Yaşanabilir şehirler
Dünya Kaynakları Enstitüsü (WRI) Türkiye Sürdürülebilir Şehirler tarafından düzenlenen 6. Yaşanabilir Şehirler Sempozyumu’nda şehirlerin geleceği ve çocuklardan yaşlılara kentlerde yaşam kalitesini artıran çözümler ele alındı.
Dünyada yollarda her gün 3000’den fazla kişi hayatını kaybediyor ve bunun ne yazık ki 500’ü çocuk olduğunu belirten WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler Direktörü Dr. Güneş Cansız “Yalnızca geçtiğimiz yıl Türkiye’de trafikte 1,2 milyon çarpışma meydana geldiğini ve 7 binden fazla kişi bu nedenle hayatını kaybettiğini ifade etti.
Kentleşme sonucu özel araç sahipliği de artıyor. Bu durum fosil yakıt kullanımında artışa sebep olurken yol güvenliği sorununu da beraberinde getiriyor. Giderek artan trafik sıkışıklığı ve çarpışmalar nedeniyle ortaya çıkan maliyetler artık olağanüstü derecelere geliyor.
Türkiye’de çevre dostu ve yaşanabilir şehirlerin bisiklete daha fazla yer açması gerekiyor.
2015 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Türkiye'nin ilk bisiklet yolu yönetmeliği olan “Şehir İçi Yollarda Bisiklet Yolları, Bisiklet İstasyonları ve Bisiklet Park Yerleri Tasarımına ve Yapımına Dair Yönetmelik”, kentlerde bisikletli ulaşım altyapısının oluşturulmasına dair önemli girişimlerden birini oluşturuyor.
İBB Kurumsal Gelişim ve Yönetim Sistemleri Daire Başkanı Ramazan Özcan Yıldırım, İstanbul’da mevcut 135 km’lik bisiklet yolunun 2023’te 1.050 km’ye çıkarılacağını dile getirdi. Halen 170 km olan raylı sistem hattı uzunluğu da 2023 sonrasında 1.100 km’ye ulaşması hedefleniyor.
Bisikletin de yaygın bir ulaşım türü olarak benimsenmesine yönelik yaklaşımların belediye temsilcileriyle tartışıldığı “Belediyeler için Bisikletli Ulaşımın Geliştirilmesine Yönelik Yol Haritası” adlı çalıştayda söz alan Hollanda Başkonsolosu Bart von Bolhuis, ortalama bir Hollandalının yılda 1.000 km pedal çevirdiğini vurguladı.
TÜİK verilerine göre 15 milyonu aşan bir nüfusa sahip olan İstanbul’un nüfusu 2023 yılında yine TÜİK tahminlerince 16 milyon 310 bine ulaşacak. Uluslararası Toplu Taşımacılar Birliği UITP’nin bu durumda şehir içi hareketlilik talebinin 3 kat artacağını öngörüyor.
İzmir’de pilot uygulaması yapılan “Okul Bölgelerinde Yol Güvenliği ve Erişilebilirlik” çalışmasına dair rapor ve trafikte sıfır can kaybı için bir vizyon ortaya koymayı hedefleyen “Sürdürülebilir ve Güvenli” kılavuzu sadece çocuklar özelinde değil, aileler, öğretmenler ve okul bölgelerini kullanan tüm kent sakinleri için yaşam kalitesini artırıcı bir yol izlemek amacıyla hazırlandı. “Sürdürülebilir ve Güvenli” raporu ise her yıl 1,25 milyon insanın ölümüne yol açan trafik çarpışmalarının önüne geçmek için neler yapılabileceğini ele alıyor.
Dünya nüfusunun yarısından fazlasına denk gelen 3,5 milyar insan bugün kentlerde yaşıyor. 2050 yılında ise bu rakamın 6,5 milyara ulaşması öngörülüyor. Daha çok gelişmekte olan ülkelerde görülen bu yoğun kentleşme yönelimi temiz su kaynaklarına erişim, yeterli kanalizasyon altyapısı, uygun yaşam alanları ve halk sağlığı açısından ihtiyaçların da aynı ölçüde artacağına işaret ediyor.