Yarışmanın Önemi
Sanat ve edebiyat alanında düzenlenen yarışmaların önemini bilmeyen yok. Nice yazar ve sanatkar bu yarışmaların sonucunda keşfedilmiş ve gün ışığına çıkmıştır. Teklifimiz üzerine Edirne Valiliği himayesinde Edirne Milli Eğitim Müdürlüğü'nün Türkiye genelinde düzenlediği "Safiye Erol Hikaye Yarışması"nın ikincisi de yapılıyor. Yazılıp gönderilen yüzlerce hikaye arasında ilk elemede seçilen 80 hikayeyi seçici kurul olarak okuduk. Prof. Dr. Kazım Yetiş, Prof. Dr. Abdullah Uçman, Prof. Dr. Recep Duymaz, Muhterem Yüceyılmaz, Fahri Tuna ve benim tarafımdan okunan bu hikayeler, bana gelecek adına ümit verdi. Jüri dün toplandı ve sonuçları belirledi. Yarın da sonuçlar açıklanacak.
Şuna kesinlikle inanıyorum ki geleceğin hikayecileri çok iyi bir şekilde yetişiyor. Ekilen tohumlar meyveye durdu ve liseli gençlerimiz kaleme sarılarak bir bakıma edebiyatta da iddialı olduklarını hepimize göstermiş oluyorlar. Şüphesiz ki yazı hayatı büyük bir sabır, gayret ve kararlılık ister. Onun için yarışmada dereceye giren ve giremeyen bütün gençlerimizin sınırsız bir moral ve azimle çalışmalarını devam ettirmeleri gerekiyor. Ödül töreni 13 Ekim Pazartesi günü Edirne'de gerçekleşecek. Yarışmanın adına düzenlendiği Safiye Erol'un doğum yeri olan Uzunköprü ve yetiştiği ilçe olan Keşan gezilecek. Ayrıca İstanbul Karacaahmet Mezarlığı'ndaki kabri ziyaret edilecek.
Bu sene vefatının 50. yılında andığımız romancı düşünür Safiye Erol, 2001 yılına kadar unutulmuş bir değerimizdi. Kubbealtı'nın başta Ciğerdelen olmak üzere bütün eserlerini yayımlamasıyla keşfedildi ve okunmaya başlandı. Yazarımızın Çölde Biten Rahmet Ağacı ile Makaleler de okunması gereken eserleri arasında. İlk kitapta İslam tarihini özetlemiş, ikincisinde Doğu medeniyeti ile Batı uygarlığı arasında ciddi ve derinlemesine mukayeseler yapmıştır. Romancımızın hayatı, eserleri, fikir dünyası hakkındaki Safiye Erol kitabım Anonim Yayıncılık tarafından ikinci defa yayımlanmıştır.
Eserleriyle iz bırakmış, fikirleriyle geniş kitleleri etkilemiş olan yazarlar hakkında yarışmalar düzenlenmelidir. Bu yarışmalar hem sözkonusu yazarın unutulmasını engeller, hem de yeni kalemlerin ortaya çıkmasına vesile olur. Bu anlamda bazı yarışmalar ve ödüller var, ama yeterli değil. İnşallah ileride Yahya Kemal Beyatlı, Peyami Safa, Ömer Seyfeddin, Samiha Ayverdi, Tarık Buğra, Bahaeddin Özkişi, Ziya Osman Saba, Asaf Halet Çelebi ve diğer ediblerimiz hakkında da yarışmalar tertip edilir.
Kurucusu olduğum ve 2008 yılından itibaren de ESKADER bünyesinde yayımlanan Sanatalemi.net sitesinin de bir edebiyat yarışması var. Sitede daha önce köşe yazarlığı yapmış olan ancak daha sonra ebedu00ee aleme göç eden yedi yazarımız adına düzenlenen yarışma, bu yıl deneme dalında gerçekleşiyor. Uzun yıllar sitede köşe yazısı yazan rahmetli Ahmed Yüksel Özemre, Ergun Göze, Abdurrahim Balcıoğlu, Altan Deliorman, Olcay Yazıcı, Hamit Can ve Ümit Fehmi Sorgunlu adına düzenlenen yarışmaya son katılım tarihi, 5 Ekim 2014. Sonuçlar, 20 Ekim'de açıklanacak, ödül töreni ise 31 Ekim 2014 tarihinde gerçekleşecek.
Her yıl tekrarlanan ve artık yeni bir yazar neslinin yetişmesine zemin hazırlayan bu yarışmanın de edebiyat dünyamıza kuşkusuz büyük bir katkısı var. Oluşturulan seçici kurul, Türkiye'nin dört bir yanından gönderilen eserleri okuyor ve değerlendiriyor. Defalarda yapılan toplantıların ardından karar veriliyor ve seçilen eserlerin sahipleri İstanbul'a tören için davet ediliyor. Ödül merasimleri, büyük bir heyecana vesile oluyor. Bilhassa Anadolu'da sessiz bir şekilde yazı yazanlar, bu yarışmalar vesilesiyle edebiyat dünyasıyla tanışmış oluyorlar. Onun için özellikle genç kalemlerimize davette bulunuyorum. Sanatalemi.net Edebiyat Yarışması'na denemeleriyle katılsınlar ve şanslarını denesinler. İnşallah haklarında hayırlısı olur. Belki de onlar için edebiyat dünyasının kapıları açılmış olur.
Peki niçin deneme dalında düzenlendi? Çünkü gençlerimizin en çok sevdiği türlerden biri 'deneme'dir de ondan. Dolayısıyla şimdiden yüksek bir katılım gözleniyor. Evet genç yazarlarımıza ve edebiyata hevesli olan bütün kardeşlerimize tavsiyemiz bu yarışmaya bir denemeleriyle katılmalarıdır. Denemenin belli bir konusu yok, serbest. Denemeler [email protected] adresine gönderiliyor. Yarışma ile ilgili ayrıntılı bilgi ise sanatalemi.net, medeniyetimiz.com, bizimsemaver.com ve eskader.net sitelerinde mevcut. Ayrıca (0 212) 5112323-5112324 numaralı telefonlar da aranarak yarışma hakkında bilgi edinmek mümkün. Eserler, Sanatalemi.net yazarları ve ESKADER yöneticilerinden oluşan bir seçici kurul tarafından değerlendirilecek. Seçilen edebu00ee metinler, daha sonra Sanatalemi.net'te yayımlanacak. Birinci, ikinci ve üçüncü eserlerin seçileceği yarışmada ayrıca 7 mansiyon ödülü de verilecek. Seçici Kurul, 20 Ekim'de kararını açıklarken, ödül töreni 31 Ekim2014 Cuma günü gerçekleşecek.
Hayat böyledir. İnsanoğlu doğar, büyür, belli bir hayatı yaşar sonra da sevdiklerini hüzünlerde bırakarak fani dünyaya veda eder. Yazarlar da öyle. Onlar da aynı akıbetle karşı karşıya. Ama yazarların bir farkı, eserleri. Kitaplarıyla yaşarlar. Fikirleriyle aramızda bulunur, hizmetlerine devam ederler. İşte bir 'Yedi Güzel Adam' dahau2026 Onları da bu yarışma vesilesiyle rahmetle, minnet ve şükran duygularıyla anıyorum. Allah'tan rahmet ve mağfiret niyaz ediyorum. Haydi gençler sarılın kalemlerinize, duygu dünyasını yansıtacak, güzel düşüncelerinizi ortaya koyacak nefis denemeler yazın. Hem ustalara vefanızı gösterin, hem de edebu00ee çalışmalarınızla kültür dünyamızı zenginleştirin.