Dolar (USD)
35.19
Euro (EUR)
36.60
Gram Altın
2973.83
BIST 100
9959.03
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
14 Mart 2024

​Yeni Dergiler: Şanlı Urfa'dan ve Pınarbaşı

Ramazan-ı Şerif ile bereketlenen bu günlerde hür tefekkürün kaleleri olarak gördüğümüz dergilerimize her gün bir yenisi ekleniyor. Fikrin, düşüncenin, güzelliklerin çoğaltılarak paylaşıldığı bu dergiler sayesinde edebiyat ve fikir ordusuna yeni yeni isimler, yeni neferler katılıyor.

Dergicilik zor ve meşakkatli bir iş olmasına rağmen bir dergi ortaya çıktığında ona emek verenlerin haklı sevinci ve gururu oluyor. Tasarı ve tasarımın nihayetinde ete kemiğe bürünen bir dergi yeni bir çocuk gibi doğuveriyor ellerinize. Sonuçta onun kadrü kıymeti okurlarının ona gösterdiği ilgi ve sevgi ile bilinirken bu sevgi ve ilgi zamanlar bir tutkuya da dönüşüyor.

Dergiciliğin aynı zamanda bir marifet işi olduğunu da belirtelim. Herkes dergi çıkaramaz, çıkarsa da yürütemez. Zor dedik ya, işte işin asıl zorluğu burada. İki kapak arasındaki sayfaları bir arı titizliği ile dolduracak kalemler gerekir en başta bir dergi için. Bu kalemlerin fikirde, hedefte ve bu yolculukta birlik etmeleri elzemdir her şeyden önce. Dergi idaresindeki yayın yönetmeni tıpkı bir orkestra şefi gibi şairleri ve yazarları sayfalara yerleştirir, o yazılardan yek ahenk bir ses çıkarmaya çalışır. Bu yüzden diyoruz ki bu iş bir marifet işidir ve her marifet iltifata tabidir. İltifat gören marifet her sayıda daha farklı, daha güzel, daha iyi bir iş ortaya çıkaracaktır.

Dergiler kervanına Milli Eğitim Müdürlükleri de katılmaya başladı. Bu da bizleri sevindiriyor. Öğretmen, öğrenci, şehrin yazarı çizeri ile başlayan çekirdek halkaya ülke genelindeki yazarçizerler de katılınca dergiler bir anda yöresellikten çıkıp ülke sathına hitap eden bir hava yakalayabiliyor.

Bu yazımızda bize ulaşan ve naçizane katkıda bulunmaya çalıştığımız Şanlı Urfa’dan ve Pınarbaşı isminde iki dergimizi tanıtmaya çalışacağız.

Şanlıurfa’dan Dergisi Şanlıurfa Milli Eğitim Müdürlüğünün çıkardığı ve “Ateşin yakmadığı iklimden bir yürek serinliği…” mottosuyla okurlarına merhaba diyen yeni bir dergi. Derginin imtiyaz sahibi İl Milli Eğitim Müdürü Asım Sultanoğlu, Genel Yayın Yönetmeni Eyyüp Azlal, Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Leyla Aldemir…

Derginin kapağında eski Urfa’ya dair güzel bir resim var. Asım Sultanoğlu “Kalem Ehline Selam” isimli takdim yazısıyla okurlarını selamlarken “Bu sayımız bir merhaba niteliğindedir. Urfa’dan merhaba, Türkiye’ye merhaba” diye sesleniyor ve derginin çıkış süreci ile ilgili bilgiler veriyor.

Derginin editörlüğünü üstlenen Eyyüp Azlal da yazısında derginin münderecatı hakkında kapsamlı bilgiler vermiş. Yazısını “Edebi bir zevkle çıkmış olduğumuz yolda bizimle yol yürüyenlere selam olsun.” diyen Azlal aynı zamanda yeni sayının da müjdesini vermekte.

64 sayfalık dergide otuz yedi kalem yer almış. Şiirden denemeye, hatırattan makaleye edebiyatın farklı şubelerinden güzel örneklerin yer aldığı dergi gerek içindeki kaliteli yazılarıyla gerek mizanpajıyla sanki kırk yıllık bir dergi gibi olgun ve aynı zamanda mütevazı bir duruşa sahip.

Bir güvercin naifliğiyle bizlere kadar ulaşan dergiye yayın hayatında başarılar diliyorum. Urfa gibi kadim bir şehrin boynunda nadide bir gerdanlık edasıyla arzı endam eden Şanlı Urfa’dan dergisi umarım uzun soluklu bir dergi olur ve kapaktaki güvercin bize bir zamanlar bizim de yaşadığımız, sevdiğimiz o diyardan bu dergiyi ulaştırır.

Elbistan Milli Eğitim Müdürü Fatih Çetin yönetiminde çıkan Pınarbaşı Dergisi de Elbistan Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde çıkan bir diğer dergi.

Bu dergimiz de geçtiğimiz günlerde ilk sayısıyla okurlarına merhaba dedi. Ali Akbaş dosyasıyla çıkan dergi 62 sayfalık bir hacme sahip. Aralarında Ali Akbaş’ın da bulunduğu, birçoğunu edebiyat dergilerinden ve kitaplarından tanıdığımız 25 usta kalem Ali Akbaş’ın şiiri ve sanatı hakkında düşüncelerini aktarmış. Yazarlarımız yazılarında Akbaş’ın önemli şiirlerinden örnekler vermekle birlikte Ali Akbaş’ın Aral’a Ağıt, Elif, Şöhretler Terzihanesi ve Göç şiirlerinin de yer aldığı dergi tam arşivlik bir dergi olmuş. Derginin sade mizanpajı kadim bir edebiyat dergisinin vakarını taşımakta.

Pınarbaşı da sanki kırk yıllık bir dergi gibi gayet kavi ve kendinden emin bir dergi. Şiirin başkenti sayılan Maraş’tan da böyle bir dergi çıkmış olması da zaten şaşılacak bir durum olmasa gerek. Kimler yok ki kadroda, Ali Akbaş, Muhsin İlyas Subaşı, Bekir Oğuzbaşaran, Tayyip Atmaca, Yasin Mortaş, Talat Ülker, Ramazan Avcı, Mehmet Ali Kalkan, Mehmet Gözükara ve diğer usta kalemler.

Yıllarını bu yolda sarf etmiş birçok ismin destek olduğu bu derginin de uzun soluklu olmasını diliyorum. Bu arada dergi yönetimi şimdiden ikinci sayı için kollarını sıvamış durumda.

Tüm okurlarımızın Ramazan ayını da tebrik ederken son söz olarak dergiler çoğalsın ve ediplerimizin kalemleri hiç susmasın diyorum.