Dolar (USD)
34.50
Euro (EUR)
36.43
Gram Altın
2965.23
BIST 100
9177.49
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
08 Temmuz 2024

​Yatırıma 'BYD Etkisi' olur mu?

Önce Çin’den ithal edilen tam elektrikli araçlara ‘7 coğrafi bölgede en az 20 yetkili servis istasyonunun ithalatçı firma tarafından kurulması’ şartı getirildi.

Daha sonra da Çin’den ithal edilen tüm otomobillere yüzde 40 ek gümrük vergisi kararı alındı.

Alınan bu kararları doğru ya da yanlış bulanların buluştuğu tek ortak nokta; ‘Türkiye’de üretim yatırımı yapsınlar.’

Nitekim otomotiv pazarımızda yerini alan her Çinli markanın yöneticisi, ‘Türkiye bizim için çok önemli. Avrupa’ya açılan kapımız. Burada fabrika kurmayı düşünüyoruz’ gibi açıklamaları her fırsatta yaptı.

Öncelikle Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği satış verilerinde yer alan Çinli otomotiv markalarını bir listeleyelim:

- “BYD, Chery, DFSK, Farizon, Honqai, Leapmotor, Maxus, MG, Neta, Seres, Skywell”

MG VE SKYWELL’DEN DE YATIRIM AÇIKLAMASI BEKLİYORUM

BYD, Chery, MG ve Skywell markalarının Çinli yöneticilerinin Türkiye’de yatırım görüşmeleri ve gezisi yaptığını zaman zaman bu köşeden duyurdum.

Bu ziyaretler sadece hükümet yetkilileriyle de olmadı, görüşmelere OSD ve TAYSAD’da dahil edildi.

Akabinde BYD’nin Macaristan’a, Chery’nin de İspanya’ya fabrika kuracağı haberleri ümidimizi kırmadı değil.

Doğan Trend Otomotiv CEO’su Kağan Dağtekin’in MG’ye Türkiye’de fabrika yatırımı yaptıracağız kararlılığı, Skywell Türkiye CEO’su Mahmut Ulubaş’ın yatırım için gerekli başvuruları yapması ve Bilişim Vadisi’nde konuşlanması her an yatırım açıklaması geleceği heyecanımızı diri tuttu.

Hatta geçtiğimiz günlerde Skyworth Digital ve Skywell Europe sahibi ve kurucusu Mr. Stephen WONG ile Skywell’in kurucu ortaklarından ve CEO su Mr. Wu LONGBA, Skywell Türkiye ve Skywell Europe bölge direktörü Mrs. Chen Quanrong Ankara’da bir dizi ziyarette bulundu.

TERS KÖŞE OLDUM İYİKİ DE OLDUM

BYD’nin Türkiye’de fabrika kuracağı, bugün bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanacağı haberlerinin ortaya çıkması deyim yerindeyse şahsen beni ‘ters köşeye yatırdı.’

İyi de oldu. Neden mi?

Çünkü, Çinli yöneticiler hem Türkiye’ye yatırım yapmak istiyor hem de çekiniyor.

Yatırım teşvik ve destekleri iyi olsa da, ekonomideki dalgalanma ve belirsizlik yatırımcı için okyanusta pusulasız yol almaya benziyor.

Tabi son zamanlarda ortaya konan politikalar, ‘gri listeden çıkmamız’ gibi detaylar yatırım ortamının güvenli olmasına işaret ediyor.

Nitekim dünyanın en büyük elektrikli araç üreticisi Çin menşeili BYD’nin Türkiye’ye yatırım yapacak olması diğer markalara da örnek olacaktır.

Umarım ‘kelebek etkisi’ yapar ve Çinli markalar birer ikişer ülkemizde fabrika kurar.

SWM YATIRIM GÖRÜŞMELERİNİ BAŞLATTI

Unutmadan, yatırım yapmaya namzet bir markadan yapılan açıklamayı da paylaşayım.

ODMD listesinde yer almayan fakat ülkemizde satış yapan İtalyan menşeili Çinli Shineray Group bünyesinde bulunan SWM markasının yöneticilerinden ATMO Group CEO’su Anton Chernov’un açıklamasını aynen aktarıyorum: “ATMO Group olarak Türkiye'de yatırım yapmaya ve daha fazla proje geliştirmeye ilgi duyuyoruz. Türkiye'deki çalışan sayımız geçen yıla göre iki katına çıktı, gelirimiz her yıl artıyor ve gelişim için uzun vadeli bir planımız var. Şu anda yıllık 50.000'den fazla araç üretim kapasitesine sahip bir üretim tesisi üzerinde çalışıyoruz. Üretim tesisi, Türkiye pazarının ihtiyaçlarını karşılamalı ve aynı zamanda Balkan ülkeleri ve AB bölgesindeki diğer pazarlara da ihracata odaklanacak. Türkiye’de üretim için aylar öncesinden T.C. Sanayi Bakanlığı ile görüşmelere başladık. Ayrıca T.C. Ticaret Bakanlığı ve T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ile görüşmelerimiz devam ediyor. Yeni projelerimiz için güçlü yerel ortaklarla aktif olarak iletişim halindeyiz. Ancak, yatırım projesi hakkındaki nihai karar, devletten sağlanan destek tedbirlerine bağlı olacaktır.”

Ne demişler: SABAH OLA HAYROLA