Dolar (USD)
34.53
Euro (EUR)
36.15
Gram Altın
3000.00
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
29 Mart 2017

Yazar Turgut Güler

Tarihimize büyük bir alaka olduğu aşikar. Yayınevlerimiz ecdadımızla ilgili eserler yayımlıyor, televizyonlarımız tarihu00ee konuları ve şahsiyetleri ele alan diziler, programlar hazırlıyor, bir çok kuruluş da Türk ve İslam tarihi hakkında seçkin toplantılar düzenliyor.

Eserleriyle tarihimizi bize sevdirenler arasında Turgut Güler de var. Özellikle son yıllarda Ötüken Neşriyat tarafından kültür hayatımıza kazandırılan eserleri, tarih meraklılarının başucu eseri olmaya başladı bile.

Afyon'da dünyaya geldi

Turgut Güler, 1951 yılında Afyonkarahisar'ın Sultandağı ilçesine bağlı Dort (bugünkü Doğancık) köyünde doğdu. u00c2ilesi, 1959 Ocağında Aydın'ın Horsunlu kasabasına yerleşti. İlkokulu orada, Ortaokulu Kuyucak'da okudu. İki hafta kadar Nazilli Lisesi'ne devam ettikten sonra, Nazilli Öğretmen Okulu'na girdi. Bu okulun ikinci sınıfını bitirdiği 1968 yılında, İstanbul Yüksek Öğretmen Okulu Hazırlık Lisesi'ne kaydoldu. 1969-1973 yılları arasında, Yüksek Öğretmen Okulu hesabına, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Taru00eeh Bölümü'nde tahsu00eel gördü.

Ahmet Kabaklı'nın isteği

İstanbul Çapa'daki Yüksek Öğretmen Okulu'nun Kompozisyon ve Diksiyon Hocası olan Ahmet Kabaklı'nın başkanlığında kurulan Türkiye Edebiyat Cemiyeti'nde, bilahare bu cemiyetin yayınladığı Türk Edebiyatı Dergisi'nde vazu00eefe aldı. Bir taraftan üniversite tahsu00eeline devam etti, bir yandan da bahsi geçen derginin 'mutfak' tabir edilen hazırlık işlerinde çalıştı. Metin Nuri Samancı'dan sonra da ikinci yazı işleri müdürü oldu (Mart 1973, 15. Sayı). Bu dergide yazı ve şiirleri yayımlandı. 1973 Haziranında üniversiteyi bitirdiğinde, Malatya Mustafa Kemal Kız Öğretmen Lisesi taru00eeh öğretmenliğine tayin edildi. Ahmet Kabaklı'nın arzu00fbsu ile bu görevine başlamadı ve İstanbul'da kaldı, Türk Edebiyatı Dergisi'ndeki mesau00eeyi sürdürdü.

Öğretmenliğe dönüş yaptı

1975 yılında hem Edebiyat Cemiyeti (Bakanlar Kurulu kararıyla Türkiye kelimesi kaldırılmıştı), hem de Türk Edebiyatı Dergisi, maddu00ee sıkıntılar yaşadı, dergi yayınına ara verdi. Bunun üzerine, resmu00ee vazu00eefe isteği ile Millu00ee Eğitim Bakanlığı'na müracaat etti. Van Alparslan Öğretmen Lisesi'nde başlayan taru00eeh öğretmenliği, Mardin, Kütahya ve Aydın'ın muhtelif okullarında devam etti. 1984 yılında açılan Aydın Anadolu Lisesi'nin müdürlüğüne getirildi. 1992'de, okulun yeni binasıyla beraber adı da değişti ve Adnan Menderes Anadolu Lisesi oldu. Bu vazu00eefede iken, 1999 Ağustosunda emekliye ayrıldı. 2000-2012 yılları arasında, İstanbul'da, Altan Deliorman'a ait Bayrak Basım-Yayım-Tanıtım'da, yazı ve yayın çalışmalarına katıldı. Yine Altan Deliorman'ın çıkardığı Orkun Dergisi'nde, kendi adı ve müstear isimlerle (Yahya Balu00ee, Husrev Budin, Ertuğrul Söğütlü) yazılar yazdı. İki kızı var. Yayımlanmış eserleri, Orhun'dan Tuna'ya Uluğ Türkler, Takı Taluy Takı Müren (Daha Deniz Daha Irmak), Cihangu00eer Tu00fbğlar-Selu00eemname, Ejderlerin Beklediği Hazu00eene-Türkçe Üzerine Düşünceler, Şehsüvar-ı Cihangu00eer-Fatihname de bulunuyor.

Bugün ESKADER'de konuşacak

Turgut Güler, bugün Prof. Dr. Mehdi Ergüzel ile birlikte yakından tanıdığı Altan Deliorman'ı anlatacak. Basın İlan Kurumu ve ESKADER'in düzenlediği toplantı saat 14.00'te başlayacak. Gidip dinlemek, bu toplantıda anlatılacakları dinlemek gerek.

Eserlerinin kısa tanıtımı

Turgut Güler'in yeni eserlerinin muhtevasını, arka kapak yazılarından şimdilik kısaca öğrenelim:

Fatihname u2013 Şehsuvar-ı Cihangu00eer: "Turgut Güler, Şehsüvar-ı Cihangu00eer -Fatihname- kitabıyla da 'Türk İstanbul'da yaşamanın Peygamber müjdeli lezzetini bize sunan Fatih Sultan Mehmed Han'ı anlatıyor. O Han ki, hem kendi hanedanının içinde, hem diğer Türk siyasu00ee teşkilatlarının hükümdarları arasında, hem de Dünya idarecileri sıralamasında 'yegane' olmayı başarmış, cümle ölçü ve değerlendirme kıstaslarını dürüp bir kenara atmıştır. Türk taru00eehiyle beraber, en geniş manasıyla Cihan taru00eehinin gelmiş geçmiş sayılı şahsiyetleri arasında zirveye oturan Fatih Sultan Mehmed Han, Türk milletinin yetiştirdiği Cihan'a değer bir isim ve soyunun iftihar kaynağıdır."

Cihangir Tuğlar Selimname: "Turgut Güler'den daha önce eşi benzeri görülmemiş bir Yavuz Sultan Selu00eem Han taru00eehi okuyacaksınız: Yavuz Sultan Selu00eem Han'ın olmadığı bir Dünya'da tu00fbğ olmak, ne kadar manasız ve ne tarif edilemez bir boynu büküklüktür. Yahya Kemal, 'Yavuz Sultan Selu00eem' kelimelerine sığdırdığı 'Cihangu00eer' hasletlerini, en çok 'tu00fbğ'larla birlikte keşfetmiş ve onun Cihan'ı emellerine dar gören tasavvurlarını, hep 'tu00fbğ' alem ve zülüflerinde uçarken görmüştür. Yavuz Sultan Selu00eem'in tu00fbğları, büyük Hakan'ın kendisi gibi, ufuk çizgisi Dünya'yı içine alan tu00fbğlardır. Bu tu00fbğlar, Cihangu00eer Yavuz Sultan Selu00eem Han'ın, ismiyle müsemma 'Cihangu00eer Tu00fbğlar'ıdıru2026"

Demir Kuşaklı Cihangu00eer Süleymanname: "Kırk altı yıl sürmüş, Türk taru00eehinin neredeyse en uzun hükümdarlık çağının sahibi Muhteşem Süleyman'ın etrafında devreden hadiseler, okuyanı yoran, sarsan, düşündüren, kıvandıran, bazen de "keşke olmasaydı" yahut 'iyi ki öyle olmuş' dedirten, her fasılda şaşırtan, sevindiren, üzen gelişmelerle doludur. Turgut Güler, daha önceki eserlerinde olduğu gibi bunda da, Türk kültürünün büyük şahsiyetlerine ve devrin diğer önemli simalarına hak ettikleri yeri vermektedir. Eserde Sinan'ın sanat kudreti, Piru00ee Mehmed Paşa'nın kemali, Oruç Reis'in celadeti, Turgut Reis'in zafer iştiyakı, okuyucunun rikkat, dikkat ve heyecanını besleyen, bazen ışıltılı bazen mahzu00fbn sayfalarla akıp gitmektedir."