Dolar (USD)
34.49
Euro (EUR)
36.24
Gram Altın
2958.07
BIST 100
9367.77
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
29 Haziran 2024

​Yeni AKM üzerine

1970’lerden bu yana İstanbul’un önemli kültür buluşma noktalarından biri olan Atatürk Kültür Merkezi’nin hikayesine baktığımızda uzun süren inşaat süreçleri ve yangın gibi bir takım üzücü gerçekleri görürüz.

Atatürk Kültür Merkezi ünlü Türk mimar Hayati Tabanlıoğlu’nun projesi ile 1956 senesinden 1969’a kadar ilmek ilmek işlenerek inşaa edildi..
1 yıl içinde ne yazık yanarak harap bir hale dönüştü..
Yeniden aynı ünlü Türk mimar tarafından onarılan AKM 8 yıl sonra yeniden açıldı.
2005 yılında eskidiği için mecburen kapatılmak zorunda kalındı.. Uzun süren çetrefilli serüveni nedeniyle projesi dahi tasarım aşamasına geçemedi..
AKM’nin ilk halini inşaa eden ünlü Türk mimarın oğlu Murat Tabanlıoğlu’nun tasarlayacağı yeni hali heyecanı doruklara taşıdı. 2019’da inşaatı başladı 2021 yılında tamamlandı..
AKM Beyoğlu’nun ve İstanbul’un göz bebeği oldu..
Atatürk Kültür Merkezi’nde yer alan dev opera salonu, tiyatro salonu, fuaye alanları, çok amaçlı salonu, kütüphanesi ve bir çok alanı görenleri büyülüyor.
Kadim kültürün en nadide eserlerine ev sahipliği yapan Beyoğlu, her yıl, yurt içinden ve dışından milyonlarca ziyaretçiyi ağırlıyor. İşte bu bağlamda hem tarihsel/kültürel yönü hem Taksim meydanındaki merkezi konumu ile önem arzeden Atatürk Kültür Merkezi’nin mutlaka ve mutlaka gelecek nesillere ulaşması gerektiğine inanıyorum.
Sık sık ziyaret etmeye çalıştığım AKM’nin özellikle gençler tarafından tarihsel boyutta keşfedilmesini arzu ediyorum.
Velhasıl, tüm sanat severlere önermeyi bir borç bilirim..