vererek iyi bir iletişim ağı kurulduğunda yaşanılan tüm sorunlar belki ilaca bile gerek kalmadan bir bir yok olabilir.
Günlük hayatı olumsuz etkileyen norm dışı olaylarla ilgili farkındalık oluşturduğunda tedavide başarılı olmamak mümkün değil. Sağlık ve mutluluk dileklerimle.