Dolar (USD)
32.58
Euro (EUR)
34.68
Gram Altın
2504.82
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

03 Haziran 2019

Yeni eğitim sistemi

Açıkçası yeni gelen her şeye biraz şüpheci yaklaşırım. Üstelik yeni gelen bir sistem ise bu, üzerinde daha çok düşünmemizi gerektirir.

Çocuklarımızın geleceği hepimizi için önemli. Peki, yeni eğitim sistemi onlara neler getirecek?

Konuyu rehberlik uzmanı Aysun Kıran Ağın’a sordum. Anladığıma göre yeni sistemde ilgi çekici detaylar var. Aysun Hanım’a ilk sorum yeni sistemin en yeni özelliğinin ne olduğuydu.

- “Hem evrensel unsurlar hem de yerli ve milli unsurlar dikkat çekiyor. Liselerde 2020-2021 eğitim öğretim yılı itibariyle kademeli olarak 9. Sınıflardan başlamak üzere uygulanmaya başlanacak. Ders sayısı azalacak.”

-”Peki, bu nasıl uygulanacak?”

-”9. sınıflarda 8 ders olacak. Bu 8 dersin 6 sı zorunlu ders 2 si seçmeli ders olacak. Zorunlu dersler ( Türk Dili ve Edebiyatı, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Yabancı Dil, Matematik Uygulamaları, Doğa Bilimleri Deneyimi, Sosyal Bilimler Deneyimi) , seçmeli dersler 2 grup halinde 1. Grup sanat ve spor dersleri, 2. Grup diğer seçmeli dersler başlığı altında olacak ve her gruptan 1 seçmeli ders seçilecek, böylelikle öğrenci toplamda 2 seçmeli ders seçmiş olacak.

10. ve 11. Sınıflarda ise 9 ders olacak. Bu alanda 4 zorunlu seçmeli ders grubu belirlendi. Metamatik, Fen Bilimleri, Yabancı Dil, Sosyal ve Beşeri Bilimler olmak üzere 4 tercih grubu belirlenen gruplar. Öğrenciler her gruptan en az 1 ders seçmek zorundalar.

12. sınıflarda ise 7 ders olacak. 12. Sınıflar üniversite hazırlık sürecinde oldukları için ders sayıları az. Türk Dili ve Edebiyatı, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük zorunlu derslerdir. Geri kalan dersler disiplinler üstü kariyer dersleri grupları arasından seçilecek. Matematik, Yabancı Dil, Fen ve Teknoloji, Sosyal ve Beşeri Bilimler, Sanat ve Teknoloji ağırlıkta dersler olmak üzere 5 grup arasından tercih yapılabilecek. Bunların dışında rehberlik ve destek çalışmaları yapılacak.”

-”Yani tercih öğrenciye bırakılıyor.”

-“Öğrenciler her alandan ders seçebilecek.”

-”Benim açımdan özellikle lise öğrencilerinin iş bulma sürecine dahil edileceği bir sistem olması önemli. Bununla ilgili bir yenilik var mı?”

“Tüm lise gruplarına Kariyer Ofisleri gelecek. Bu çalışmayla öğrenciler meslek gruplarını tanıyacak, kendilerini tanıyıp geliştirebilecek, kendine uygun meslek seçimlerini yapması için sağlam temeller oluşturulmuş olacak.”

-”Tabi bu anlattığınız gençler sosyal medyadan başını kaldırabilirlerse uygulanır. (gülümseme) bu gençleri çevrelerindeki bilgi kirliliğinden kurtaracak bir çalışma gerekmiyor mu?”

“Bilgi Kuramı dersi zorunlu hale gelecek. Bakanlığın 2018-2019 Eğitim Öğretim yılı için öğretmenlere yönelik hazırladığı kitapta da Bilgi Türleri (Gündelik Bilgi, Bilimsel Bilgi, Felsefi Bilgi, Dinî Bilgi, Teknik Bilgi, Sanat Bilgisi) Bilginin imkanı (Dogmatizm, Septisizm, Kritisizm), Bilgi elde etmede akıl (Rasyonalizm-Akılcılık), Bilgi etmede sezgi (Entüisyonizm- Sezgicilik), bilgili insanın özellikleri, bilginin yaşama etkisi, evrensel değerlerin kazanılmasında bilginin önemi, bilgi ve teknoloji arasındaki ilişki, bilgi ve iletişim teknolojilerinin insan hayatına etkisi, Dezenformasyonun toplum hayatına etkisi ve toplumların bilgi toplumuna dönüşüm süreci gibi konular yer alıyor. Öğrenciler bu derste doğrudan doğruya bilmenin ne olduğunu, Bilmenin farklı yolları ve farklı bilgi türleri konusunda, düşünmeye dayalı ve amaca yönelik doğru sorular sorabilmeyi öğrenecekler. Doğru düşünen ve kavramlar arasında doğru bağlamlar kurabilen bireyler yetişmiş olacak.”

-”Güzelmiş! En azından duymak güzel. Uygulanabilir mi? Bilemiyorum. Ama zaten sistemler oturana kadar asıl yük yine öğretmenlerin üzerinde olacak gibi. “

Uygulamalı öğrenme artacak. Yaparak yaşayarak öğrenmeyle bilgilerinin kalıcı hale gelmesi sağlanacak. Böylelikle başarı oranları artmış olacak.”

-”Ders yoğunluğu azalıyor mu? Yoksa bana mı öyle geliyor?”

“Haziran ayında dersler yerine, proje sunumları, portfolye hazırlıkları gibi etkinlikler getirilecek.”

Yeni sistemin detayları bunlar. İnşallah yavrularımıza faydalı olur.