Yediklerimiz İlacımız Olursau2026.
Tıb ilminin babası olarak nam salmış Hipokrat 'a ait yukardaki başlık..Günümüz insanının pek önemsemediği bir teklif bu.Hastalanmadan önce sağlığını muhafaza et diyen ise bizim peygamberimizu2026Koruyucu hekimlik çağımız tıp anlayışında sanki bilerek unutulmuş.Sistem hasta üretimi ve ilaç tüketimi üzerine inşa edilmiş durumda.Bu sistemin dışına çıkmak ise her babayiğidin karı değil. Hastalıklara karşı korunmada gıdalar konusunda ise toplumda genel bir bilgi kirliliği gözlerden kaçmıyor.
Reyting uğruna gaf üstüne gaf yapılıyor yazılı ve görüntülü basınımızdau2026..Doğru hangisiu2026. Modern tıbbın tüm imkanları seferber edildiği halde şifa bulamayıp tıp dışı yollardan medet uman milyonlarca insanın bu kutsal çatı altında şifa aramasının yolunu sonuna kadar açmak ta biz hekimlere düşmektedir.
Kısa bir hatırlatma yaparak doğru bilinen yanlışlar ve yanlış bilinen doğrular ile ilgili ezberlerinizi gözden geçirmenizi teklif ediyorum.Tahıl, sebze ve meyvelerde bulunan çeşitli maddeler ve vitaminler, depresyondan tansiyona birçok hastalığa iyi geliyor Yeterki doğru yerden duralım ve doğru yere bakalım..
Örneğin çok tüketilen muz ihtiva ettiği yüksek miktarda karbonhidrat i ve zengin bir potasyum kaynağı ile kalbin düzenli olarak çalışmasını ve tansiyonun düzenli olmasını sağlıyor. Rezene ve tahıl da aynı olumlu etkiyi yapıyor.. İçindeki kalsiyum ve potasyum gibi mineraller ile B vitamininin vücuda direnç kazandırdığı arpa ise kolesterolün normal seviyelere düşmesinde büyük katkı sağlayabilir.
Sindirimi çok rahat olan avokadoyu, özellikle içerdiği dengeli E vitamini ile kalbe iyi gelirken, yüksek potasyumu depresyona sebep olan uyuşukluluğu engelliyor. Kays içindeki betakaroten adlı madde, hücrelere saldıran molekülleri kontrol altına alarak, kanseri önlüyor. Kuru kayısıya rengi bozulmasın diye eklenen sülfürdioksit de, astım gibi alerjilere iyi geliyor. Basur ve kabızlıktada kaysı ilk müracat edilen meyve ..
Sebze hormonu fitoöstrojen içeren nohut ile içinde elajik asit bulunan üzümün, menopozun olumsuz etkilerine karşı koruyucu özellikleri bulunuyor. Sadece iki-üç adet kuru erik yemenin bile vücudun ihtiyacı olan antioksidanları karşıladığı, idrar yolları kaslarını rahatlattığı, bunun da kolon kanserine karşı koruyucu olduğunu biliyoruz. Ayrıca, yüksek orandaki bor minerali ile menopozdaki kadınlarda östrojen seviyesini dengede tutuyor. Romatizma ağrılarını büyük oranda azaltan kekik yağının yanı sıra zencefilin ve lahananın de aynı alanda olumlu etkileri bulunuyor
Diyetin ve beslenmenin kanserin gelişiminde oynadığı rolü değerlendirmek ve açıklığa kavuşturmak için birçok araştırma va elimizde . Hiçbir dolaysız neden-sonuç ilişkisi kanıtlanmadıysa da, istatistikler bazı gıdaların bazı kanser tiplerinin riskini arttırabildiğini ya da azaltabildiğini göstermektedir.
Normal vücut ağırlığını koruyarak bile bazı kanser türleri engellenebiliyor.. Başta prostat, pankreas, göğüs, yumurtalık, kalınbağırsak, safra kesesi ve rahim kanseri gelmek üzere, insanlarda bazı kanserlerden ölme oranı şişmanlıkla bağlantılıdır.
Diyetinizde çok fazla doymuş ve doymamış yağdan kaçının. Bazı çalışmaların ortaya koyduğu kanıtlar, diyetteki yağ seviyeleri ile prostat kanseri, kalınbağırsak kanseri ve diğer kanserlerin oluşumu arasında bir ilişki olduğunu düşündürmektedir.
Lif açısından zengin gıdalar yiyerek çok hastalıktan korunulabülir. Diyet lifi, vücudu özellikle kalınbağırsak kanseri olmak üzere, bazı kanser biçimlerinden korur gibi görünmektedir. Bu nedenle, taze meyve, sebze ve az işlenmiş tahıl ürünleri gibi çeşitli diyet kaynaklarını her gün yiyin.
A vitamini ve C vitamini açısından zengin gıdaları her gün yiyin (Bazı örnekler, A vitamini kaynakları olarak havuç, ıspanak, tatlı patates, şeftali, kayısı, koyu yeşil ve koyu sarı taze sebzeler ve meyvalar; C vitamini için portakal, greyfurt, çilek, yeşil ve kırmızı biber kiviu2026). A vitamini, ağız boşluğu, boğaz, gırtlak ve akciğer kanserleri dahil olmak üzere, bazı kanserlerin sıklığının azaltılmasına yardımcı olabilir. Ama, bu vitaminleri normal ihtiyacınızdan daha fazla miktarda tüketmeniz gerekmez.
Brokoli, lahana, Brüksel lahanası, kıvırcık lahana, karnabahar, hardal yaprakları düzenli diyetinizin bir parçası haline getirin. Araştırmalar bu gıdaların kalınbağırsak, mide ve akciğer kanserlerinin gelişimine karşı koruma sağladıklarını göstermektedir.
Tuzlanarak, tütsülenerek ve nitratla işlenmiş gıdalardan az miktarda yiyin. Bu gıda grubu sucuk, jambon ve diğerleri gibi tütsülenmiş ve konserve edilmiş etleri içerir. Yemek borusu ve mide kanseri sıklığı, bu gıdaları çok miktarda yiyenlerde daha yüksektir. Izgara ya da tütsüleme gibi bazı pişirme yöntemleri kansere yol açabilen maddeler üretebilir bu nedenle bu yöntemleri az kullanmak gerekir.
Yemek pişirirken kullandığınız tuz miktarını, yarım kilo ette dörtte bir çay kaşığı tuz, pişirilmiş sebze ya da tahıl porsiyonu başına sekizde bir çay kaşığı tuzla sınırlayın. Tuzu sınırlayarak hem ülkemiz sağlık bitcesine olumlu katkı sağlar hemde kalp ve damar hastalığı böbrek mide hastalığı gibi birçok hastalığa karşı kendimizi koruyabiliri .Can boğazdamı gelir.Boğazdan mı çıkar.Ne diyorsunuzu2026.