Dolar (USD)
34.54
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3016.49
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
28 Kasım 2016

Yavuz Selim

Osmanlı padişahları arasında en çok sevilenlerden biri de Yavuz Sultan Selim olsa gerek. Fatih, Osman Gazi, Sultan Abdülhamid de hürmetle, şükranla yad edilen padişahlarımız arasındadır. Aslında 36 mümtaz padişahımızın da farklı cepheleri ve devleti ayakta tutmak için gösterdikleri ihtimamı hayatlarını okurken görmek mümkündür.

Yayıncıların en çok yoğun olduğu dönem, fuar zamanlarıdır. Büyük bir heyecanla yeni kitaplarını fuarlara yetiştirmek ve okuyucu önüne çıkarmak isterler ve bunun için çırpınırlar. Geçen TÜYAP Kitap Fuarı'na katılırken bunu gördüm. Neredeyse bütün yayınevleri, yeni kitaplarla okuyucu önüne çıkmışlardı. İki değerli yazarla bizim de bir panelimiz vardı. Üstün İnanç ve Murat Başaran'la birlikte yaptığımız sohbette edebiyatta vefayı ve yeni hatırlanan yazarları konuştuk. Tabii bugünlerde Mihrabad Yayınları'nın eserlerini günümüze kazandırdığı unutulmuş isim Cavit Ersen de hatırlandı.

Geçen cumartesi günü Damla Yayınları standında Talip Arışahin hocamızın imza günü vardı. Ve yeni eseri Yavuz Sultan Selim o güne yetiştirildi. Mihrabad'tan çıkan eserin kapağı dikkat çekiciydi. Ziyaretçilerin, okuyucuların profiline dikkat ettim. Her yaştan insan var, öğrenci, memur, işçi, yaşlı, ama genellikle gençler ve hanımlaru2026 Mihrabad'ın yeni çıkan kitaplarını incelerken özellikle padişah serisini dikkatle inceliyorlardı. Demek ki, düşüncem doğru imiş diye kanaat getirdim. Tarihimize toplumumuzda büyük bir ilgi var. Bunda şüphesiz Diriliş Ertuğrul gibi güzel dizilerin de tesiri büyük, bunu kabul etmek lazım. Talip Arışahin hocamız, okuyucularına Yavuz Sultan Selim kitabını imzaladı durdu. Yanında da Babıali'nin emektar isimlerinden, yayınevinin de kurucusu kadim dostu Mehmet Doğru Bey vardı. O gün sohbetimiz kitaplar hakkında bilhassa tarihu00ee eserlere dairdi.

Yavuz Sultan Selim, Osmanlı Devleti'nin en kudretli, geniş ufuklu ve büyük padişahlarındandır. Onun kısa zamanda yaptığı işler, kazandığı zaferler ve elde ettiği başarılar, olağanüstü derecededir. Dedesi Fatih Sultan Mehmed gibi alimlere çok büyük saygı gösteren ve gece gündüz kitap okuyup bilgisini arttıran Yavuz, sanatkar yönüyle de temayüz etmiş, hafızalarda yer eden şiirlere imza atmıştır. Yavuz, Anadolu'da huzur ve birliği sağlamasıyla, Çaldıran ve Ridaniye zaferleriyle, Güneydoğu illerini Osmanlı'ya bağlamasıyla, Arap İslam ülkelerini imparatorluk topraklarına katmasıyla Suriye ve Mısır topraklarını fethetmesiyle bir cihan padişahı olduğunu göstermiştir. 58 yıllık kısa ömründe 8 yıl saltanat süren, padişahlığı döneminde Devlet-i u00c2liye'yi şahlandıran Yavuz'un hayatını Talip Arışahin'in kaleminden okumak mümkün. Yazarımız bu eserinde, Yavuz'un doğumundan başlayarak çocukluğunu, delikanlılık yıllarını, aldığı eğitimi, hocalarını, şehzadelik dönemini, fiziku00ee ve ruhu00ee portresi ile birlikte sağlam kişiliğini anlatıyor. İsyanların üstüne gidip püskürten, ayaklanmaları bastıran, fitne odaklarının faaliyetlerini kudretli şahsiyetiyle durduran Yavuz'un, Osmanlı'ya kazandırdığı 'Halifelik' müessesesine verdiği büyük değer "Hadim'ül Haremeyn" ifadesiyle kendisini buluyor.

Bu kıymetli eserin yazarı Talip Arışahin Hocamızı da biraz daha yakından tanıyalım. 1937'de Konya'ya göç eden bir ailenin çocuğu olarak 1941 yılında bu şehirde doğdu. 1960 yılında Konya İmam Hatip Okulu'ndan, 1965 senesinde de şimdiki adı Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi olan İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü'nden mezun oldu. Kars, Konya ve İstanbul'daki çeşitli okullarda öğretmenlik ve idarecilik yaptı. 1984-1986 yılları arasında Antalya'da Milli Eğitim Müdürü olarak görev yaptı. 1993'te emekli olduğu zamandan 2004 yılına kadar da çeşitli özel okullarda öğretmenliği devam ettirdi. Milli eğitime tam 39 yıl hizmet etti. Yazarımız eğitimciliğinin yanı sıra kaleme de sarıldı ve birbirinden değerli yazılara ve eserlere imza attı.

Hala büyük bir sevgi ile hatırlanan Mavi Kırlangıç ile Tercüman Çocuk dergileri ile Diyanet Çocuk dergisine hikayeler yazdı. İki kıymetli eseri, 1970 yılında İrfan Yayınevi tarafından kültür hayatımıza kazandırıldı. Bunlar Küfeci Minikler Takımı hikaye kitabı ile Akaid kitabıdır. Çocuklar için kurulan Damla Yayınevi'nde daha ziyade ilköğretim 4., 5., 5., 6., 7. Ve 8. Sınıflar için Mehmet Doğru Bey ile birlikte Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders kitaplarına imza attı. 2007 yılında Yıldızlar Takımı, Küfeci, Ayının Dostluğu, Ağlayan Deve Yavrusu ve İstanbul'un Fethinin Hikayesi yine bu yayınevinden çocuklarımıza ulaştı ve okundu. Çocuk yaşta Sevgili Peygamberimize iman eden on seçkin sahabenin hayat hikayelerini yazdı. Çocuk Sahabeler Dizisi hazırladı. Görgülü Kuşlar Gördüğünü İşler kitabı Diyanet Vakfı tarafından yayımlandı. Fatih'in İstanbul Rüyası yine Genç Damla sergisinden 2015'te çıktı. Hocamız merak ve heyecanla yine büyük bir sultanımızın, kurucu Osmanlı Beyinin eserini hazırlıyor. İnşallah yakında bu kıymetli eseri de okumak nasip olur.

Malum olduğu üzere Yavuz Sultan Selim büyük bir padişah olduğu gibi ince duygulara sahip olan iyi bir şairdir. Selimu00ee mahlasıyla kaleme aldığı çok iyi şiirler, kıt'alar mevcuttur. Onlardan biriyle yazımıza son verelim. Bu mısralarda dünyanın faniliği ve asıl Baku00ee olanın Cenab-ı Allah olduğu ne güzel ifade ediliyor:

"Gamına gamlanıp olma mahzun, / Demine demlenip olma mağrur, / Ne dem baki ne gam baki, ya hu00fb! / Hüvel baki, hüvel baki..."

Cihan padişahı Yavuz Sultan Selim'e rahmet dilerken, Talip Arışahin Hocamıza da selam ve saygılarımızı takdim ediyor, yeni eserlerini merak ve heyecanla beklediğimizi hatırlıyoruz. Kaleminize, yüreğinize, gönlünüze sağlık aziz hocam! Daha nice eserlere inşallahu2026