Dolar (USD)
32.49
Euro (EUR)
34.90
Gram Altın
2332.71
BIST 100
9079.97
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

03 Eylül 2018

Yaşam sporu

Gençlerle sohbet ederken zaman zaman onlara sorarım:

— Gençler uzun yaşamak ister misiniz?

— Tabii isteriz hocam, kim istemez ki?

— O zaman erken kalkın gençler. Güne erken başlayıp zamanımızı iyi planlayıp değerlendirin.

Güne erken başlamayı koşu yarışına benzetirim hep. 100 m. ya da 400 m. koşularında, düdükle beraber erken başlayan, hızlı giriş yapan ipi göğüsler. 1-2 saniyelik bir fark müthiş sonuçlara sebep olabilir. Hayat da böyledir aslında. Herkesin 24 saati vardır; çünkü dünya hayatı 1 gündür. O da içinde yaşadığımız bugündür. Bazı kelebek türlerinin ömrünün 1 gün olduğu bilinir. Aynı gün içinde doğar, yaşar ve ölür. İnsanoğlunun ömrü de 1 gündür. Dünü değiştirme şansımız yok, yarının gelip gelmeyeceği belli değil, o zaman geriye sadece bugün kalıyor. Bugünü nasıl yaşayıp planlayacağımız kendi elimizde. Elbette günübirlik yaşayın demiyorum. Bugünümüzü iyi planlayalım diyorum.

“ Peki hocam erken kalkıp ne yapacağız? ” gibi bir soruyla karşılaşıyorum hemen.

— Spor yapın, diyorum

— Nasıl yani? diye hemen soruyorlar.

İşte bu sorunun cevabı yazımın mahiyetidir.

Sporu ben 4 çeşide ayırıyorum:

Birincisi; beden sporu: Vücudun tüm kaslarını çalıştırıp kan dolaşımını hızlandırarak, vücudun tüm hücrelerinin besin alışverişini arttırmasıdır. Metabolizma hızı yüksek olarak güne başlanırsa gerisi de aynen öyle gelir. Gün boyu bunun farkı hissedilir. Beden sporunu da ev içi, ev ev dışı diye ikiye ayırabiliriz. Ev dışında yürüyüş, yüzme, bisiklet; ev içinde yürüyüş (koşu bandında) , ip atlama, şınav, mekik, ısınma hareketleri olabilir. 30- 45 dakika arasında yapacağımız bu beden sporunun farkını bütün hücrelerinizde hissedeceksiniz.

İkincisi de; zihin sporu: “Bu spor nasıl olur hocam?” demeyin hemen. Bir futbol maçına ısınmadan çıksanız ne olur? Ani bir koşu ya da hareketle sakatlanma riskiniz çok fazladır, zaten koşamazsınız. Ya da yataktan kalkar kalmaz, bir matematik sorusu çözebilir misiniz veya kalkar kalkmaz derse girip dinleyebilir misin? İşte zihnin de ısınması ve alışması lazım. Sabah erkenden kalktığınızda okunan bir kitapp düşünme, günü planlama, dünü değerlendirme, zihnimizi harekete geçirme noktasında bize yardımcı olacaktır.

Zaman zaman yapmışsınızdır. Sabah çalışılan ders çok verimli ve kalıcıdır. Çünkü vücut ve zihin uykuda dinlenmiş, çok berrak ve rahattır. Evden çıkmadan yapılan bu zihin sporu, günümüz ne kadar yoğun olursa olsun sıkıntı ve problemlerle mücadele etmemize ve günümüzün veriminin artmasına yardımcı olacaktır.

Üçüncüsü ise; kalp sporudur: Dünün ve hayatın muhasebesini yapmak, insanlarla ilişkilerimizi gözden geçirmek, kırdığımız veya sevindirdiğimiz insanları hatırlamak, yaptığımız iyilikleri ve kötülükleri gözden geçirmek için yapılan bir spordur. Kalp sporu daha çok gün içindeki duygularımızı yönetmemize yardımcı olacaktır. İnsan kendi hareketlerinden, kendi tepki ve duygularından sorumludur. Başkalarının hareket ve tepkileri bizi değil, onları ilgilendirir. Aslında günlük hayatta olaylara karşı verdiğimiz tepkilerin yansımaları bizim kimliğimizi, kişiliğimizi oluşturur. Bizim diğer insanlar tarafından nasıl algılanacağımızı belirler. Sabah erkenden yapılan günün değerlendirilmesi, dua ve iyi niyet temennileri bizim gün boyu karşılaştığımız kişi ve olaylara karşı sağlam durmamızı ve mantıklı tepkiler vermemizi sağlar.

Sabah erkenden kalkıp bu kadar sporu yaptıktan sonra acıktınız değil mi? İyi bir kahvaltıyı hak ettiniz diye düşünüyorum.

Dördüncüsü ise; mide sporudur: Sağlıklı bir yaşamın şeker, tansiyon, kan dolaşımı açısından ilk adımı güne iyi bir kahvaltı ile başlamaktır. Kaç tane diyetisyenle görüştüysem hep aynı sonuca vardım: Zayıflamak, kilo almak ya da zinde, sağlıklı kalmak için güne kahvaltı ile başlamak gerekiyor.

Sonuç itibariyle zamanımızı kontrol etmek bizim elimizde. Evden çıkmadan 1,5 saat önce kalkarsak bu sporların tamamını ve bunların dışında birkaç işimizi yapabiliriz. 30 dakika beden sporu, 15 dakika zihin sporu, 15 dakika kalp sporu, 15 dakika mide sporu.

Hayat sizin hayatınız...

Zaman sizin zamanınız...

Gelecek sizin geleceğiniz...

Tercih sizin tercihiniz...

Mustafa TEZCAN

 
ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan