Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
07 Şubat 2017

Yaşlanmak güzeldir

Allah Teala'nın fıtru00ee bir kanunudur yaşlılık. Çocukluk, gençlik, olgunluk, dönemi derken ömrü vefa eden herkes kendini ihtiyarlık potasında bulu verir. Güçlülük yerine acizlik başlar. Sıhhat yerine hastalıklar bulur insanı. İlerleme yerine gerileme dönemine girer insan. Zamanın nasıl geçtiğini fark etmeden gelir çatar ihtiyarlık. Doğum ve ölüm gibi ihtiyarlık ta kaçınılmaz bir dönemdir insanın hayatında. Yaşlılık hayatın "erzelil-umur"u, en zor çağıdır.

Uzun yaşama Allah'ın insana verdiği bir nimet ve ihsandır. İnsanı yaratan Allah, ihtiyarlık dönemine ulaşan kişilerin korunması ve bakılması için çocuklarına ve topluma bazı görevler yüklemiştir. Dün ile bugün arasında bir köprü olan yaşlılarımıza iyi davranan ve onları asla bir yük olarak görmeyen, bilakis varlıklarını bereket sayan bir anlayışın mensuplarıyız. Bu anlayışla son yıllarda yaşlılarımıza hak ettikleri değeri veren ve onlara gerektiği gibi bakım ve hizmet üreten bir siyasi bakışın faaliyetlerini görmemezlikten gelemeyiz.

Geçmişini bilmeyen geleceğini inşa edemez düsturu ile yaşlılara yönelik politikalar ve programlarla aktif ve sağlıklı yaşlanmayı önemseyen bir anlayışla yaşlılarımızı evlerinde huzurlu bir ortamda saklamak amacı ile "Evde Bakım Hizmetleri"ne öncelik tanıyan hükümet, bu uygulama ile sadece çocuğu değil istediği kişi tarafından evde kendisine bakmasını isteyen yaşlılarımıza bu kolaylığı sağlanmakta ve refakatçi olarak belirlenen kişinin ücreti devlet tarafından karşılanmaktadır. Son yılda bu rakam beş yüz bin civarına çıkmış ve bunlara ödenen ücret dört buçuk milyar lira seviyesine yükselmiştir. Bu sayede insanlar arzu ettikleri ev ortamında ve çocukları ile birlikte yaşama ve yaşlanma şansını yakalamışlardır.

Devlet ilk defa "Evde Sağlık Hizmetleri" ile 81 ilde, 915 birimle yaşamı tehdit eden hastalıklara karşı hastanın ve ailenin, fiziksel ve psiko-sosyal ihtiyaçlarını karşılama anlamında bir devrim niteliğinde çalışma başlatmış ve bu sayede 2002 yılında sıfır olan evde bakım sayısı 2016 yılında bir milyona yaklaşmıştır.

Sosyal çevrelerinden tecrit edilmeden, huzur evlerinde değil de ev ortamında yaşamaya devam etmek isteyen yaşlılar için "Yaşlı Yaşam Evi Projesi" ile apartman dairesi veya müstakil evlerde yaşamaya devam eden büyüklerimiz hem daha sağlıklı ve hem de daha mutlu bir yaşlılık dönemi geçirmektedirler.

Yaşlısına iyi bakan toplumlarda refah seviyesi daha yüksek olur anlayışı ile 65 yaşını doldurmuş muhtaç, kimsesiz ve güçsüz vatandaşlara verilen "65 Yaş Üstü Aylığı" ile artık yaşlılarımız kimseye muhtaç olmadan devletin güvencesi ve desteği ile onurlu bir yaşlılık dönemi yaşamaktadırlar. Velev ki çocukları ile birlikte yaşamış olsun ve çocuklarının maddi durumu iyi olsun, kendi durumu itibarı ile yardıma ve desteğe muhtaç ise bu destek devam etmektedir.

Bir zamanlar maaş kuyrukları çile kuyrukları haline gelmişti. Yaşlılarımız maaş kuyruklarında beklemekten evlerine gidemez olmuştu. Bu çile niyeydi anlamak zor. Artık yaşlılarımız maaşlarını evlerine getirtebiliyorlar. PTT ile yapılan anlaşma sonucu bu çileden kurtulan yaşlılarımız sadece maaşlarını huzurla harcayabilme planları yapmaktadırlar.

65 yaş üstü vatandaşlarımız artık şehir içlerinde ulaşım ücreti ödemiyor. Belediye ve halk otobüslerinde "Ulaşımdan Ücretsiz Faydalanma" ile bedava dolaşabilen yaşlılarımıza, tren biletlerinde %50 indirim sağlanmaktadır.

Gençliğe verilen değer gibi yaşlılarına da değer veren bu anlayışla üniversitelerde "Yaşlı Bakım Programları" başlatıldı. Yaşlı refakatçi kursları sayesinde beş bin kişiye yakın vatandaş sertifika almış, yaşlı vatandaşlara profesyonel hizmet verecek seviyeye ulaşmıştır.

Huzurevlerini dolaşan biri olarak müşahede ettiğim şey aile ortamı ve bütünlüğü içerisinde "Yaşlı Bakım Evleri" nin yaygınlaştığı ve durumu acil olan vatandaşların derhal kamuya bağlı kuruluşlarda ağırlanmasıdır.

"Gezici Kütüphaneler" ile yaşlılarımızın ayağına kadar kitaplar götürülmekte, yerel yönetimlerde yaşlılar el üstünde tutulmaktadır. Yasalar ile şiddete dur diyen bir yaklaşım sergileyen bu siyasi anlayış "YAŞLILAR KOORDİNASYON MERKEZİ" (YKM) birimleri ile de sivilde vatandaşa hizmeti devam ettirmektedir. Aile, kadın, çocuk, engelli ve sosyal hizmet danışma hattı 183 ve sağlık bakanlığı evde bakım hizmet hattı 444 38 33 ile de hizmetlerini sürdüren devlet her zaman yaşlıların yanında olduğunu göstermektedir.

"Herhangi bir genç yaşlılığından dolayı bir ihtiyara hürmet ederse, Yüce Allah da yaşlandığında ona hürmet edecek kimseler halk eder." (Tirmizu00ee, "Birr," 15; Ebu Davud, "Edeb," 58)